Vuoden parhaat?

frances-ha.jpgLoppuvuosi on erilaisten tilintekojen ja loputtomien listausten aikaa. Vuoden kirjoja, ilmiöitä, levyjä ja elokuvia numeroidaan julkaisussa toisensa perään, ja vaikka yllätyksiä on harvoin luvassa, leffalistaukset on toki aina pakko katsoa. Tavallaan koko homma on yhtä lailla älytön kuin alkuvuoden palkintosesonki, jolloin esimerkiksi Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa kultaiset ukkelit vuoden parhaille pikkuisen taiteellisille kunhan ei kuitenkaan liian epäkaupallisille sekä riittävän vakavasta aiheesta tehdyille muttei kuitenkaan liian poliittisille elokuville. Toisaalta, vaikka parhaan taiteen valitseminen on ylipäätään hiukkasen pulmallisempaa kuin parhaan urheilusuorituksen, jotenkinhan tätä elämää ja kulttuurihyödykkeiden virtaa kai sitten on jäsenneltävä. Parhauden lisäksi vuosikin on liukuva käsite, sillä elokuvat ilmestyvät meillä harmillisesti usein myöhään tai ei ollenkaan. Vuoden parhaita onkin esimerkiksi Hesarissa maailman elokuvafestivaaleilla palkittujen sijaan etsitty 2013 kaupalliseen elokuvateatterilevitykseen Suomessa tulleista elokuvista.

Tänä vuonna kriitikot ovat nostaneet viralliseen Hyvien Elokuvien Kaanoniin esimerkiksi Michel Haneken Rakkauden, Alfonso Cuarónin Gravityn, Joshua Oppenheimerin The Act of Killingin ja Abdellatif Kechichen Adèlen elämän. Parhaushurahduksessa päätin itsekin tehdä poikkeuksen, ja kokeilla lempparilistan kasaamista. Koska en huonona ja laiskana ihmisenä taaskaan ole nähnyt kaikkia maailman elokuvia (esimerkiksi se Rakkaus on jumankauta EDELLEEN näkemättä!), päätin valikoida erittäin subjektiiviselle listalleni elokuvia, jotka ovat mielestäni nautittavia katsomiskokemuksia, kertovat jotain tästä ajasta ja jäivät syystä tai toisesta kutitteleman mielen perukoille. Kaikki on myös nähty koto-Suomen valkokankailla. Huomenna tämäkin lista näyttäisi ehkä erilaiselta, mutta menköön. Järjestys on liukuva. Voilà:

spring-breakers-34.jpg1. Harmony Korine: Spring Breakers
Look at my shit! Anarkistinen elokuva pistää pakettiin MTV-estetiikan sekä twerk-sukupolven henkisen tyhjyyden. Ja solmii söpön rusetin päälle.

2. Noah Baumbach: Frances Ha
Jos Woody Allen olisi nyt kolmikymppinen, tekisikö hän tällaisen elokuvan? Ehkä ei ihan, sillä oikeastaan Frances kertoo tyttöjen välisestä ystävyydestä. Leffa onnistuu olemaan sukupolvensa ääni, tai Girls-sarjan tavoin ainakin jonkin sukupolven jokin ääni. Huipun Greta Gerwigin lopullinen läpimurto.

3. Richard Linklater: Rakkautta ennen keskiyötä
Jessen ja Célinen tarinaan hurahtaneena tykkäsin ja samalla en sittenkään ihan rakastanut. Silti, ehdottomasti vuoden parhaita ihmissuhdekuvauksia ja osuvimpia dialogeja.

4. Steven Soderbergh: My Life with Liberace
Soderberghiä nautinnollisimmillaan. Ja antakaa nyt ihmeessä niitä palkintoja Michael Douglasille ja Matt Damonille (vaikka olikin jenkeissä tv-ensi-ilta – Golden Globet edes!).

5. Benh Zeitlin: Beasts of the Southern Wild
Syvän etelän hajuinen ja makuinen, jotenkin ihanan vilpittömällä tavalla koskettava Beasts nähtiin jo vuoden 2012 R&A:ssa. Kaupallinen Suomen ensi-ilta oli kuitenkin vasta tammikuun 2013 alussa, joten kiilatkoon vielä nipin napin tälle listalle!

Bubbling under: Jahti, Adèlen elämä, The Act of Killing, Searching for Sugarman.

Mitkä ovat omat vuoden parhaasi? Tässä muistin virkistykseksi muutama vaihtoehtoinen asiantuntijalausunto:

Brititsh Film Instituten Sight and Sound -lehden vuoden parhaat:

the-act-of-killing-ls_0.jpg1. Joshua Oppenheimer: The Act of Killing
2. Alfonso Cuarón: Gravity
3. Abdellatif Kechiche: Blue is the Warmest Colour (Adèlen elämä)
4. Paolo Sorrentino: The Great Beauty (La grande bellezza)
5. Noah Baumbach: Frances Ha
6. Jia Zhangke: Touch of Sin (Tian zhu ding)
6.
Shane Carruth: Upstream Color
8. Clio Barnard: The Selfish Giant
9. Lav Diaz: The End of History (Norte, hangganan ng kasaysayan)
9. Alain Guiraudie: Stranger by the Lake (L’Inconnu du lac)

Tsekkaa perustelut ja trailerit täältä.

Hesarin vuoden parhaat:

lepasse_800a.jpgAsghar Farhadi: Menneisyys
Michael Haneke: Rakkaus
Malik Bendjelloul: Searching for Sugar Man
Pirjo Honkasalo: Betoniyö
Noah Baumbach: Frances Ha
Alfonso Cuarón: Gravity
Thomas Vinterberg: Jahti
Jeff Nichols: Mud
Richard Linklater: Rakkautta ennen keskiyötä
Terrence Malick: To the Wonder

Kalle Kinnusen vuoden parhaat Kuvien takaa -blogissa:

laviedadele_800d.jpgAbdellatif Kechiche: Adèlen elämä
Michael Haneke: Rakkaus
Kathryn Bigelow: Zero Dark Thirty
Richard Linklater: Rakkautta ennen keskiyötä
Harmony Korine: Spring Breakers
Steven Soderbergh: My Life with Liberace
Woody Allen: Blue Jasmine
Thomas Vinterberg: Jahti
Ridley Scott: The Counselor
Jeff Nichols: Mud

Lisää mielenkiintoisia listauksia löytyy esimerkiksi Film Commentilta, The Guardianilta (countdown menossa kohdassa 5: Django Unchained) ja Varietyltä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *