Sött

Mina vänner har bjudit på en massa fina efterrätter på senaste tiden.

Näitä ihania jälkkäreitä ystäväni ovat tarjoilleet viime aikoina.

img_2104.jpg

Kiia på äppelpaj, american style. Hennes amerikanske pojkvän var i Finland en första gång och när han skulle träffa kompisgänget var det klart han skulle känna sig som hemma. Därför bjöds det på hamburgare och äppelpaj. Shawn var som fisken i vattnet.

Kiia paistoi omenapiirakkaa hänen amerikkalaisen poikaystävänsä ollessa käymässä ensimmäistä kertaa. Piirakassa oli kuohkea murotaikinapohja, happamia omenia päällä ja tietenkin kanelia – juuri sellasista piirakkaa voisin ahmia vaikka pellillisen.

2a336a36801211e1b10e123138105d6b_7.jpg

Eräänä iltana Marialla teimme kuumaa hedelmäginoa marjoista ja suklaasta jäätelön kanssa. Helpompaa jälkiruokaa on vaikea kuvitella ja eksyyhän yhteen annokseen pari vitamiiniakin.

Maria bjöd på gino med varm frukt och choklad. Gott och hälsosamt, om man frånser de 500 gram choklad vi använde på rätten.

Man steker alltså frukt och bär, apelsin, kiwi, banan, päron, jordgubbar, svarta vinbär, äppel, mango, alternativen och kombinationerna är obegränsade, i en form med choklad på tills frukterna mognat lite och chokladen karamelliseras. Sen serveras alltsammans med glass.

img_2101.jpg

Emmas chokocookies. Herregud de var goda! De var som mudcake förklädd till kex, sega och helt oemotståndliga.

Parempia suklaakeksejä kuin Emman cookiesit en usko koskaan syöneeni.

Emmas chokocookies            16 st

50 g osaltat smör

450 g mörk choklad, grovhackat

2 ägg

1,9 dl rörsocker eller ljust muscavadosocker

0,25 tsk vaniljarom

1,3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

0,5 tsk bakpulver

Smält smöret och hälften av chokladmängden i vattenbad. Vispa ägg, socker och vaniljarom väl och rör sen försiktigt i chokladen och smöret. Sikta mjöl, salt och bakpulver i en separat skål och blanda i resten av smeten varsamt i tre omgångar. Blanda sen ännu i den resterande chokladen.

Dela upp 8 klickar deg på två plåtar försedda med bakplåtspapper och stek i 170 grader i 10-12 minuter. Klickarna sprider ut sig i ugnen, så lämna lite plats mellan dem och smeta inte ut dem just alls. Kexen är klara när de får en glansig yta som börjar spricka, och de ska vara mjuka när de tas ur ugnen, för de stelnar till sin ljuvliga seghet när de svalnar. Ta alltså hellre ut lite råa än brända cookies ur ugnen!

 
 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma

Chipotle

Torstai-iltana koko asuntoni tuoksui kuin meksikolainen ravintola.

Hieman nenää kirvelevämmin ja silmiä vetisyttävämmin vain. Keittelin nimittäin oman chipotlechilikastikkeen vahvoista, savuisista chileistä, sipulista ja valkosipulista. Soosista tuli liioittelematta yhtä maukasta kuin Santa Marian tai kenen vain Tex Mexicanin maustekastikkeet.

Spenderade fredagskvällen med rinnande ögon och svidande näsa. Nej, det är inte björken som börjat blomma än (vad jag märkt) utan jag exprerimenterade med att koka egen chipotlesås. Ett projekt som får hela lägenheten att fyllas med ett robust kryddos.

Chipotlesås är en stark chilisås som ger smak åt bl.a. mycket mexikansk mat. Ni vet hur goda butikens tacokryddor och -såser är? Det här blev minst lika saltigt, kryddigt och industriellt att smaka – förutom att allt är självgjort!

Fick idén då jag kom över dessa fina kryddor på Stockmann.

img_2071.jpg

Stockaltahan löytää vaikka mitä. Sieltä kannoin kotiin myös miedon, savustetun paprikamausteen ja kuuluisat chipotlechilit palasina.

Av den milda paprikakryddan (styrka 0/10) och den extremt starka chipotlechilin i bitar (7/10) tillsammans med salt, lök och vitlök kokar man en sånhär häftig sås:

img_2080.jpg

img_2070.jpg

Kastike sopii erilaisten liharuokien, kuten jauhelihapihvien tai lihafileiden, mausteeksi ja miksei myös tomaattikastikkeisiin, chilimajoneesiin, patoihin.. Ruokaan kuin ruokaan, joka kaipaa savuista ja vahvaa lisäpotkua.

Såsen kan sedan användas för stark, rökig arom i olika rätter som hamburgare, köttsås, tomatsås eller svepas på hönsfiléer med mera.

Chipotlesås                  ca 2 dl

3 msk torkad chipotlechili i bitar

1 dl vatten

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rökig paprikakrydda

salt och lite socker

Koka upp vattnet och häll i chilibitarna. Låt puttra på sakta medan du hackar löken och skalar vitlök. Häll löken i kastrullen, pressa i vitlök, salta och låt koka tills allt mjuknat, ca 10 minuter. I detta skede lönar det sig inte att snusa i eller ovanför kastrullen värst mycket om man inte har näshår eller liknande man gärna vill bli av med.

Mixa det klara kastrullinnehållet, antingen i en mixer eller med en stavmixer. Krydda sen såsen med paprikakrydda och lite socker. Lägg på burk och använd inom några dagars lopp (fast nåt såhär starkt borde nog hålla minst i en vecka enligt mig).

img_2088.jpg

Jag blandade 4 msk av såsen i ett paket malet kött till tacos. Starkt men gott var det, och många andra kryddor behövdes knappt, förutom salt.

img_2089.jpg

Chipotlekastike          noin 2 dl

3 rkl chipotlechilin palasia

1 dl vettä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 tl savuista paprikamaustetta

suolaa

hieman sokeria

Kiehauta vesi ja chilinpalaset, lisää pilkottu sipuli, suola ja purista sekaan vielä valkosipuli. Anna kiehua miedosti kunnes sipuli on kypsää, noin 10-15 minuuttia ja soseuta sen jälkeen kastike sileäksi. Mausta valmis kastike sokerilla ja paprikamausteella ja purkita.

Kastike on kai hyvä käyttää noin viikon sisään keittämisestä, vaikka vahvaa ja melko säilyväähän se on. Käytin kastiketta jauhelihan ainoana mausteena suolan lisäksi valmistaessani tacoja, silloin käytin sitä 4 rkl. Ihanan vahvaa!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma