Tässä pitää tietää

Viime päivinä somesta on tullut minulle entistä ahdistavampi paikka ja rotuasiat olleet päällimmäisenä mielessä enemmän kuin koskaan.

Suurena tekijänä tässä on tietenkin Trumpin muslimikielto, joka vaikuttaa olevan enemmän rotukielto kuin muslimikielto. Yhdysvaltoja ei kiinnosta onko Iranin passin omaava henkilö muslimi, juutalainen tai kristitty. Ainoa asia, jolla on väliä, on kansalaisuus.

Tässä pitää ensin tietää maat, joiden kansalaiset ovat kiellon kohteena: Irak, Iran, Syyria, Somalia, Libya, Sudan ja Jemen. Sitten pitää tietää, että Yhdysvallat boikotoi Irania. Seuraavaksi pitää tietää, että Yhdysvallat pommittaa tällä hetkellä viittä maata kieltolistalta: Irak, Syyria, Jemen, Libya ja Somalia. Lisäksi Yhdysvallat pommittaa Afganistania ja Pakistania, mutta ne eivät ole kieltolistalla. 

atlas_rkruowwve2x.png

 

Samaan aikaan on hauska lukea, kun Jussi Halla-aho ja Simon Elo nostavat esille kokemansa kaksoisstandardia juutalaiskiellosta. Jussi kirjoittaa Facebookissa: 

screen_shot_2017-02-01_at_04.55.02.png

Vau, Jussi, sinä poliittinen analyytikko.

Sama Jussi Halla-aho, joka välittää ihmisoikeuksista niin paljon, että on päättänyt kääntää huomion Lähi-diän tilanteeseen, on jättänyt viisi päivää ennen Facebook-kirjoitustaan Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii, että Välimerellä toimivat kansalaisjärjestöt rangaistaisiin ihmisten pelastamisesta.

Halla-aho ei varmaan muista, että Israel ja muut Lähi-idän maat eivät ole kovin lämpimissä väleissä keskenään ja että niillä on monimutkainen historia takana. Hänelle ei myöskään tullut mieleen, että kyseessä ei ole mikään totaalinen juutalaiskielto, kuten ei Trumpin kiellossakaan ole kyse totaalisesta muslimikiellosta. Kyseessä on valtioiden harjoittama politiikka, joka estää Israelin kansalaisia pääsemästä kyseisiin maihin ja kyseisissä maissa harvalla israelilaisella varmaan on koti, työ, perhe ja elämä. Monissa näissä maissa on myös paikallisia juutalaisia ja ainakin yksi niistä (Iran) kieltää kansalaisiaan menemästä Israeliin. Sitä ei Halla-aho muistanut kirjoittaessaan Facebookiin. 

Vielä yksi asia, joka on mennyt ohi Halla-aholta: Kieltolistan maissa syntyneet nykyään israelilaiset henkilöt pääsevät Yhdysvaltoihin tämän kiellon aikana niin kauan kuin heillä ei ole kyseisten maiden voimassaolevaa passia.

Lopuksi lisää luettavaa aiheesta

https://qz.com/895516/which-countries-is-the-us-currently-bombing/

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/478683-halla-aho-sanktioisi-kansalaisjarjestojen-meripelastusoperaatiot

https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Israel

http://www.haaretz.com/us-news/1.768792

With history in mind, Jews across US join airport protests of Trump refugee ban

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (1)
  1. Simon Elo Juutalainen | Yle Uutiset Urheilu
    13.9.2020, 06:13

    […] Tässä pitää tietää – lapislatsuli | Lily – Yhdysvaltoja ei kiinnosta onko Iranin passin omaava henkilö muslimi, juutalainen tai kristitty. Ainoa asia, jolla on väliä, on kansalaisuus. Tässä pitää ensin tietää maat, joiden kansalaiset ovat kiellon kohteena: Irak, Iran, Syyria, Somalia, Libya, Sudan ja Jemen. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *