Couchsurfing, mitä se on?

Olen viime aikoina puhunut blogissani paljon reissaamisesta, ja erityisesti couchsurfing, eli vapaasti suomennettuna sohvasurffaaminen, on ollut palstallani esillä jonkun verran kuluneen vuoden aikana.

Mitä se sitten tarkoittaa?

Couchsurfing on yhteisö, jonka jäsenet majoittavat luokseen maailmalla matkaavia ja voivat vastavuoroisesti itse yöpyä reissuillaan toisten surffaajien luona, eli ”sohvilla.” Kaikki toiminta perustuu ilmaisuudelle, eli rahanvaihtoa touhussa ei tunneta. Palkkiona molemmat saavat hyvän mielen ja kokemuksen, joka tavallisella pakettimatkailijalla jää kokematta. 

Itse aloitin harrastuksen kesällä 2011 hostina, kun isännöin Pariisissa ohikulkumatkalla olevia reissaajia. Moni varmasti nyt miettii, miten ennestään tuntemattoman ihmisen majoittaminen kotonaan voi olla turvallista. Sitä se ennen kaikkea on! Jokaisella sohvasurffaajalla on olemassa profiili, jonka perusteella sekä isännät että matkaajat voivat päättää, kenen luona yöpyvät tai ketä majoittavat. Profiileja on lähes mahdotonta tekaista, sillä toiset surffaajat jättävät suosituksensa käyttäjästä kokemuksiinsa perustuen.

Kaikkia pyyntöjä ei tarvitse hyväksyä, ja kaikki vapaa-aikaan liittyvä toiminta on vapaaehtoista. Minä vein Ranskassa asuessani vieraitani pyöräretkille, pariisilaisiin kotibileisiin sekä ihan vain perinteiselle illalliselle. Yhden vieraani, brittiläis-australialaisen pojan, kanssa ystävystyin todella ja olemme olleet säännöllisesti toisiimme yhteydessä meilailemalla sekä skypettämällä, riippuen siitä, missäpäin maailmaa olemme molemmat menossa.

Couchsurfing on yhteisö, jonka jäsenet järjestävät aktiivisesti myös erilaisia tapaamisia ja aktiviteetteja. Esimerkiksi taannoisella Tanskan reissulla julkaisin Coucsurfingin ilmoitustaululla Kööpenhamina-targetoidun ilmoituksen, jossa pyysin paikallisia sekä ohikulkumatkalla olevia sohvasurffaajia liittymään seuraamme päiväksi. Ilmoittautuneita tuli useampi. Vastaavalla tavalla löysin myös roadtrip-köörini.

Sohvasurffaaminen on kaikin puolin koukuttavaa — kun siihen kerran lähtee, paluuta perinteiseen hotellimatkailuun ei oikeastaan enää ole. Sitä kautta pääsee näkemään paljon: paikkoihin, jonne perusturisti ei koskaan omillaan löytäisi. Couchsurfing on aidosti antoisa yhteisö, jonka jäseniä yhdistää ihailtava ennakkoluulottomuus ja seikkailunhalu. Pingotus ja turhantärkeily eivät sohvasurffauksessa toimi, mikä toimii myös loistavaa kasvualustana uusille ystävyyksille. 

Jos rohkeutta vain riittää, suosittelen tätä matkailun muotoa sydämellisesti. Vähävaraisena opiskelijana matkustus ei tullut kysymykseen, mutta reissaajien majoittaminen ja vieraista kulttuureista oppiminen oli aivan yhtä jännää ja palkitsevaa.

Nyt työelämään kiinni päässeenä viikonloput ovat täydellistä sohvasurffausaikaa —seuraavalle matkalleni lähden jo parin viikon päästä.

Alla lyhyitä, mutta tunnelmallisia hetkiä yhdeltä menneeltä sellaiselta.

 

Kommentit (1)
  1. Vaikuttaa todella rohkealta ja samalla vapauttavalta tuo sohvasurffaaminen!  🙂 Kiitos mahtavasta blogista – taas kerran! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *