Påskmat
Fast det visst inte är påsk riktigt än. Men jag blev inspirerad att laga något påskigt av alla påskreportage matlagningssajterna och -tidningarna publicerar redan. Till exempel senaste Elle mat&vin presenterar italienska påskrecept plus massor andra härligheter, pasta och marockansk festmat.
Marockansk mat är så fascinerande. Kefta, khobz och kardemumma och alla andra exotiska kryddor.. Det skulle vara fint att kunna laga riktigt god, mustig marockansk mat. Därför lagade jag en påskigt gul lammcouscous på prov.
Couscousen innehåller kryddigt, malet lammkött, torkade aprikoser och toppas med rostade mandlar.
Lammcouscous med aprikos och zucchini 4 personer
1 lök
1,5 msk garam masala
1 msk spiskummin
5 kärnor grön kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 dl couscous, gärna fullkorns
4,5 dl hönsbuljong
1 msk honung
400 g malet lammkött
2 vitlöksklyftor
1 msk Santa Maria lime&mint
1 tsk koriander
chili, peppar och salt
en halv zucchini i halvmånar
12 torkade aprikoser
saft från en halv citron
Hacka löken fint och fräs den i en panna med olja och garam masala, spiskummin, kardemummafrön, paprika och gurkmeja. Stek en stund så smakerna öppnas och blanda sen i couscous. Häll i het hönsbuljong och rör om. Låt sjuda under lock medan du steker lammköttet.
Stek köttet i olja med vitlök och kryddor. Lägg i zucchini och smått skurna aprikoser och stek lite mjuka. Blanda honung, citronsaft och köttblandningen i couscousen och kolla kryddorna. Servera med rostade mandlar och färska kryddor.
Sen satt jag lite färg på ett av mina bästa grundrecept.
För det är så att jag inte har blivit bortskämd med hembakade bullar som liten. Däremot har jag vuxit upp ätandes min mormors pannkaka. Av alla fantastiska pannkakor var min mormors pannkaka den mest fantastiska, frasig, fluffig, saftig och krämig. Nu är det tyvärr slut på mormors pannkakor – ängslas inte, mormor mår riktigt bra men har drabbats av mild glömska inför sin stundande 90-årsdag. Kära mummi minns inte längre hur man bakar denna spektakulära pannkaka.
Så jag har fått göra mitt yttersta för att framställa ett recept som resulterar i en lika läcker pannkaka som mummis. Här är receptet som hittills kommit närmast.
Verkligt bra pannkaka En plåt
3 ägg
6 dl lättmjölk
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
50 g smält smör
Vispa äggen med en elvisp i en skål och häll i mjölken. Vispa igen och häll i mjöl, socker, vaniljsocker och salt, allt i tur och ordning med rejäl vispning emellan. Vispa ännu i smör och låt degen sedan jäsa en halv timme. Häll den i en smord, stor ugnsform eller på en liten plåt, så den inte blir för tunn, och stek sedan i 200 grader i 25-30 minuter något lägre ner i ugnen.
I denna påskpannkaka rörde jag ytterligare i saffran och lite mer socker.