Silmät auki

mrrobot_prelinear_aspot.jpg

Viikonloppuna jaettujen Emmyjen symppiksin, tai ainakin suurisilmäisin, voittaja on miespääosasta palkittu Rami Malik. Hakkerimaailmaan sijoittuvassa Mr. Robotissa sosiaalisesti kömpelöä Elliotia näyttelevä Malik on roolissaan kieltämättä loistava. Epäluuloinen, ahdistunut ja morfiinihuuruissaan välillä narkkarinkelmeä, mutta silti skarppi ja herkän liikkis. Ja se musta hupparin alta pälyilevä katse on suorastaan käsittämätön. Miten jollakulla voi olla noin isot ja oudot öögat? Malekin piirteissä on melkein jotain myyttistä – ehkä se johtuu egyptiläisistä sukujuurista.

HBO Nordicilta löytyvä Mr. Robot liikkuu ihan viihdyttävästi jossakin suhteellisen uskottavan yritysvakoilutrillerin ja sarjassakin vilahtavan Hakkerit-henkisen pahisfantasian välimaastossa. Homman jujuna on se, ettei harhojensa kanssa kamppaileva Elliot itsekään aina tiedä mikä on totta. Mustapukuisia miehiä tuntuu lymyilevän joka kadunkulmassa eikä keneenkään voi luottaa. Etenkään Christian Slaterin näyttelemään omalaatuiseen hakkeriguruun, vai voiko?

Toisaalta, Snowdenin jälkeen mikään määrä vakoilua ei tunnu kovin uskomattomalta, ja Mr. Robot tarjoilee ihan aiheellisen muistutuksen siitä, ettei kaikkea kannata jakaa netissä. Jokaisesta salauksesta löytyy murtumakohta – ja usein se on hömelö käyttäjä, joka klikkailee epämääräisiä linkkejä, lörpöttelee tunnusnumeronsa puhelimessa eikä vaivaudu keksimään kunnollista salasanaa. Lopulta lienee vain hyväksyttävä, että kukaan ei ole turvassa, ja että tieto lisää tuskaa. Jos ei muuta, niin tästä lähin teippaan tietokoneen kameran siveästi umpeen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *