Sommarmorgonmål
Lata sommarmorgnar är perfekta för att steka sig och sina kära en sats pannkakor med färska bär till morgonmål. Min kära var på jobb idag men jag stekte på för det!
Jag beklagar den senaste tidens radiotystnad här på bloggen, har haft händerna fulla med jobb, allmän slutspurt i skolan och så ett klurigt inträdesprov förra veckan, och därför varken hunnit koncentrera mig på matlagning eller att plita ner blogginlägg. Idag tyckte jag sen det var dags att lyxa till tillvaron med ett läckert morgonmål.
Dessa kakor var urenkla att laga. Jag stödde mig på ett grundrecept från Savour och tillämpade det till en hälften mindre sats, som dessutom hade lite hälsosamt rågmjöl i.
Enkla morgonmåls-american pancakes 6 st
2,5 dl mjöl (jag använde fint fullkornsrågmjöl den sista 0,5 dl och nästa gång provar jag med ännu mer)
2 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1 dl turkisk (eller vanlig men fetare) yoghurt
1 tsk matsoda
0,5 dl Vichy
1 ägg
ca 6 dl färska bär
smör till stekning
bär, lönnsirap och pudersocker till servering
Blanda ihop mjöl, socker och salt i en skål och yoghurt och soda i en annan. Låt yoghurten och sodan stå och bubbla i cirka 10 minuter och skär upp din frukt eller dina bär under tiden. Jag skulle egentligen laga blåbärspancakes, men eftersom det inte är säsong ännu hade min närbutik inga utan det fick bli hallon och jordgubbar istället. De funkade jättebra.
Blanda ägget och Vichyn i yoghurten och rör sen alltsammans i mjölblandningen. Låt degen stå ytterligare 10 minuter och ta fram din stekpanna och smör. Stek pannkakorna i 2 msk smör i två satser av tre kakor. Ta tre jämnstora klickar deg och stek lite grann, toppa sen med ungefär 1 dl bär och vänd efter en stund.
Servera med mer färska bär, lönnsirap, pudersocker och kanske ännu en klick youghurt.
Förra veckan efter intärdesprovet gick syrran och jag på avkopplingsmiddag till Toscanini på Bulevarden. Vilken glad service och fin pastarulle med ricotta, spenat och prosciutto vi fick. Och häftiga vinglas.