Hos min syster
Min syster bor i en väldigt ljus och luftig lägenhet.
Hon odlar Ikeaörter på sitt fönsterbräde. Det tar en dryg månad för dem att bli ordentliga växter från små frön.
Hon inreder sina vita möbler med olika färggranna prylar.
Sovrummet är lugnt och ljust tack vare takfönstret.
Favoritkläderna hänger på rad i walk-in -garderoben.
På muren hänger en drömfångare som kompisen lagat.
Kallt ljus möter varmt vid matbordet – på bordet står en lampa, ovanför strömmar ljus in genom ett annat takfönster.
Hemulen bor bland dynorna på soffan.
När jag hälsade på lagade vi de ultimata tortillorna med kryddig chili con carne, crème fraiche, sallad och ost.
Vi köttade till min chili sin carne från igår med tacokryddad gris. Lämna bort köttet och tacokryddan om du vill ha en veganversion.
Mustig chili con carne för 5 pers åtminstone
4 klyftor vitlök
1 stor lök
1 paprika
2 morötter
en burk kikärter/bönor
2 burkar tomatkross
olja
2 tsk malen kummin
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver och 1 sambal oelek
salt och peppar
1 tsk socker
1 tsk köttbuljonpulver
300 g strimlad gris
tacokrydda, t.ex. Santa Maria organic taco spice
Skala löken och skär den och grönsakerna i rejäla bitar. Börja med att värma olja i en panna och sätt i alla kryddorna. Fräs dem en stund i oljan och sätt i grisen, om du använder kött, och stek den mogen. Sätt sen i grönsakerna och pressa i vitlöken. Lägg lock på och låt grönsakerna mjukna i ca 8 minuter. Häll sen i (silade och sköljda) kikärter eller bönor och tomatkross. Koka upp och krydda med socker och lite köttbuljong, kanske mer salt eller andra kryddor om det känns så. Låt sjuda i lugn och ro i åtminstone en timme, så smakerna jämnas ut.
Vi stekte köttet med tacokryddan och blandade den sedan i resten av såsen, det blev extremt kryddigt och gott. Så fyllde vi våra tortillor med sallad, avocado, gurka, chili con carne, majs och ost och toppade det hela med crème fraiche. Nu är vi sprickfärdiga!