Höstgott

Regnet öser ner, brännan har tvättats av ansiktet och kvällarna mörknar. Känner någon annan att den nya årstiden har smugit på oss lite obemärkt och slugt?

img_4473.jpgimg_4414.jpgimg_4475.jpg

Äppelpaj på amerikanskt vis, grannens sensommarblommor, en del av mammas och pappas äppelskörd i fasansfull, gul belysning.

img_4476.jpgimg_4474.jpg

Blåbärssylt, äppelmos, torkad svamp och morgonbagels.

Fast en höstmänniska som jag klagar inte, utan myser gärna med tända ljus och ylletröja medan rännorna låter. Det har blivit en hel del matlagning under sensommaren med betoning på äppelrätter som mos, paj och ugnsäpplen. Sura, inhemska äppel hör enligt mig till de godaste råvarorna för tillfället.

img_4245.jpgimg_4163.jpgimg_4241.jpg

Några bilder från nästsista besöket till sommarstugan för säsongen: den övergivna stugan på ödeön och traditionella ugnsäpplen.

I nästa Studentblad, som trillar ner i alla studerandes postluckor kommande fredag, kan ni läsa recept på höstmat som äppelmos och torkad svamp. Men nu vill jag gärna dela med mig receptet på äppelpajen som stoltserar på inledningsbilden till detta inlägg. Det var en god, klassisk och faktiskt sällsynt vacker paj med en massa mosigt äppel inpaketerat i mördeg.

Äppelpaj american style              Lätt 15 bitar

12 sura äpplen, skalade och skurna i små bitar

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

kanel och nejlika

smör

Degen eller paté brisée, botten och lock

7 dl fint vetemjöl

2 tsk socker

1 tsk salt

230 g smör

4-8 msk kallt vatten

ägg till pensling

Börja med att plocka ihop alla ingredienser till degen med fingrarna eller i en matberedare, om du är en lyckligt lottad ägare av en sådan. Skvätta i vattnet lite i taget till sist och sök den rätta konsistensen för degen, inte för klibbig men så att den hålls samman. Vira in i plastfolie och ställ i kylskåp för åtminstone en timme.

Blanda under tiden ihop äppelkuberna med socker och kryddor och låt stå.

Då degen har stått färdigt i kylskåp, dela den i tu och kavla ut delarna till två runda delar på olika bakplåtspapper. Degcirkeln som läggs i formbottnen kan vara aningen större än lockdelen. I det här skedet är det bra att komma ihåg att lägga ugnen på 200 grader. Smörj din form och tryck dit bottnet. Låt sedan formen vila i kylskåp ännu en halv timme före stekning, även lockdelen är lättare att handskas med som kall.

Häll äpplen i formen, strö över ännu lite socker och klicka på sammanlagt 2 msk smör. Lyft på locket och tryck fast det, skär ut ännu några lufthål med kniv och pensla med ett ägg.

Efter detta är pajen redo att ställas i ugnen för att stekas i en timme ungefär.

PS. Som ni märker har jag ännu inte införskaffat en systemkamera, utan väntar på att avklara skolans fotograferingskurs före jag lägger ner alla mina pengar på en ny mojäng. Förslag på bra kameror uppskattas alltså fortfarande.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma

Magisk sommar

Vilken sommarledighet alltså. Under de gångna två månaderna har jag glömt bort allt vad förpliktelser heter. Jag tror inte jag har kopplat av från vardagen och verkligheten lika effektivt på ett par år som i sommar.

img_3744.jpgimg_3745.jpgimg_3729.jpgimg_3693.jpg

Sommar-Åland, kräftkalas och vänner

Väckningen är brutal nu, kan man konstatera vid återgången till arbetsrutiner och inför kursanmälningar. Som tur blir det ändå lite mjuklandning ännu i augusti, men sedan gäller skolslutspurt, kandidatavhandlingsförfattande och jobbarrangemang.

Utöver fina dagar på sommarställen och ett veckoslut på Åland har mina vänner och jag också spenderat tid i Lissabon. Vi åkte iväg på ett efterlängtat, förlängt veckoslut till staden så sent som förra veckan.

img_4031.jpgimg_4024.jpgimg_4026.jpg

Vårt reseteam, spännande gamla byggnader och vyn över stadens norra del från Castelo de Sao Jorge

Lissabon kändes en hel massa lugnare och mer historiskt än jag föreställde mig innan resan. Staden föreföll överraskande mysig och intim för att vara Portugals huvudstad. Vi bodde i den urgamla delen av staden, den vars byggnader daterar sig till 1600- och 1700-talen, där det växer gräs på hustaken och där fallfärdiga kråkslått får stå kvar med luckor för fönstren mellan bostadshus på de mest livliga kvarter.

img_3871.jpg

Vilka mysiga restauranger vi åt på sen! Josse och Maria hade köpt den ypperliga Wallpaper city guide Lisbon i pappersformat, enligt vilken vi vallfärdade runt staden som renläriga hipsters och fick fullträff efter fullträff på stämningsfulla, anti-turistiska restauranger och barer. Höjdpunkter var definitivt Santo Antonio da Alfama och Bairro Altos restauranggata.

img_3959.jpgimg_4033.jpg

Makalöst god sangria med äppel och kanel. Ett recept att lägga bakom örat!

img_3892.jpgimg_3891.jpg

Beachlivet var också givande och visst ödslade vi två dagar av vår ”kultur”resa på att ligga på stranden. Skyll det på den eländiga finska sommarvärme vi fått! För att komma till en ordentlig sandstrand i Lissabon får man ta tåget ut ur stan i nästan en halv timme. Vi besökte och gillade starkt stränderna Estoril eller Cascais, med finkornig, vit sand och livlig atmosfär. Se upp för krångliga biljettautomater på tågstationerna bara – ta alltid kassan med personlig betjäning så besparas du både tid och förbryllning över sydeuropeisk automatlogik. 

Slutligen några bilder på mina fina vänner, som gjorde resan oförglömlig och till en sällsynt fin sommaravslutning.

img_3850.jpgimg_3851.jpgimg_3957.jpgimg_3881.jpg

 

PS. Jag lovade mig själv i våras att skaffa en riktigt riktig kamera om jag kom in till mitt journalistikbiämne – vilket jag gjorde. Snart är med andra ord dagarna räknade för dessa iPhone-Instagramfotografier. Istället kommer bloggen att fyllas av en amatörfotografs tragglande försök till snygga bilder med en systemkamera. Finns det förslag på bra nybörjarsystemkameror där ute?

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Puheenaiheet Höpsöä