HYVÄ PAHA INSTAGRAM ( PART 1)

Mun ehdoton suosikki some ( eli sosiaalinen media) on kuvien jakopalvelu Instagram. Tein reippaana tyttönä insta-tilini joululomalla 2013. Ikää tuolloin murrosikäiselle Vilmalle oli  kertynyt reilut 15 vuotta. En edes muista minkälaisia olivat ne kuvat jotka postasin aivan insta-tilini alkuaikoina, mutta tämä lienee vain hyvä asia. Muistan kuitenkin tunteen, ”kuinka hienoa” oli saada ekat 30 tykkäystä, sitten muutaman kuukauden päästä 50 tykkäystä jne jne.

Kerran kipeänä kotona olessani laitoin johonkin selfieni #kikme ja #kik. Elettii siis vielä aikaa jolloin Kik oli elossa ja oli cool #kikkailla. Tahdoin siis vain kokeilla kyseisiä maagisia tägejä, koska kaikki muutkin tytöt tekee niin.  En tainnut edes olla 16 vuotta, kun jo edesmenneeseen keltaiseen Nokia Lumiaani alkoi pärähdellä viestejä. Vestien takana oli itseäni reippaasti vanhempia miehiä, että naisia jotka aluksi jutteli mukavasti, mutta ajan kuluessa he joko a) lähettivät alastonuvan / alastoman elimen b) pyysivät leikkimään leikkiä kuvien välityksellä: one-by-one vaatteet pois c) he sanoivat hämmentyneelle tytölle ” you make me horny”.

Yksi luonteenpiirteistäni on herkkyys ( tämä ei meinaa sitä, että itken joka asiasta), joten pohdin paljon, aistin vahvemmin/ herkästi sekä saatan hämmentyä asioista. Mä hämmennyin pahasti näistä miehistä ja mietin mikä ihmeen horny. Googletin. Vatsanpohjassa tuntui pahalta ja silmät levähtivät auki.

Hyi. En halua.

Blokkasin heidät.

Pari viikkoa sitten huolestuin ja aloin miettimään, kuinka moni äiti tietää  mitä hedän tyttäret/ pojat tekevät somen koukuttavassa maailmassa. Itse en ole kertonut yllä mainitusta esimerkistäni omalle äidille vaikka meillä on todella hyvät välit. En ole vain osannut kertoa, sillä kyseinen ”muisto ” tuntuu häpeälliseltä vaikka ikää minulla on nyt täydet 18 -vuotta.

Mielestäni vanhempien olisi erittäin hyvä puhua lapsen/ nuoren kanssa somesta, sillä myös siellä olevat vaarat ovat toden totta, eikä niitä pidä katsoa sormien läpi. On myös hyvä keskustella mitä tarkoittaa, kun lataa oman kuvan nettiin EIKÄ aivan kaikkea tarvitse jakaa niin sanotusti koko maailmalle. Omat vanhempani ovat kieltäneet ettei kodin sisustusta/ kotia  saa järin näkyä somekuvissa, sillä he haluavat pitää yksityisyyden . Myös Periscope on kielletty meillä. Suurimman osan some-tilijen ikäraja on 13-vuotta. Olen välillä törmännyt esim omissa seuraajissani alle 13v lapsiin. Surullista.  

Ikärajat eivät ole turhaan, sillä kenenkään 12v tytön ei tarvitse kuulla 37v mieheltä tämän tekevän hänet kiimaiseksi, ei myöskään 15v eikä nyt 18 vuotiaana. 

 

– Vilma 

suhteet oma-elama mieli uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *