Ett schysst företag

Jag har en längre tid velat göra lite välförtjänt pr för ett litet, Helsingforsiskt företag som producerar högklassiga, miljövänliga varor och opererar rättvist och samhällsmedvetet. Detta företag driver en hållbar verksamhet som jag är rätt förtjust i.

img_1947.jpg

Onekligen är jag lite partisk i min marknadsföring av företaget eftersom jag själv jobbar för det. Kannistos bageri handlar det om.

img_1959.jpg

Bageriet har en butik på Universitetsgatan, på Vävaregatan och en i Glaspalatset i Helsingfors. Bullar, bröd, pajer, croissanter och bakelser kan också köpas på Stockmann och smakas på i vissa Helsingforsiska restauranger och caféer.

img_1879.jpg

Kannistos ledord är äkta och färskt. När stora bageriföretag nu sakta börjar haka på trenderna ekologiskt och närproducerat har Kannistos verksamhet redan i flera år byggt på dessa villkor. I år har två nya, helt ekologiska bröd dessutom lanserats i sortimentet.

img_1953.jpg

Det mångsidiga brödurvalet bakas traditionellt varje natt i Rödbergen i Helsingfors. Bagarnas händer formger bullarna och bakverken som smakar lyxigt hemgjort och är allra godast som färska, liksom de alltid är i butiken.

img_1881.jpg

Färskheten garanteras nu ytterligare med att Kannisto har satt igång med dagsbakning. Det betyder att en ny sats varma bullar och bröd nu anländer till de egna butikerna varje dag ungefär vid ettiden. Vår lilla paketbil får alltså jobba dubbelt så hårt med transporterna nu.

img_1894.jpg

img_1893.jpg

Rekommenderar speciellt varmt de nya pistagebullarna och lantbrödet.

Kolla in Kannistos förnyade, tuffa hemsida: Kanniston leipomo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kulttuuri Suosittelen

Påskmat

Fast det visst inte är påsk riktigt än. Men jag blev inspirerad att laga något påskigt av alla påskreportage matlagningssajterna och -tidningarna publicerar redan. Till exempel senaste Elle mat&vin presenterar italienska påskrecept plus massor andra härligheter, pasta och marockansk festmat.

Marockansk mat är så fascinerande. Kefta, khobz och kardemumma och alla andra exotiska kryddor.. Det skulle vara fint att kunna laga riktigt god, mustig marockansk mat. Därför lagade jag en påskigt gul lammcouscous på prov.

img_1929.jpg

Couscousen innehåller kryddigt, malet lammkött, torkade aprikoser och toppas med rostade mandlar.

Lammcouscous med aprikos och zucchini         4 personer

1 lök

1,5 msk garam masala

1 msk spiskummin

5 kärnor grön kardemumma

1 tsk paprikapulver

1 tsk gurkmeja

2 dl couscous, gärna fullkorns

4,5 dl hönsbuljong

1 msk honung

400 g malet lammkött

2 vitlöksklyftor

1 msk Santa Maria lime&mint

1 tsk koriander

chili, peppar och salt

en halv zucchini i halvmånar

12 torkade aprikoser

saft från en halv citron

Hacka löken fint och fräs den i en panna med olja och garam masala, spiskummin, kardemummafrön, paprika och gurkmeja. Stek en stund så smakerna öppnas och blanda sen i couscous. Häll i het hönsbuljong och rör om. Låt sjuda under lock medan du steker lammköttet.

Stek köttet i olja med vitlök och kryddor. Lägg i zucchini och smått skurna aprikoser och stek lite mjuka. Blanda honung, citronsaft och köttblandningen i couscousen och kolla kryddorna. Servera med rostade mandlar och färska kryddor.

img_1933.jpg

 

Sen satt jag lite färg på ett av mina bästa grundrecept.

img_1914.jpg

img_1923.jpg

För det är så att jag inte har blivit bortskämd med hembakade bullar som liten. Däremot har jag vuxit upp ätandes min mormors pannkaka. Av alla fantastiska pannkakor var min mormors pannkaka den mest fantastiska, frasig, fluffig, saftig och krämig. Nu är det tyvärr slut på mormors pannkakor – ängslas inte, mormor mår riktigt bra men har drabbats av mild glömska inför sin stundande 90-årsdag. Kära mummi minns inte längre hur man bakar denna spektakulära pannkaka.

Så jag har fått göra mitt yttersta för att framställa ett recept som resulterar i en lika läcker pannkaka som mummis. Här är receptet som hittills kommit närmast.

Verkligt bra pannkaka      En plåt

3 ägg

6 dl lättmjölk

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk salt

50 g smält smör

Vispa äggen med en elvisp i en skål och häll i mjölken. Vispa igen och häll i mjöl, socker, vaniljsocker och salt, allt i tur och ordning med rejäl vispning emellan. Vispa ännu i smör och låt degen sedan jäsa en halv timme. Häll den i en smord, stor ugnsform eller på en liten plåt, så den inte blir för tunn, och stek sedan i 200 grader i 25-30 minuter något lägre ner i ugnen.

I denna påskpannkaka rörde jag ytterligare i saffran och lite mer socker.

img_1928.jpg

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma