Morgonmål

La vie est belle

Här är ett verkligt bra recept på hälsosamma morgonmuffinsar. Späckade med nötter, frukt, bär och havre kan de klassas som så hälsosamma, att man med gott samvete kan äta dem till morgonmål utan att känna att dagens diet är förstörd. De innehåller bara lite vegetabilisk olja och rätt lite socker (grovt estimerat 2 tsk) per muffin. Denna sats är kryddad med riven morot, äppel, kanel, kardemumma och pepparkakskrydda.

Matiga muffins           9 st stora

1,5 dl mjölk

1 dl yoghurt

2,5 dl havregryn

1 ägg

0,5 dl socker plus 1 msk honung

1 dl olja

2,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk soda

kanel, kardemumma

Fyllningar: sammanlagt 2 dl bär, nötter, frön, russin, äppel, rabarber - vad du än hittar i skåpet. Jag använde sammanlagt 2 dl riven morot och äppel, mandelspån och valnötter. Toppingen är äppel-kanel müesli.

Rör först ihop havregrynen, mjölken och yoghurten och låt jäsa ca 45 minuter. Det ger en fyllig bas för muffinsarna. Ställ sedan din ugn på 220 grader och rör ägg, socker, honung och olja i smeten. Ifall du använder rivet äppel, nötter ed hårt, blanda i det nu. Känsliga bär är bra att lägga till degen efter mjölet, och försöka röra om möjligast lite. Blanda sedan bakpulver, soda och kryddor i mjölet och rör sedan ner även det.

Den färdiga degen ska vara tjock, nästan så att din spatel kan stå i den. Sätt i lite mer mjöl om så inte är fallet. Sleva över den i stora muffinformar, fyll dem till 3/4, och stek mitt i ugnen i 15-20 minuter.

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Vi har tydligen varit sugna på liknande saker senaste tiden. Lagade äppelmuffins och en slags corn/clam chowder för några veckor sedan :o). Måst fixa recepten på bloggen.

Kram, Kira

HannaStigzelius (Ei varmistettu) http://hannafinne.blogspot.com

Mmmm, låter jättegott. Detta skall jag testa!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.