Latinska hak
Det är god, glad mexikansk anda på Patrona på Annegatan.
Hönstortilla tricolor var läckert; fräscht och smakfullt med rökig röd, stark grön och ostig vit sås. Sallad av ananas och kål toppade godbiten.
Mitt sällskap Suvi fick urgod guacamole med hemstekta nachos, tostada med bönsås och grönsaker och hönssoppa med mozzarella och spännande, spretande slimsor. Inga invändningar, förutom på tostadorna – i den friterade degen gick att urskilja någon konstig bismak som Suvi kallade ”eltaantunut”, jag ”majsmjölslik”.
Stället får väl godkänt för mat, atmosfär och trevlig, om än rätt (på gränsen till irriterande) oeffektiv service.
En liten och inbjudande deli är också Tostada på Bergmansgatan.
Jag vet inte när denna diskreta affär uppe på backen, nästan vid Skepparegatans hörn, har slagit upp dörren men jag hade vägarna dit en första gång vid jul, då jag mitt i pepparkaksbaket insåg att jag hade glömt att köpa syltat apelsinskal. Alepa hade det naturligtvis inte, och då jag snopet gick hem längs en slaskig Bergmansgata fick jag syn på ett upplyst fönster fyllt med nötter, örter, godis och torkade frukter – som en varm fläkt från medelhavet mitt i decembermörkret. Och minsann, i butikens urval fanns allt från smaksatta olivoljor till mina syltade skal, så julbaket var därmed räddat. I min glädje över det passade jag på att också köpa en timjanolivolja i julklapp till mamma, den var väldigt uppskattad. Tostada är verkligen en suverän present- och specialvaruaffär.