Joululahjaruletti

cof

Joulu tulee taas rytinällä. Vaikka se on mun vuoden lempijuhla, niin tuntuu että vuosi vuodelta lahjojen hankkiminen tulee entistä vaikeammaksi. Varsinkin nyt, kun ilmasto-ja ympäristökysymyksetkin kolkuttelee omaatuntoa. Turhaa rompetta ei haluaisi kukaan saada eikä antaa.

Sen takia ollaan tänä vuonna tehty Manun kanssa päätös, että ei osteta toisillemme lahjoja. Jossain vaiheessa ennen joulua tai joulun jälkeen aiotaan kuitenkin ostaa liput joko balettiin tai oopperaan (en ole koskaan käynyt vaikka ihan vieressä on upea teatteri) ja sen jälkeen mennään yhdessä syömään johonkin kivaan ravintolaan. Lapsivapaata aikaa siis. Meillä on aikasemminkin ollu tapana ostaa yhteistä aikaa esim.lautapelin tai hotelliyön muodossa. Materiaalisten lahjojen sijasta olen saanut esimerkiksi hierontakertoja.

B taas on sen verran pieni, ettei ymmärrä tätä jouluhössötystä vielä. Viime vuonna ei ostettu itse B:lle yhtään lahjaa koska tiedettiin, että niitä kuitenkin tulee sukulaisilta ja tutuilta. Tänäkään vuonna ei välttämättä  tarvitsisi ostaa mitään mutta ollaan silti päätetty hommata muutama lelu. Pääpointtina meillä on ollut , että niiden on jollain tavalla oltava kehittäviä tai sellaisia joilla voidaan leikkiä yhdessä, esim.palapelit. Samaa aiotaan soveltaa myös sukulaislapsiin.

Italiassa aletaan nyt vasta tajuamaan näitä kierrätys-ja second hand-kuvioita. Kirppareilla liikkuu jo mukavasti lastentavaraa, mutta aika suuri osa on vielä melko huonokuntoista tai ylihinnoiteltua. Olis toisaalta kiva ostaa jotain käytettyä mutta hyväkuntoista sukulaisten lapsille, mutta täällä se saattaa olla hieman epäkohteliasta eikä sitä välttämättä ymmärrettäisi. Koko maa on täynnä kirjoittamattomia sosiaalisia sääntöjä ja tämä on yksi niistä; ei voi antaa itsestään huonoa kuvaa eli brutta figuraa kenellekään ja kierrätyslahja saattaisi joidenkin mielestä olla loukkaavaa.

Tästä syystä ostettiin viime vuonna kaikille uutena kirjat; ne kestäviä ja niistä suurin osa lapsista pitää. Ehdottomasti tänä vuonna aion välttää muovilelujen hankkimista ja koitan muutenkin harkita lahjat tarkkaan ettei hutiostoksia tule. Sukulaislapsille viedään vaatteita jotka ovat ekologista puuvillaa ja anopille vien  luonnonkosmetiikkaa jonka tiedän tulevan käyttöön. Vaikka en luokittele itseäni mitenkään super-ekologiseksi ihmiseksi koitan silti tehdä pieniä ratkaisuja ylenpalttisen tavaramäärän minimoimiseksi ihan maapallon tulevaisuutta ajatellen. Olisi kiva myös osallistua johonkin tapahtumaan, missä vähävaraisille perheille kerätään joko ruokaa tai lahjoja joulunvieton mahdollistamiseksi.

Vaikka kulutushysteria hirvittää ja vuosi vuodelta tuntuu, että yhä useampaa ihmistä/lasta haluaa joulun alla ilahduttaa lahjalla on mulle silti tärkeää muistaa niitä kaikista rakkaimpia ja tärkeimpiä ihmisiä. Joulu on ihanaa rauhoittumisen aikaa ja pienet ja tarpeelliset lahjat ei tee kenellekään hallaa, ainakin näin tahdon ajatella <3 olen sitä mieltä, että joulusta on mahdollista selviytyä pienelläkin budjetilla jos suunnitteluun vaan käyttää aikaa. Jokainen kuitenkin järjestää (tai on järjestämättä) juuri sellaisen joulun kun haluaa. Pääasia että kaikilla on hyvä ja lämmin olla vai mitä? 🙂

perhe ostokset vanhemmuus tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *