10 neuvoa masentuneen läheiselle

skull_macro-2-3-1400x773.jpg

 

Onko kaverisi/veljesi/serkkusi/isäsi tai joku muu läheisesi masentunut, tai epäiletkö sitä?

Masennuksen oireita ovat mm. surullisuus, ärtyneisyys, tyhjyyden tunne, haluttomuus, väsymys, syyllistyminen, itsesyytökset, viiltely, itsetuhoiset ajatukset, keskittymis- ja muistivaikeudet. Masentunut on monesti vähän ärsyttävä, koska hän tuntuu vääntävän kaiken mitä sanot syyttelyksi, vihjailuksi tai muuten vain loukkaantuu todella helposti. Tai sitten masentunut ei välitä mistään mitään, ei pääse sängystä ylös eikä jaksa syödä tai peseytyä. Saati hakea apua. 

Kokosin 10 neuvoa sinulle, jolla on masentunut läheinen tai epäilet läheisesi olevan masentunut. Haluat ehkä auttaa häntä, muttet tiedä miten ja mitä sanoa. En ole mielenterveyden ammattilainen, vaan ihminen joka on ollut itse masentunut. Luulen silti, että tiedän mistä puhun! 🙂

pallot.png

 1. Suhtaudu masennukseen samaan tapaan kuin suhtautuisit läheisen syöpään tai katkenneeseen jalkaan. Hän on sairas, ihan samalla tavalla kuin syöpäpotilas. Masennus on samalla tavalla hengelle vaarallinen tauti, joka tarvitsee hoitoa ja joka tulee ottaa vakavasti. Se vain sijaitsee mielessä. Jos se helpottaa sinua hahmottamaan mistä on kyse, voit ajatella että se on aivojen kemiallinen epätasapaino, joka aiheuttaa sen että ihminen ei ajattele enää terveesti. 
   
 2. Masennus ei ole vain laiskuutta, saamattomuutta, tyhmyyttä, itsekyyttä tai itsepäisyyttä. Sairastunut ei tee sitä tahallaan tai kiusallaan. Masentunut ei yritä olla hankala, aiheuttaa stressiä läheisilleen tai hakea huomiota. Hän on sairas. Suhtaudu masentuneeseen siis erittäin kärsivällisesti ja muista, että masentuneen suulla puhuu sairaus, kun hän sanoo kamalia asioita. Läheisesi on yhä siellä, sairauden alla.
   
 3. Jos läheisesi puhuu sinulle ajatuksistaan, niistä kamalista, jopa itsetuhoisista, yritä pysyä vahvana. Niistä ei ole helppo puhua, ja itse asiassa voisit olla jopa ilahtunut, että hän puhuu sinulle. Jos kauhistut, itket tai romahdat, hän ei välttämättä enää kerro ajatuksistaan. Hänen sairautensa voi pahentua, mutta hän ei halua satuttaa kertomalla sinulle siitä. On elintärkeää, että masentuneella on joku, jolle puhua ja joku joka tietää, missä sairauden kanssa mennään. 
   
 4. Hanki itsellesi joku, jolle voit puhua omista tunteistasi läheisesi sairautta kohtaan. Älä puhu niistä masentuneelle itselleen, vaan pura niitä jollekin muulle. Sinun pitää pysyä vahvana, jotta voit olla tukena. Jotta pysyt vahvana, sinun pitää purkaa suruasi ja huoltasi jollekin. Huolehdi siis itsestäsi, jotta voit huolehtia läheisestäsi.
   
 5. Älä patista masentunutta liikkeelle. Hän ei tee sitä tahallaan. ”Tough love” ei ole tässä sairaudessa todellakaan oikea ratkaisu, vaan voi pikemminkin pahentaa masentuneen oloa. Hän voi kokea patistelut syyllistämiseksi tai painostamiseksi. Masentunut kokee tekevänsä jo kaikkensa, mihin pystyy, vaikka se olisi vain vessassa käyminen. 
   
 6. Jos mietit, miten voisit parhaiten olla tukena tai apuna, ehdotan että kysyt sitä suoraan läheiseltäsi. Jos hän ei osaa vastata, kokeile viedä hänelle ruokaa. Jos hän ei syö, älä pety. Hän arvostaa silti apuasi. Joskus vain seurana oleminen riittää. 
   
 7. Mitä masentuneelle voi puhua? Aloita kysymällä, mitä hänelle kuuluu, ja oikeasti kuuntele mitä hän sanoo. Älä pelkää puhua arkisia juttujasi. Masentunut ei välttämättä halua, pysty tai jaksa puhua sairaudestaan ja ehkä toivookin jotain muuta ajateltavaa. Älä varo sanojasi, eihän hän rikki mene. Voit ihan hyvin kertoa jostain omistakin ongelmistasi, mutta älä kuitenkaan odota että hän neuvoo sinua. Älä silti kaada kaikkia huoliasi masentuneen hartioille, hänellä on niitä jo muutenkin. Toisaalta ei tarvitse myöskään olla pelkästään positiivinen ja ylipirteä, voit siis olla ihan vain oma itsesi. Ei ehkä kannata rohkaista häntä sanomalla vaikka ”Kyllä se siitä”, koska se voi tuntua, että olo ei koskaan helpota. Rohkaise vaikka sanomalla, että ”Olet päässyt jo tähän asti.” 
   
 8. Jos olet sitä mieltä, että masennuslääkitys on humpuukia, tai se ei toimi, suosittelen ettet ehkä tuo tätä mielipidettä kovin vahvasti esiin varsinkaan jos läheisesi on päätynyt masennuslääkkeisiin. Sanoisitko syöpäpotilaalle, että kemoterapia ei toimi? Masennuslääkkeitten toimivuudesta ollaan montaa mieltä, mutta ne voivat myös pelastaa läheisesi hengen. Vaikka sitten lumevaikutuksella. Tue läheisesi päätöksiä hänen matkallaan kohti paranemista. 
   
 9. Läheisesi saattaa soittaa sinulle keskellä yötä ja tarvita apua. Mieti, oletko se henkilö, johon hänen haluat olevan yhteydessä. Jos et, kysy onko hänellä joku sellainen, jolle voi soittaa. Miettikää yhdessä kuka se voisi olla. On tärkeää, että masentunut ei koe olevansa yksin. On tärkeää, että hänellä on ainakin yksi ihminen, joka voi auttaa hätätilanteessa. Ota hänen sairautensa vakavasti. Jos hän tarvitsee apuasi, voi olla kyse elämästä ja kuolemasta. Lähde heti hänen luokseen. Älä osoita turhautumista tai ärtymystä siitä, että joudut auttamaan. Hän ei välttämättä pyydä apuasi enää koskaan.
   
 10. Jos koet, että masentunut on itselleen (tai muille) vaaraksi, älä pelkää hankkia ammattiapua. Masentunut ei välttämättä pysty hakemaan sitä itse. Läheisesi voi suuttua sinulle, mutta älä pelkää tehdä vaikeitakaan päätöksiä, jos koet että tilanne niitä vaatii. Jossain vaiheessa läheisesi kiittää sinua, että teit niin. Hän saattaa katkaista yhteyden sinuun, mutta muista, että toimit hänen parhaakseen. Kyllä hän sen joku päivä vielä ymmärtää. Pysy vahvana!

pallot.png

Vaikeasti masentuneen läheisellä voi olla erittäin vaikeaa, ja siinä tilanteessa saattaa masentua itsekin. Apua on aina saatavilla, oli tilanne mikä tahansa. 

Kommentit (21)
 1. Tosi hyvä teksti, kiitos” Ja mielestäni kohdat käyvät oikein hyvin myös muista (mieli)sairauksista kärsivän läheisille.

  1. Kiitos! Voi olla että sopiikin, minulla on itselläni kokemusta vain masennuksesta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *