Kalas

Om någon där ute har kalla fötter inför att baka cupcakes – frukta ej längre! Följande recept och blogg är en ypperlig källa för enkla, läckra recept och grymt fina bilder.

5870333397_7ddf507bee_b.jpg

5870891270_72af34ca7d_z.jpg

Call me cupcake  skrivs av Linda, som tydligen haft fördelen att ge ut en egen kokbok med sina kak- och bakverksrecept nyligen. Den boken skulle jag vilja ha!

För mitt 25-årskalas igår bakade jag chokladcupcakes enligt Lindas recept, kombinerat med frostingen från dessa körsbärscupcakes och varierande toppingar. Det var verkligen busenkelt och gott så tusan.

Chokladcupcakes med färskostsfrosting, Pätkis och bär

17 st

Cupcakesen:

2 dl mjöl

1 1/4 dl kakao

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk soda

1/2 tsk vaniljsocker

110 g rumsvarmt smör

1 1/4 dl socker

2 ägg

1 1/2 dl gräddfil

1-2 msk mjölk

Blanda mjöl, kakao, bakpulver, soda och vaniljsocker i en skål. Vispa sedan i en annan skål smör och socker tills det är fluffigt och tillsätt sedan äggen ett i taget, blanda väl. Vispa sen i mjölblandningen och gräddfilen i varv så, att du avslutar med mjöl. Jag satt i en skvätt mjölk ännu efter detta eftersom smeten kändes så stel. Fördela jämnt i cupcakeformar och stek i 160 grader i 15-20 minuter.

Cupcakesen blir härligt saftiga om du bakar dem en dag i förväg och förvarar i en lufttät burk till pyntning!

Frosting:

150 g Philadelphia- eller annan färskost

1,5 dl grädde

1/2 tsk vaniljsocker

1 dl florsocker

Blanda färskosten med vanilj- och florsockret, vispa sen grädden och förena dessa två försiktigt. Tadaa!

Jag toppade alltså cupcakesen med färska hallon och jordgubbar. Smulade ännu lite Pätkis över det hela till slut. Slurp!

Tyvärr var jag så inne i mitt festfixande att jag inte har några egna bilder från kalaset och framför allt av maten. Men, menyn innehöll för övrigt tzaziki med baguette, avokadodipp, crunchy grönsakssalsa, plockpinnar med ostar, chorizo och melon, en fajitakryddad pastasallad och små hamburgare samt Britakaka. Lägger upp receptet på pastasalladen senare, receptet var från Allt om mat och fungerade verkligt bra med lite drinks.

När jag nu sluppit min cupcakerädsla tror jag jag till näst ska prova dessa björnbärscupcakes. Efter det den där fantastiska blåbärskakan – jag trodde såna där kakor bara existerade i mina drömmar!

6066198883_09cd6ded4d_b.jpg

5840417526_929c862544_b.jpg

(Alla bilder från Call me cupcake.)

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma

Hos min syster

Min syster bor i en väldigt ljus och luftig lägenhet.

img_1570.jpg

img_1598.jpg

Hon odlar Ikeaörter på sitt fönsterbräde. Det tar en dryg månad för dem att bli ordentliga växter från små frön.

img_1569.jpg

Hon inreder sina vita möbler med olika färggranna prylar.

img_1596.jpg

img_1574.jpg

Sovrummet är lugnt och ljust tack vare takfönstret.

img_1573.jpg

Favoritkläderna hänger på rad i walk-in -garderoben.

img_1575.jpg

På muren hänger en drömfångare som kompisen lagat.

img_1576.jpg

Kallt ljus möter varmt vid matbordet – på bordet står en lampa, ovanför strömmar ljus in genom ett annat takfönster.

img_1595.jpg

Hemulen bor bland dynorna på soffan.

När jag hälsade på lagade vi de ultimata tortillorna med kryddig chili con carne, crème fraiche, sallad och ost.

img_1599.jpg

Vi köttade till min chili sin carne från igår med tacokryddad gris. Lämna bort köttet och tacokryddan om du vill ha en veganversion.

Mustig chili con carne   för 5 pers åtminstone

4 klyftor vitlök

1 stor lök

1 paprika

2 morötter

en burk kikärter/bönor

2 burkar tomatkross

olja

2 tsk malen kummin

1 tsk kanel

1 tsk chilipulver och 1 sambal oelek

salt och peppar

1 tsk socker

1 tsk köttbuljonpulver

300 g strimlad gris

tacokrydda, t.ex. Santa Maria organic taco spice

Skala löken och skär den och grönsakerna i rejäla bitar. Börja med att värma olja i en panna och sätt i alla kryddorna. Fräs dem en stund i oljan och sätt i grisen, om du använder kött, och stek den mogen. Sätt sen i grönsakerna och pressa i vitlöken. Lägg lock på och låt grönsakerna mjukna i ca 8 minuter. Häll sen i (silade och sköljda) kikärter eller bönor och tomatkross. Koka upp och krydda med socker och lite köttbuljong, kanske mer salt eller andra kryddor om det känns så. Låt sjuda i lugn och ro i åtminstone en timme, så smakerna jämnas ut.

Vi stekte köttet med tacokryddan och blandade den sedan i resten av såsen, det blev extremt kryddigt och gott. Så fyllde vi våra tortillor med sallad, avocado, gurka, chili con carne, majs och ost och toppade det hela med crème fraiche. Nu är vi sprickfärdiga!

 
 

Koti Ruoka ja juoma Sisustus