DOM

Katselin eilen PS:n  ( http://yle.fi/aihe/puoli-seitseman) uusinnan, jossa kyseltiin ihmisiltä miksi pääsiäistä vietetään? Useat vastasivat, ”no kai se jotenkin Jeesukseen liittyy”. Muutamat ” en mä tiiä” ja eräs nainen kertoi, että ”Jeesus ristiin naulittiin ja meillä vietetään perinteistä kristillistä pääsiäistä perheen kesken”.

En ole itse ikinä kuulunut kirkkoon. Ensimmäisellä luokalla kun äitini saattoi minut kouluun, sai äitini ruskean kirjekuoren. Ajattelin, että hei jes, jotain erillaista. Kirjekuoressa oli tietoa ET eli elämänkatsomustiedon tunneista. Kävin ala-asteella ET tunneilla yhden luokkakaverini kanssa ja muut oppilaat edustivat eri uskontoja. Vielä silloin, ei heille järjestetty omaa opetusta. En muista paljoakaan tunneista. Käsiteltiin eri uskontoja ja parhaiten muistan sen kun opettajani oli ollut viikon New Yorkissa ja kertoi matkasta. Silloin opin, että New York on ”the Big Apple” ja hotelleissa voi olla ötököitä. Sinne minä vielä joskus haluan. 

Ylä-asteella muutimme perheeni kanssa pienelle paikkakunnalle. Jostain syystä tiedoissani oli, että olen ev.lut. No en ollut. Olisi pitänyt vaihtaa naapuri luokkaan jossa oli muitakin ” ei kirkkoon kuuluvia” mutta jo muutamassa päivässä olin löytänyt uusia ystäviä, joten en halunnut. Kävin itsenäisesti ET tunnit, missä ei ollut mitään järkeä. Varsinkin ylä-asteella tunnit olisivat koostuneet keskustelusta ja pohdiskelusta. Vietin ajan koulun käytävillä kun muut opiskelivat uskontoa. 

Uskonnot ovat aina kiehtoneet minua ja varsinkin kirkot. Ei ne Milanon Duomot ja Pariisin Notre Damet. Vaan ne pienet piskuiset, kyläkirkot. Roomassa löysimme aivan ihanan pienen kirkon, jossa katolilainen nainen tulee selittämään minulle italiaksi aivan onnessaan, että tuossa se nyt on! Taulu, jossa nainen kohtaa Jeesuksen. En muista oliko se Maria Magdalena vai kuka. Mutta tälle naiselle tämän taulun näkeminen oli jotain niin suurta. Itsekin aivan innostuin, että hei niin onkin! 

Viimeisen vuoden aikana olen miettinyt, että pitäisikö repästä ja liittyä kirkkon. Ehkä Madventures pojilla, Rikulla ja Tunalla on hieman osuutta asiaan mutta ainakin olen miettinyt asiaa. Haluaisin tukea lasten iltapäiväkerhoja, muskareita joissa ei kuulema kuin lopuksi viisata yksi ” jesse biisi” ja vanhuksia ( yksinäisyys on astetta pahempi sairaus kuin alipaino, kertoo yksi kampanja). No ystäväni ja mieheni ovat sitä mieltä, että voihan näitä asioita tukea muutenkin kuin liittyä tähän vanhoilliseen institutioon. Mutta juuri siksi haluaisin. Jos kirkkoon ei liity uutta verta ja uusia mielipiteitä omaavia niin eihän se ikinä muutu. No eihän kirkko voi perustuksiltaan muuttua juuri siihen mihin haluaisin mutta jos tulisi edes piirun verran lähemmäksi nyky-yhteiskuntaa olisin tyytyväinen. No pohdintani jatkuu vielä.

Yksi asia jonka olen kirkonpiiristä löytänyt on DOM. Oulussa toimiva secondhand kirpputori. https://www.facebook.com/domsecondhand. Viime jouluna olimme veljeni kanssa kaupunkikierroksella ja suuntasimme vakio kirpparillemme mutta näin matkanvarrella kyltin, joka oli lumen peitossa. Jokin sanoi minulle, että pyyhi lumet ja katso mitä kyltissä lukee. Ha haa. Kyltissä luki; DOM seconhand ja nuoli sisäpihalle. Myymälä sijaitsee vanhassa pappilassa. Keltainen puurakennus. Pienet portaat ylös ja olet perillä. Rakastuin heti näkemääni. Ullakkotila jossa tuotteet nätisti esillä. DOM ottaa myyntiin vain hyväkuntoisia tuotteita ja mielellään hyviä merkkejä. Koko potti menee hyväntekeväisyyteen. Viime kerralla tuettiin erästä Oulun nuorisojärjestöä. 

IMG_6962.JPG

Löysin ainakin kolme paitaa ja kahdet kengät. Olen jo vieraillut domissa kolme kertaa, aina Oulun matkojeni yhteydessä. Joka kerta on löytynyt jotain ihanaa. Viime kerralla pääsin seuraamaan muotikuvauksia vanhaan pappilaan. Kuvat kertokoon puolestaan. Olisin voinut katsella huoneita tuntikausia mutta isäni odotteli autossa tupakkaa polttaen, joten vierailuni oli pikainen.  Enhän halua tukea isäni tupakointia yhtään enempää. 

 

 

IMG_6927.JPG

IMG_6903.JPG

IMG_6938.JPG                                                       Kuvaukset käynnissä, talkootyövoimin.

IMG_6958.JPG                                                        Piian kammari toimii sovitushuoneena. 

IMG_6965.JPG

IMG_6971.JPG

IMG_6976.JPG                                                       Vanhaa pappilaa.

Domissa on myös kangaspuut, ei kun mattoja kutomaan. Hääpukuja saa lainaan jos tulikin kiire vihille. Puvut ovat kuin näyttely itsessään. 

IMG_6924.JPG

IMG_6949.JPG

En muuta kuin voi toivottaa onnea tälle ihanalle projektille! Ja jos jotain opin, muista aina pyyhkiä lumet kylttien edestä. Silloin et kävele onnesi ohi.

IMG_6979.JPG

HeiniE

Kommentit (4)
  1. Aivan ihana ja mukaansatempaava teksti. Hyviä pointteja kirkkoon kuulumisen suhteen ja houkuttelevia kuvia! =)

    1. Kiitos Markku! Välillä sitä tulee pohdittua elämää suurempia asioita mutta kevyesti. Mukavaa pääsiästä =)

  2. Aivan huikee paikka 🙂

    Musta on ihana kierrellä kirppareita! Pitää laittaa korvan taakse, jos tulee Ouluun asiaa!

    1. DOM on kyllä aivan omaa luokkaansa Minna. Vaikka on kalliimmat hinnat niin ei haittaa kun kaikki rahat mevät hyväntekeväisyyteen. Ei voi tulla kuin hyvä mieli kun saa itse jotain ihanaa ja antaa myös muille. Dom on aika huonosti auki. Ke-pe. Kannattaa tykätä fb:ssä =) Mukavaa pääsiäistä !

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *