Puutarhan ja sisätilojen kaunistajat

 

Latinalaisen Amerikan maiden taloista voi puuttua sähköä, johtovettä ja muita perusasioita, mutta aina löytyy vaikka pienen pieni saviastia.

Saviruukkuja, savimaljakoita, -ruoka-astioita, seinäesineitä löytyy yksinkertaisista itsetehdyistä upeisiin taidokkailla maalauksilla ja väreillä koristuihin. 5jarrones.jpg

Kuumuudesta johtuen perinteisesti talojen sisätiloissa on paljon kasveja, tavallisin niistä on palmu. Yleensä palmuja istutetaan isoihin ja korkeisiin saviruukkuihin tuomaan kotiin metsämäistä tunnelmaa.

3 jarrones.jpg

Latinojen puutarhoissa on myös muita pienempiä saviruukkuja, joihin istutetaan yrttejä ja kukkia. Niitä voidaan myös ripustaa talon seinään pihalle päin.

ruuku0.jpg

Amerikan pohjoispuolella nykyisen Kolumbian ja Ecuadorin alueella vanhimmat keraamiset tavarat ovat peräisin noin vuodelta 4500 eKr. Nykyisin saviastioita tehdään monilla eri tekniikoilla. Maasta toiseen löytyy monenlaisia saviaarteita.

saviruukuja11.jpg

Jos teet tuttavuksia jonkun Latinalaisesta Amerikasta tulevan henkilön kanssa ja menet hänen kotiinsa vierailemaan, melko varmuudella törmät lähtömaista tuotuihin saviastioihin.

 

http://www.sfu.museum/hola/sp/artifacts/featured/7/

Kulttuuri Sisustus Suosittelen

”Piru” ei osallistu Miss Universumin kilpailuun

7 venezuelalaista naista on voittanut Miss Universum-kilpailussa. Viime vuonna taas Venezuela voitti finaalissa, jossa viidestä kilpailijasta neljä puhui espanjaa äidinkielenään.

Siinä, missä venezuelalaiset naiset ovat loistaneet Miss Universumin kilpailussa, nicaragualaiset pukusuunnittelijat ovat loistaneet luomuksillaan. Viime vuonna Miss Nicaragua Natassja Bolivar voitti parhaalla kansallispuvulla. Puvun suunnittelija on Bismark Martínez, joka ensimmäisen kerran osallistui Miss Nicaraguan pukukilpailuun.

Imagen

Tänä vuonna kansallispukukilpailun voittaja on erikoinen. Puvun julkistamistilaisuuden jälkeen se sai kansalaisilta niin tyrmävään tuomion, että pukusuunnittelija vaihtoi sen kilpailussa toiseksi tulleeseen pukuun. Puvun nimi on ”Xochiquetzal”. ”Äitimaa Xochiquetzal, taiteiden, kauneuden ja rakkauden jumala”. Puvun suunnittelija on Neftalí Espinoza- sama, joka suunnitteli toisen puvun, jonka kansalaiset nimesivät ”piruksi”.

Koko pukujupakka on saanut Keski-Amerikan somelaiset keskustelemaan, taiteesta, puvuista ja missikilpailusta.

 

Muoti Suosittelen Uutiset ja yhteiskunta Trendit