Chipotle
Torstai-iltana koko asuntoni tuoksui kuin meksikolainen ravintola.
Hieman nenää kirvelevämmin ja silmiä vetisyttävämmin vain. Keittelin nimittäin oman chipotlechilikastikkeen vahvoista, savuisista chileistä, sipulista ja valkosipulista. Soosista tuli liioittelematta yhtä maukasta kuin Santa Marian tai kenen vain Tex Mexicanin maustekastikkeet.
Spenderade fredagskvällen med rinnande ögon och svidande näsa. Nej, det är inte björken som börjat blomma än (vad jag märkt) utan jag exprerimenterade med att koka egen chipotlesås. Ett projekt som får hela lägenheten att fyllas med ett robust kryddos.
Chipotlesås är en stark chilisås som ger smak åt bl.a. mycket mexikansk mat. Ni vet hur goda butikens tacokryddor och -såser är? Det här blev minst lika saltigt, kryddigt och industriellt att smaka – förutom att allt är självgjort!
Fick idén då jag kom över dessa fina kryddor på Stockmann.
Stockaltahan löytää vaikka mitä. Sieltä kannoin kotiin myös miedon, savustetun paprikamausteen ja kuuluisat chipotlechilit palasina.
Av den milda paprikakryddan (styrka 0/10) och den extremt starka chipotlechilin i bitar (7/10) tillsammans med salt, lök och vitlök kokar man en sånhär häftig sås:
Kastike sopii erilaisten liharuokien, kuten jauhelihapihvien tai lihafileiden, mausteeksi ja miksei myös tomaattikastikkeisiin, chilimajoneesiin, patoihin.. Ruokaan kuin ruokaan, joka kaipaa savuista ja vahvaa lisäpotkua.
Såsen kan sedan användas för stark, rökig arom i olika rätter som hamburgare, köttsås, tomatsås eller svepas på hönsfiléer med mera.
Chipotlesås ca 2 dl
3 msk torkad chipotlechili i bitar
1 dl vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rökig paprikakrydda
salt och lite socker
Koka upp vattnet och häll i chilibitarna. Låt puttra på sakta medan du hackar löken och skalar vitlök. Häll löken i kastrullen, pressa i vitlök, salta och låt koka tills allt mjuknat, ca 10 minuter. I detta skede lönar det sig inte att snusa i eller ovanför kastrullen värst mycket om man inte har näshår eller liknande man gärna vill bli av med.
Mixa det klara kastrullinnehållet, antingen i en mixer eller med en stavmixer. Krydda sen såsen med paprikakrydda och lite socker. Lägg på burk och använd inom några dagars lopp (fast nåt såhär starkt borde nog hålla minst i en vecka enligt mig).
Jag blandade 4 msk av såsen i ett paket malet kött till tacos. Starkt men gott var det, och många andra kryddor behövdes knappt, förutom salt.
Chipotlekastike noin 2 dl
3 rkl chipotlechilin palasia
1 dl vettä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl savuista paprikamaustetta
suolaa
hieman sokeria
Kiehauta vesi ja chilinpalaset, lisää pilkottu sipuli, suola ja purista sekaan vielä valkosipuli. Anna kiehua miedosti kunnes sipuli on kypsää, noin 10-15 minuuttia ja soseuta sen jälkeen kastike sileäksi. Mausta valmis kastike sokerilla ja paprikamausteella ja purkita.
Kastike on kai hyvä käyttää noin viikon sisään keittämisestä, vaikka vahvaa ja melko säilyväähän se on. Käytin kastiketta jauhelihan ainoana mausteena suolan lisäksi valmistaessani tacoja, silloin käytin sitä 4 rkl. Ihanan vahvaa!