Parmigiana
Det kan hända att rubriken på detta inlägg är helt fel. Kanske får man inte kalla melanzane alla parmigiana för endast parmigiana, eftersom det syftar på något helt annat eller betyder bara ost eller nåt dylikt – det får familjens italienska insats, syrrans pojkvän Enrico, ta ställning till senare.
Detta inlägg handlar hur som helst om rätten aubergine-tomatgratäng.
För bara något år sedan kunde jag inte tåla aubergine. Nu är den min stora matpassion.
Baba ghanoush, auberginelasagne, aubergine med halloumi, rostad aubergine.. Möjligheterna och läckerheterna är obegränsade. En vacker och traditionell melanzane fick det bli denna gång.
Melanzane alla parmigiana 4 personer
2 auberginer
1 liten lök
2 klyftor vitlök
olja och olivolja
1 burk tomatkross
1 burk tomatpastasås använde jag här som extra för de kan vara så goda! Bertolli Ricotta&garlic var det.
salt, socker, lite chili
parmesan och en buffalamozzarella
Skär auberginerna i rejäla skivor och ställ på en tallrik. Strö över salt och låt skivorna gråta i cirka en halv timme. Stek under tiden finhackad lök mjuk i olja i en panna och häll på tomatsåser. Pressa i vitlök och krydda efter smak, låt puttra.
Torka av auberginen och stek den mjuk i olja före du lägger skivorna i en ugnsform med lite tomatsås på bottnet. Varva ost, tomatsås och aubergine så att översta lagret blir tomatsås och toppa ännu med lite ost. Ställ i ugnen i 45 minuter eller tills osten högst blir knaprig.
Servera med kött eller bara bröd för en fenomenal vegetarisk rätt.