Höstgott

Regnet öser ner, brännan har tvättats av ansiktet och kvällarna mörknar. Känner någon annan att den nya årstiden har smugit på oss lite obemärkt och slugt?

img_4473.jpgimg_4414.jpgimg_4475.jpg

Äppelpaj på amerikanskt vis, grannens sensommarblommor, en del av mammas och pappas äppelskörd i fasansfull, gul belysning.

img_4476.jpgimg_4474.jpg

Blåbärssylt, äppelmos, torkad svamp och morgonbagels.

Fast en höstmänniska som jag klagar inte, utan myser gärna med tända ljus och ylletröja medan rännorna låter. Det har blivit en hel del matlagning under sensommaren med betoning på äppelrätter som mos, paj och ugnsäpplen. Sura, inhemska äppel hör enligt mig till de godaste råvarorna för tillfället.

img_4245.jpgimg_4163.jpgimg_4241.jpg

Några bilder från nästsista besöket till sommarstugan för säsongen: den övergivna stugan på ödeön och traditionella ugnsäpplen.

I nästa Studentblad, som trillar ner i alla studerandes postluckor kommande fredag, kan ni läsa recept på höstmat som äppelmos och torkad svamp. Men nu vill jag gärna dela med mig receptet på äppelpajen som stoltserar på inledningsbilden till detta inlägg. Det var en god, klassisk och faktiskt sällsynt vacker paj med en massa mosigt äppel inpaketerat i mördeg.

Äppelpaj american style              Lätt 15 bitar

12 sura äpplen, skalade och skurna i små bitar

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

kanel och nejlika

smör

Degen eller paté brisée, botten och lock

7 dl fint vetemjöl

2 tsk socker

1 tsk salt

230 g smör

4-8 msk kallt vatten

ägg till pensling

Börja med att plocka ihop alla ingredienser till degen med fingrarna eller i en matberedare, om du är en lyckligt lottad ägare av en sådan. Skvätta i vattnet lite i taget till sist och sök den rätta konsistensen för degen, inte för klibbig men så att den hålls samman. Vira in i plastfolie och ställ i kylskåp för åtminstone en timme.

Blanda under tiden ihop äppelkuberna med socker och kryddor och låt stå.

Då degen har stått färdigt i kylskåp, dela den i tu och kavla ut delarna till två runda delar på olika bakplåtspapper. Degcirkeln som läggs i formbottnen kan vara aningen större än lockdelen. I det här skedet är det bra att komma ihåg att lägga ugnen på 200 grader. Smörj din form och tryck dit bottnet. Låt sedan formen vila i kylskåp ännu en halv timme före stekning, även lockdelen är lättare att handskas med som kall.

Häll äpplen i formen, strö över ännu lite socker och klicka på sammanlagt 2 msk smör. Lyft på locket och tryck fast det, skär ut ännu några lufthål med kniv och pensla med ett ägg.

Efter detta är pajen redo att ställas i ugnen för att stekas i en timme ungefär.

PS. Som ni märker har jag ännu inte införskaffat en systemkamera, utan väntar på att avklara skolans fotograferingskurs före jag lägger ner alla mina pengar på en ny mojäng. Förslag på bra kameror uppskattas alltså fortfarande.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.