Ihon alla

do0508-film-scene.jpgRakkautta & Anarkiaa -festarin keväinen pikkusisko Season Film Festival on taas kulman takana. Ohjelmistosta löytyy useampikin herkkupala: ei-englanninkielisen elokuvan Oscaristakin kisannut Leviathan, iranilainen genrepläjäys A Girl Walks Home Alone at Night ja Gia Coppolan Palo Alto. Olen tietysti heti aistivinani tässä coming of age -stoorissa pieniä Sofia-viboja, katsotaan olenko väärässä.

Ja sitten tietysti Jonathan Glazerin Under the Skin, joka on kyllä jotain ihan muuta. Muuta kun voisi kuvitella ja todennäköisesti myös muuta kuin olet koskaan nähnyt. Tarina kulkee suurin piirtein näin: Scarlett Johansson on avaruusolio, joka houkuttelee miehiä mukaansa, hmm, ravinnollisssa tarkoitusperissä. Kaikki tämä tapahtuu tietysti Glasgow’ssa, jonka kaduilla elokuvaa kuvattiin osin salaa.

Jotenkin tähän kaikkeen liittyy ihmisyys ja se, mitä meillä kaikilla on ihon alla. Ja se, miten Johanssonin näyttelemän nimettömän olennon ulkonäkö ja naiseus on sekä hänen aseensa että kryptoniittinsa. Toisaalta ehkä myös se, miksi roolissa on juuri kiistatta hunajaisen seksikkäänä pidetty Scarlett Johansson, alasti ja suoraan Skotlannin harmaankylmässä valossa.

Kuten sanoin, mitä tahansa tästä nyt ajattelet, voit unohtaa, sillä Glazerilla on ihan oma kielensä. Under the Skin on runollinen, rujo ja selittämätön, aikamoinen outo lintu. Niin viiden tähden arvioita kuin ihmetystäkin herättänyt elokuva  ilmestyi pari vuotta sitten, mutta kenties määrittelyjä pakenevasta luonteestaan johtuen sitä ei ole meillä nähty oikein missään. Nyt olisi hyvä tilaisuus.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *