Ö

Kyllä. Kuulun mielestäni siihen onnekkaaseen porukkaan, joka on syönyt maailman parhaaksikin ravintolaksi tituleeratussa Nomassa.

20130808_213642.jpg

Opiskelen tällä hetkellä viimeistä vuotta ravintolakokiksi ja voin sanoa, että Noma on yksi elämäni parhaista ravintolakokemuksista. Loistavan ruoan ja palvelun lisäksi kokemuksesta täydellisen teki se, että itse chef Rene Redzepi oli paikalla. Pääsimme dinnerin jälkeen seurueeni kanssa tutustumaan keittiöön ja koko ravintolan toimintaan suomalaisen kokin kanssa, joka on työskennellyt Nomassa jo muutaman vuoden. Lopuksi pääsimme vielä juttusille Renen kanssa. Puhuimme muun muassa suomalaisesta sisusta. Hän ihastui kyseiseen sanaan ja siihen, mitä se tarkoittaa.

20130808_190619.jpg

Sisulla sitä painetaankin koulun ohella töitä, että saan näitä ihania kokemuksia lisää. Valitettavasti kaikki kuvani Nomasta on otettu kännykällä, joten en viitsi piinata teitä enempää huonolaatuisilla kuvilla. Jos haaveissanne on päästä kyseiseen ravintolaan, en halua paljastaa enempää.

Aina ei ole varaa tai aikaa lähteä kauas koto-Suomesta ruoan ja elämyksien perässä. Usein se paras ravintolakokemus löytyy ihan sieltä omasta kodista tai lähikuppilasta. Jos kuitenkin haluat vähän ”Nomamaisuutta” elämääsi, ei tarvitse kuin ottaa lemmenlaiva eteläisinpään kaupunkiimme eli Tallinnaan.

Olimme Tammikuussa mieheni kanssa syömässä ravintola Ö:ssä Tallinnassa. Huikea kokemus! Kertokoot kuvat puolestaan. Ensimmäistä kertaa muuten otin järkkärillä kuvia ravintolassa, kokemus sekin.

266.JPG

261.JPG

Alkupalaksi nautimme muun muassa fritattua jäkälää ja kuivattua possua. Nam.

268.JPG

274.JPG

278.JPG

Pääruokana söin viiriäistä, käsin. Viereen tuotiin lämmin pyyhe, jolla voi pyyhkiä kädet ennen ja jälkeen kaluamisen. Onneksi naapuripöydän tytöt näyttivät mallia. Oli kyllä niin hyvää, että imeskelin jalkaa kuin lapsi tikkaria.

288.JPG

Loppuvaiheessa olin jo niin onnesta häkeltynyt, että unohdin ottaa jälkkäreistä kuvat. Lopuksi tuli vielä kahvin kanssa tarjottavat petit four. En muista enää, mitä tämä laatikko sisälsi, namia se oli. Jos kiinostuit, suosittelen ottamaan asiasta selvää. Ensi kerralla kun suuntaat Tallinnaan, muista Ö. Aakkosista viimeinen ei todellakaan ollut se viimeinen Tallinnassa.

Heini

Koti Ruoka ja juoma

Päärynää ja salviaa

En ole ikinä ollut päärynän suurin ystävä, mikä nyt luonnolisesti johtuu siitä että mielestäni Suomesta ei vain saa talvella hyviä päärynöitä. Mutta viime syksynä löysin Hakaniemen hallista ne kotimaiset päärynät. Voi sitä riemua kun maistoin ensimmäistä kertaa mielestäni sitä oikeaa päärynää. Niin mehukas ja maukas, että päärynän mehu vain valui suupielistä alas. Lurps.

Nyt ei siis ole paras aika päärynöille. Mutta niin kuin rakas mummo vainaani tapasi sanoa, ”se joka keitetyn paistaa niin makian maistaa”. Ei nyt ihan tähän päde mutta voissa paistettu päärynä, oli se keitetty tai raaka ei voi olla pahaa. Siihen kun lisäät vielä tuoretta salviaa niin takaan, että maistat myös sen makian.

Alkuperäinen resepti on Truly Kira Blogista. Suosittelen tutustumaan kyseiseen blogiin jos olet kiinnostunut kasvispainoitteisesta ruokavaliosta.

Itse noudatan kokkailuissa reseptiä ohjenuorana. Se kertoo minulle mitkä mahdolliset aineet sopivat yhteen, ja kuinka paljon suurinpiirtein niitä päärynöitä kannattaa ostaa neljän hengen leipäsatsiin. Jos et pidä salviasta mieti, että millä muulla mahdollisella yritillä voisit korvata salvian. Itse olen suuri salviafani. Kiitos siitä Emmalle ja voisalvia pastalle! Eli kun kirjoittelen tänne reseptejä, käyttäkää mielikuvitusta ja minusta ei ole mitään järkeä paistaa 1/3 pääryynää, ellet tietysti halua nauttia näitä talven kuivia ja kitkeriä päärynöitä raakana. En suosittele. Itse paistoin kaksi päärynää ja vielä kolmen päivän päästä päärynä/voi/salvia seos oli hyvää ja tein uudestaan näitä leipiä lounaaksi. Mutta nyt asiaan. Tässä suuntaa antava resepti, olkaa hyvä.

 Päärynä salvia leivät 2:lle

1 päärynä

salviaruukku

2 ruokalusikallista voita

1 tl hunajaa

4 palaa vaaleaa leipää

Voimakasta juustoa. Itse käytin mustaleimaa mutta mikä tahansa juusto käy kunhan sitä on paljon ja on maukasta.

Viipaloi päärynä kuorineen ohuiksi siivuiksi. Pilko salvia. Ota leivät valmiiksi työpisteelle. Laita pannu keskilämmölle ja iske voinokareet pannulle. Lisää pannuun viipaloidut päärynyt. Anna muhistua voissa, että ovat pehmeitä ja tuoksuvat ihanan karamellisille. Lisää hunaja ja halutessasi ripaus suolaa. Lopuksi pilkotut salvian lehdet. Laita halutessasi sipaisu voita/margariinia/öljyä leiville. Nosta päärynäsalvia seosta leiville ja raasta/viipaloi juustoa päälle. Pyyhkäise pannua talouspaperilla ja pannu taas kuumaksi voin kera pannulle. Nosta leivät pannulle ja paista keskilämmössä noin 4min per puoli ja käännä. Jos sinulla on toasteri voit käyttää myös sitä. Avot. Se oli siinä. Nauti.

IMG_6837.JPG

Itse nautin leivät vihersalaatin ja sitruunaveden kanssa. Niin kuin kuvasta näkyy, tavarat taustalla ovat vähän vinksin vonksin. Sitä se arki on ja arkiruoan teko.

Heini

Koti Ruoka ja juoma