Glöggkok och kakorna 6

kexb.png

Det bakades och kokades alldeles hiskeligt hos systrarna Jokinen i Tölö igår. Vi kom redan en god tid i förväg överens om att ta om ett tidigare års gemensamma julbak och göra det till en tradition i talkoanda. För visst är det bara så mycket roligare att baka en hel dag i sällskap av vänner med lite romspetsad glögg!

Jokisen siskoilla leivottiin oikein olan takaa eilen. Lopputulos oli kuusi kakkua: kaksi upean näköistä ja -tuoksuista piimäkakkua isoäidin reseptillä ja kaksi mehevää kinuski-suklaakakkua. Lisäksi tehtiin pari onnistunutta piparikokeilua: mustapippuri-manteli- sekä hasselpähkinä-limepiparit vadelmahillolla.

img_0586.jpg

img_0590.jpg

Kuvassa Suvin brie-kalkkuna-punasipulivoileipä. 

Jag kokade egen glögg, något jag velat prova på i flera år, alltsedan jag blivit beroende av att läsa både Det lackar mot jul, utgiven av Marthaförbundet tror jag, och Syystunnelmia ja joulunodotusta (WSOY) för recept och julstämning varje december. Ännu har jag inte avklarat fler än några sporadiska recept ur böckerna, receptutbudet vid jul är ju förvillande stort när man, som jag, inte kan dra en gräns bland källorna man utforskar. Igår blev det att prova ett kexrecept ur senaste Gloria Ruoka&viini och en egen glöggkomposition.

På bilden ovan ser ni smörrebröd à la Suvi med brie, kalkon, rödlök, rucola och paprika samt Siljas suveräna glöggkombo: ca 2/3 saftglögg, resten rödvin, färsk ingefära som får dra i kastrullen för sting och slutligen en skvätt rom.

gloggb.png

Resultatet av det egna glöggkoket verkar lovande, ska prova ikväll då den fått dra i kallt och kan förhoppningsvis rekommendera receptet efter det. Jag kokade 1,5 l extra starkt (sötat) svartvinbärssaftskoncentrat, ca 1 dl socker och 1 l vatten, kryddat med  kanelstänger, en näve torkade nejlikor, en stor, skivad klump ingefära, tre stora pomeransskal, en vaniljstång och lite vaniljsocker i ungefär en halv timme. Efter det fick glöggen sjuda i en par timmar och sedan tappade jag upp den i flaskor med små doser av samma kryddor i.

Omaan glögiin tuli 1,5 litraa vahvaa mustaherukkamehua, litra vettä ja noin desi sokeria, mausteiksi reilusti kanelitankoja, iso, viipaloitu inkiväärinmötikkä, kourallinen neilikoita, vaniliatanko ja vaniliasokeria sekä pomeranssinkuorta. Keittelin glögiä puoli tuntia, jonka jälkeen seos sai maustua ennen pullottamista. Maustuminen jatkuu vielä kylmässä, illalla maistetaan toisen adventtisunnuntain kunniaksi.

suvib.png

Suvin ja Siljan kauniit kakkuvuoat ja reggaekokki vauhdissa.

De sex kakorna blev för övrigt egentligen bara av fyra olika slag, två surmjölkskakor och två chokladkakor för Suvi och Silja och två lite olika slags julkex för mig. Nu har jag en stor burk mörkakor med kryddpeppar och mandel och en annan med hallonsyltskakor med lime och hasselnötter.

img_0612.jpg

 

*UPDATE: Glöggreceptet kan rekommenderas och väl! Späd antingen i rödvin eller med hälften vatten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kauneus diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.