Vuoden 2018 helmet

Vuoden lähentyessä loppuaan (tai uuden sellaisen alkuaan) ilmassa on tuttua tarvetta tehdä pientä henkistä inventaariota. Itse olen viime aikoina pohtinut yhä enemmän sitä, mitkä asiat tuovat elämään aitoa merkitystä ja iloa, ja samalla sitä, miten muunlaisia asioita voisi vähentää. Muutoksia lienee tulossa, toivottavasti. Elokuvista en tietenkään aio luopua, mutta samalla luulen, että yhä harvemmin päivittynyt blogi jää määrittelemättömän mittaiselle hengähdystauolle.

Muiden mietintöjen ohella vuodenvaihde on tietysti lähes pakollista aikaa isoimpien ilmiöiden ja parhaiden kulttuurielämysten listaamiselle. Muistin sopukoita kaivellessa voi todeta, että ainakin elokuva- ja tv-vuosi on ollut hyvä. #Metoon myötä myös niitä isoja ilmiöitä on totisesti ruodittu. Kriitikoiden ehdotuksia vuoden huipuiksi voi selata esimerkiksi täältä ja täältä. Itseltäni muutama loppuvuoden ensi-ilta on vielä näkemättä, mutta kärkeen nousevat ainakin nämä elokuvat ja sarjat. 

ELOKUVAT

89fc746107a54ebd9458262f6dd849ef_compressed.jpg

Call Me by Your Name

Ah, varmasti monen mielestä vuoden ihastuttavin elokuva. ”Call Me by Your Name on elokuva, jolle on pakko antautua. Hitaasti, mutta varmoin ottein se onnistuu tavoittamaan jotain totta: kaunista, noloa, kipeää, mullistavaa, välillä taas pientä ja arkista”, kirjoitin.

The Florida Project

Aidon ihmisläheinen indiedraama lepää Willem Dafoen ohella loistavien amatöörinäyttelijöidensä harteilla.The Florida Project on pieni suuri elokuva yhdysvaltalaisen hyvinvointiyhteiskunnan sokeasta pisteestä. Näköetäisyydellä Disney Worldista, mutta valovuosien päässä sen myymistä unelmista”.

Phantom Thread

Paul Thomas Andersonin pisteliään psykologinen melodraama on täydellisesti lavastettu ja puvustettu. ”Elokuvasta voisi nauttia ihan vain 50-luvun muotitaloon sijoittuvana pidättyväisen intohimoisena periodidraamana, jossa mittojen ottamien on erotiikkaa ja jokainen neulanpisto taidetta.”

Tottelemattomuus

Vanhoillisjuutalaiseen uskonyhteisöön sijoittuva kaunis elokuva ruotii ajatuksella seksuaalisuutta ja valinnanvapauden käsitettä. ”Aina upean Rachel Weiszin intohimoprojektinaan eteenpäin potkima Tottelemattomuus on kaiken kaikkiaan hieno ja hillityn viisas elokuva.”

Suspiria

Call Me by Your Name -ohjaaja Luca Guadagninon Suspiria on kehollinen ja sykähdyttävän visuaalinen kauhudraama.”Harvoin näkee yhdistettävän nykytanssia ja kauhua, mutta siinäpä vasta täydellisen kiihottava yhdistelmä. Yhdeksi elokuvan kliimakseista kasvava, punaisiin köysiin verhottu tanssikohtaus on suorastaan piinaavan hengästyttävä.”

Bubbling under: Lady Bird, Shape of Water, Kosketuksissa, Tyhjiö, Raja, Cold War, Roma. 

SARJAT

sharp-objects-episode-2-1531706735808_1280w.jpg

Sharp Objects

Gillian Flynnin hyytävään dekkariin perustuva sarja on silkkaa ihanan ahdistavaa nautintoa. ”Helteisen seepiaisissa väreissä kuvatussa, hitaasti auki keriytyvässä mysteerissä on jotain True Detectivestä muistuttavaa; psykologista silmää, tomuisia syrjäteitä ja irrallisuuden tunnetta”, kirjoitin. Sarja löytyy HBO:lta.

Babylon Berlin

20-luvun lopun Berliiniin sijoittuva Babylon Berlin koukuttaa jos ei aivan heti, niin viimeistään pari jaksoa ihmeteltyään. ”Syntistä yöelämää, yhteiskunnallisia jännitteitä, huumeita, hypnoosia, poliittisia salaliittoja – ja, bitte”. Löytyy Yle Areenasta.

The Deuce

70-luvun Manhattanin prostituution värittämään yöelämään ja lopulta pornoteollisuuden alkuvuosiin sijoittuvan The Deucen ensimmäinen kausi kiehtoi, vaikka väkivalta välillä kaihersikin. Kakkoskaudella feminismin ensimmäinen aalto saa jalansijaa New Yorkissa ja aina upean Maggie Gyllenhaalin voimahahmo pääsee kuunnolla vauhtiin. Löytyy HBO:lta.

Patrick Melrose

Kipakan sarkastinen ja mustan huumorin lävistämä Patrick Melrose on Benedict Cumberbatchin tähtihetkiä. ”Cumberbatchin Melrose on ryvettyneimmilläänkin inhimillisen upea, ja nappiin osuu myös sarjan 70-luvun rippeistä 80-luvun juppisekoiluun ja vuodet siitä eteenpäin tavoittava ajankuva sekä puvustus”, kirjoitin. Löytyy HBO:lta.

Escape at Dannemora

Tositapahtumiin perustuva, arkisen uskomaton vankilasarja on varmaa laatutyötä. Patricia Arquetten, Benicio del Toron ja kumppaneiden roolisuorituksille sekä hahmojen tarinoiden kuorimiselle jätetään hienosti tilaa. Löytyy HBO:lta.

Bubbling under: Kidding, Wanderlust, Killing Eve.

kulttuuri suosittelen leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *