Husmor tipsar

Till min glädje råkade jag återfinna ett par gamla, kära smycken som jag trodde jag slarvat bort sen länge. De låg på botten av en oanvänd väska som jag snabbkollade igenom före försäljning på loppis. Vilken tur det!

img_3002.jpg

Sökte runt lite på nätet för att luska ut var man kan köpa silverputsmedel, då jag fann tipset att man kan blanka silver med hemmamedlen salt och aluminiumfolie. Det fungerar helt utmärkt.

Med denna metod har jag därför blankat allt jag kommit över den senaste veckan.

Lägg bara aluminiumfolie i en skål, strö rejält med salt på och fyll med hett vatten. Fäll i silversmycken som du vill blanka och låt stå så länge som behövs, beroende på hur mörka smycken är, allt från 15 minuter till en par timmar.

Det här sättet att putsa silver är kanske helt välbekant för de flesta, själv hade jag aldrig hört på maken till bra husmorstips.

img_2984.jpg

Visst är syrendoft sommarens godaste doft? Tätt följd av nyklippt gräs och hav såklart.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kauneus DIY

Sommarmorgonmål

Lata sommarmorgnar är perfekta för att steka sig och sina kära en sats pannkakor med färska bär till morgonmål. Min kära var på jobb idag men jag stekte på för det!

img_2944.jpg

Jag beklagar den senaste tidens radiotystnad här på bloggen, har haft händerna fulla med jobb, allmän slutspurt i skolan och så ett klurigt inträdesprov förra veckan, och därför varken hunnit koncentrera mig på matlagning eller att plita ner blogginlägg. Idag tyckte jag sen det var dags att lyxa till tillvaron med ett läckert morgonmål.img_2940.jpg

Dessa kakor var urenkla att laga. Jag stödde mig på ett grundrecept från Savour och tillämpade det till en hälften mindre sats, som dessutom hade lite hälsosamt rågmjöl i.

Enkla morgonmåls-american pancakes           6 st

2,5 dl mjöl (jag använde fint fullkornsrågmjöl den sista 0,5 dl och nästa gång provar jag med ännu mer)

2 msk socker

0,5 tsk vaniljsocker

en nypa salt

1 dl turkisk (eller vanlig men fetare) yoghurt

1 tsk matsoda

0,5 dl Vichy

1 ägg

ca 6 dl färska bär

smör till stekning

bär, lönnsirap och pudersocker till servering

Blanda ihop mjöl, socker och salt i en skål och yoghurt och soda i en annan. Låt yoghurten och sodan stå och bubbla i cirka 10 minuter och skär upp din frukt eller dina bär under tiden. Jag skulle egentligen laga blåbärspancakes, men eftersom det inte är säsong ännu hade min närbutik inga utan det fick bli hallon och jordgubbar istället. De funkade jättebra.

Blanda ägget och Vichyn i yoghurten och rör sen alltsammans i mjölblandningen. Låt degen stå ytterligare 10 minuter och ta fram din stekpanna och smör. Stek pannkakorna i 2 msk smör i två satser av tre kakor. Ta tre jämnstora klickar deg och stek lite grann, toppa sen med ungefär 1 dl bär och vänd efter en stund.

Servera med mer färska bär, lönnsirap, pudersocker och kanske ännu en klick youghurt.

img_2942.jpg

img_2894.jpg

Förra veckan efter intärdesprovet gick syrran och jag på avkopplingsmiddag till Toscanini på Bulevarden. Vilken glad service och fin pastarulle med ricotta, spenat och prosciutto vi fick. Och häftiga vinglas.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koti Ruoka ja juoma