Alla hjärtans dag
Nu har jag gjort det till lite av en tradition att laga hjärtformad tiramisu till Alla hjärtans dag. På dagen för precis ett år sedan, före min man och jag ens kunde skattas som ett par, tog jag chansen (risken) att laga en hjärtformad tiramisu till honom, som efterrätt på vad som var vår typ tredje dejt eller så. Risken fanns ju att han skulle bli förskräckt av detta tidiga tecken på förtjusning. Så gick det trots allt inte utan det hela slutade bra, han tyckte det var sött gjort och romantiskt och gott dessutom.
Så i år blev det favorit i repris och som sagt dessutom tradition. Några variationer gjorde jag dock, främst för att jag varken hade rom eller brandy i skåpen nu. Det blev apelsintiramisu med hackad choklad. Förra året lagade jag körsbärstiramisu ur en kompis kokbok, den var helt superb.
Tiramisu, en liten form
1 dl starkt, kallt kaffe
savoiardi-kex
en skvätt Cointreau, rom eller brandy eller dylikt
1,5 dl grädde, vispas lätt
125 g mascarponeost
2 msk pudersocker
apelsin-, kärsbärs- eller annan sylt
mörk choklad, riven
Koka kaffet och låt det svalna på en djup tallrik, häll i din valbara alkohol. Vispa grädden och rör i pudersocker och mascarpone. Vid det här laget ska du ha framme din lilla (gärna hjärtformade;) ) form. Doppa savoiardikex i kaffet utan att dränka dem och placera dem på formens botten när de sugit i sig tillräckligt vätska. När bottnen täcks sånär av kex, klicka på sylt och mascarponeröra. Gör sedan ett till likadant lager. Pynta härligheten med riven choklad, lite kakao och syltklickar om du vill. Ställ i kylskåpet för åtminstone två timmar.
Det finns något som för blöta savoiardikex
Glad, lite försenad Alla hjärtans dag!