Äideistä ja tyttäristä

august-osage-county-013.jpgJos oma suku kiristää hermoa, kannattaa katsoa Perhe – August: Osage County. Luvassa on niin mestarillista syyllistämistä sekä sen verran häijyä nokittelua ja viiltävää sanailua, että seuraavalle perhepäivälliselle tallustelee luultavasti keventynein askelein. Yhdysvaltain keskilännen tuskanhikiseen kesään sijoittuvassa draamassa yllättävä tragedia tekee Westonien jo valmiiksi kauhun tasapainossa kiikkuvasta perheidyllistä pihisevän hornankattilan, jonka paineet kasvavat joka tölväisyllä. Yhtään kiveä tai kaunaa ei tällä kertaa jätetä kääntämättä.

gallery1.jpgOsage County on myös kunnioitettavan näyttelijäkaartinsa taidonnäyte. Mukana ovat muiden muassa Ewan McGregor, Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch ja kovassa vedossa oleva Julia Roberts. Ihan oma lukunsa perheen matriarkkana on Meryl Streep, joka lienee kaikessa suvereeniudessaan jo käsite. Varauksetonta arvostusta ihan ansaitusti nauttivan Streepin on muuntautumiskyvyssään ja heittäytymisessään pakko olla yksi taidokkaimpia näyttelijöitä ikinä.  

meryl-streep-2.jpgKokonaisuutena palkittuun Broadway-näytelmään perustuva dialogipainotteinen Osage County on himpun verran epätasainen, mutta kiihtyy parhaimmillaan nautinnollisen hurjille kierroksille. Pelottavimmillaan elokuva tavoittaa tehokkaasti ne kammottavat hetket, kun tytär huomaa muuttuvansa pikkuhiljaa äidikseen. Ja että äiti on kasvanut omaksi äidikseen, Vivien Westonin tapauksessa semi-sadistisine piirteineen kaikkineen. Eihän siinä muu auta, kuin hypätä autoon ja nostaa kytkintä. Pölypilven taakseen jättäen ja hiukset vapaudesta hulmuten. Mutta samalla sisimmässään tietäen, että pako on turhaa. Naisen voi viedä kauas Oklahomasta – ja äidistä –, mutta ei Oklahomaa tai äitiä naisesta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *