Julkaka
Ystäväni lähetti perheensä ihanan kakkureseptin ihan muuten vaan. Niinpä minä leivoin.
Talven kinuskinen suklaakakku
tai: Suvin taivaallinen suklaakakkunen Asikkalan seurakunnalta saadun reseptin mukaan
2 isoa kakkua
6 munaa
4 dl sokeria
300 g voita
3 dl kermamaitoa
6 tl leivinjauhetta
6 rkl kaakaojauhetta
7 dl vehnäjauhoja
pähkinärouhetta
Vaahdota munat ja sokeri, sulata voi ja yhdsitä se kermamaitoon. Sekoita kuivat aineet keskenään (itse lisäsin vielä vanilijasokeria) ja sekoittele varovasti vuorotellen muna-sokerivaahtoon voiseoksen kanssa.
Kaada kahteen voideltuun, jauhotettuun, noin 1,8 l vetoiseen kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa aivan kypsäksi, melkein tunti riippuen vuoasta.
Kinuskiin
3 dl kermaa
3 dl sokeria
6 tl vanilijasokeria
voita
Tee kinuski kakkujen paistuessa. Keitä aineksia kattilassa noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä.
Kumoa kakut kerran ottaessasi ne uunista, näin ne irtoavat vuoasta helpommin kinuskin lisäämisen jälkeen. Aseta kumottu kakku takaisin vuokaan ja kaada kuuma kinuski kakun alapuolen yli, halkeamiin ja reunoille, jotta kakku imee kinuskia itseensä. Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoamista. Toisen kakun voi tökätä pakastimeen.
Oikein käyvä aamupala. Luultavasti myös lounas, varmasti jälkiruoka illallisen jälkeen ja eiköhän myös iltapala.
Kakku on ihanan toffeinen jääkaappikylmänä, suklaakakkumaisen mureneva huoneenlämpöisenä.