Veitsen terällä

knick10_wide-9440201f4ce40924d07e90347161a481aa5a2fc3.jpgSteven Soderbergh uhkasi My Life with Liberacen jälkeen pistää pillit pussiin ja jättää elokuvahommat muille. Onneksi TV-ohjaukset eivät joutuneet pannaan siinä samassa, vaan Soderbergh löysi inspiraation 1900-luvun alun New Yorkista ja modernin lääketieteen kokaiininhuuruisista alkuliemistä. Clive Owenin tähdittämä The Knick on kylmähermoinen, verinen ja vähän inhorealistinenkin kurkistus kirurgian lapsenkenkäisiin hetkiin ajalta ennen sähköä, juoksevaa vettä saati kunnollisia leikkausinstrumentteja. Kun tohtorointia tietämättömyyden lisäksi hankaloittivat rotuerottelu, seksismi ja laajamittainen korruptio kannatti totisesti pohtia paraneeko ennuste sairaalahoidolla vai ilman.

knick.pngClive Owen on mielestäni näyttelijänä vähän yksitotinen, mutta The Knickin John Thackeryn kopean kunnianhimoiseen rooliin hän sopii hyvin. Jo ensimmäinen jakso paljastaa mikä on pelin henki sukeltamalla hämyisestä oopiumluolasta kalseaan auditorioon verta tirskuvalle kirurgian oppitunnille. Work hard, play hard – tai jotain siihen suuntaan. Kokaiini kelpaa niin puudutusaineeksi kun työtehon tehostajaksikin eikä kepulikonsti tai pari haittaa menoa kunhan sairaalaan saadaan riittävästi maksukykyisiä ”asiakkaita”. Voi kai heitä rehellisesti harjoittelukappaleiksikin kutsua, mutta mitäpä sitä ei ihminen tieteen eteen tekisi.

knick1.pngHBO:n omistaman Cinemaxin pari viikkoa sitten lanseeraama sarja perustuu jossakin määrin tosielämän valkotakkeihin ja panee kyllä Master of Sexin tapaan arvostamaan elämää 2010-luvulla. Matka on totisesti ollut pitkä, sillä mustat ja valkoiset jaoteltiin omiin sairaaloihinsa vielä 50 vuotta The Knickin aikakauden jälkeenkin eikä naislääkäreitä näkynyt mailla eikä halmeilla. Dr. Thackeryn, ja Dr. Mastersin, kulmikkaasta potilastyöskentelystä päätellen tämä ei ehkä olisi ollut pahitteeksi. The Knick heijastelee osittain myös Housen ja vähemmän nähdyn Monroen kaltaisia, modernempeja karismaattisia antisankareita – oman tien kulkijoita, jotka tasapainoilevat nerouden ja piittaamattomuuden välisellä skalpellinterällä.

The Knickin jaksot 1 & 2 katsottavissa HBO Nordicilla.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *