HYVÄ PAHA INSTAGRAM ( PART 1)

Mun ehdoton suosikki some ( eli sosiaalinen media) on kuvien jakopalvelu Instagram. Tein reippaana tyttönä insta-tilini joululomalla 2013. Ikää tuolloin murrosikäiselle Vilmalle oli  kertynyt reilut 15 vuotta. En edes muista minkälaisia olivat ne kuvat jotka postasin aivan insta-tilini alkuaikoina, mutta tämä lienee vain hyvä asia. Muistan kuitenkin tunteen, ”kuinka hienoa” oli saada ekat 30 tykkäystä, sitten muutaman kuukauden päästä 50 tykkäystä jne jne.

Kerran kipeänä kotona olessani laitoin johonkin selfieni #kikme ja #kik. Elettii siis vielä aikaa jolloin Kik oli elossa ja oli cool #kikkailla. Tahdoin siis vain kokeilla kyseisiä maagisia tägejä, koska kaikki muutkin tytöt tekee niin.  En tainnut edes olla 16 vuotta, kun jo edesmenneeseen keltaiseen Nokia Lumiaani alkoi pärähdellä viestejä. Vestien takana oli itseäni reippaasti vanhempia miehiä, että naisia jotka aluksi jutteli mukavasti, mutta ajan kuluessa he joko a) lähettivät alastonuvan / alastoman elimen b) pyysivät leikkimään leikkiä kuvien välityksellä: one-by-one vaatteet pois c) he sanoivat hämmentyneelle tytölle ” you make me horny”.

Yksi luonteenpiirteistäni on herkkyys ( tämä ei meinaa sitä, että itken joka asiasta), joten pohdin paljon, aistin vahvemmin/ herkästi sekä saatan hämmentyä asioista. Mä hämmennyin pahasti näistä miehistä ja mietin mikä ihmeen horny. Googletin. Vatsanpohjassa tuntui pahalta ja silmät levähtivät auki.

Hyi. En halua.

Blokkasin heidät.

Pari viikkoa sitten huolestuin ja aloin miettimään, kuinka moni äiti tietää  mitä hedän tyttäret/ pojat tekevät somen koukuttavassa maailmassa. Itse en ole kertonut yllä mainitusta esimerkistäni omalle äidille vaikka meillä on todella hyvät välit. En ole vain osannut kertoa, sillä kyseinen ”muisto ” tuntuu häpeälliseltä vaikka ikää minulla on nyt täydet 18 -vuotta.

Mielestäni vanhempien olisi erittäin hyvä puhua lapsen/ nuoren kanssa somesta, sillä myös siellä olevat vaarat ovat toden totta, eikä niitä pidä katsoa sormien läpi. On myös hyvä keskustella mitä tarkoittaa, kun lataa oman kuvan nettiin EIKÄ aivan kaikkea tarvitse jakaa niin sanotusti koko maailmalle. Omat vanhempani ovat kieltäneet ettei kodin sisustusta/ kotia  saa järin näkyä somekuvissa, sillä he haluavat pitää yksityisyyden . Myös Periscope on kielletty meillä. Suurimman osan some-tilijen ikäraja on 13-vuotta. Olen välillä törmännyt esim omissa seuraajissani alle 13v lapsiin. Surullista.  

Ikärajat eivät ole turhaan, sillä kenenkään 12v tytön ei tarvitse kuulla 37v mieheltä tämän tekevän hänet kiimaiseksi, ei myöskään 15v eikä nyt 18 vuotiaana. 

 

– Vilma 

Suhteet Oma elämä Mieli Uutiset ja yhteiskunta

Ole hyvä ja lue tämä teksti 62 miljoonan tytön takia

Mun mielestä tämä länsimaalainen maailma missä me just nyt eletään on aika kipeä ja epäreilu.

Mä olen reilua kymmentä päivää vaille 18 –vuotias nuori nainen. Mä elän hyvinvointivaltiossa nimeltä Suomi, käyn arvostettua lukiota Helsingissä, saan tehdä asioita joita rakastan sekä on rakas perhe ja poikaystävä. Kun tarkemmin ajattelee mä olen todella onnekas nuori nainen ja erittäin kiitollinen siitä..

Faktahan on se, että monella nuorella naisella taikka tytöllä asia ei ole näin. Plan:nin arvion mukaan noin 62 MILJOONAA tyttöä ei pääse kouluun kehitysmaissa. Syitä koulutuksen puutokseen on monia ja osa niistä on aika kipeitä. Oikeastaan lähes kaikki.

Plan- koska olen tyttö- sivuilla kerrotaan kuinka Anupa Kathariya myytiin kotiorjaksi tytön ollessa 7 vuotta.

Ai miksi?

No tytön perhe oli köyhä.

Monien tyttöjen haave käydä koulua musertuu heidän tullessaan esim. raskaaksi 15 vuotiaina raiskauksesta, jouduttua lapsiavioliiton uhriksi, eläminen äärimmäisessä köyhyydessä taikka aivan liian pitkän koulumatkan takia.

Mistä sä haaveilet juuri nyt?

Mun mielestä haaveilu on hyvästä enkä pidä haaveilua nolona. Mä haaveilen julkisesti siitä että oikeesti aikuisena omistan kylpyammeen, pystyn matkustamaan mahdollisimman paljon ja saan töitä.

Kuitenkin aina jokaisessa asiassa on omat hyvät ja pahat puolensa.

Olisi valhe jos väittäisin ettei monella hyvinvointivaltion tytölle ole väliä miltä näyttää. On oikeesti tosi kipeetä ajatella, että jonkun suomalaisen tytön suurin unelma on treenata mahdollisimmat isot peppulihakset ja kerätä rahat huulitäytettä varten, kun samaan aikaan Kenialainen tyttö haaveilee kouluun pääsystä taikka että olisi edes puhdasta vettä juotavana.

Turhamaisuuden hinta on siis aika itsekäs, kun ottaa huomioon seuraavat esimerkit;

Pedikyyri maksaa keskimäärin 90 e samalla summalla KOLME kehitysmaan naista saisi AMMATIN. Kun taas ripsien tuuhennus maksaa 75 e jolla puolestaan kaksi kaksi lasta saisi SYNTYMÄTODISTUKSEN, sekä kaksi huopaa. Myös ylähuulen sokeroinnin hinnalla saisi ostettua aterian koko kylälle.

Moni varmasti muistaa lapsuudesta sadut ja tarinat joissa kerrottiin itsekkäistä sekä turhamaisista henkilöistä joille käy huonosti, kuten Tuhkimon sisarpuolille taikka kaikkien tuntemalle Lumikin äitipuolelle.

On jotenkin pelottavaa ajatella, kuinka niistä joistakin äidin ja isin prinsessoista kasvoikin Tuhkimon sisarpuolia, jotka sijoittaisi mieluummin 1200 euroa pieneen rasvaimuun, kun kaivoon josta koko kylä saisi PUHDASTA vettä.

Ja mun mielestä juuri tämä muutos jonka oon havainnut viime vuosina nuorten naisten keskuudessa somessa ja livenä on melko kipeä.

Oikeastaan todella kipeä.

Ja tän turhamaisuuden täytyy loppua.

Ihan just nyt 62 miljoona tytön takia.

 

– Vilma

 

(kirjoitettu naistenpäivänä 2016)

 

Hyvinvointi Terveys Syvällistä Uutiset ja yhteiskunta