Freelancerin vapaus

Laura de Lille

No iskihän se sieltä, matkustuslevottomuus. Oli jo varmaan aikakin – nopea laskutoimitus paljasti, että olen pysynyt paikoillani melko lailla puoli vuotta.

Syy? Uusi elämäntyyli tai pikemminkin työskentelytyyli.

Kun aloitin freelancerin työt viime syksynä, ajattelin voittaneeni jonkin sortin työpaikkaloton. Hihkuin voivani suunnitella omat työpäiväni ja tietenkin sen, koska pidän lomaa ja matkustelen. Viimeisen kanssa olin äärimmäisen väärässä.

Totuus on, että vapaalle vaihtaminen ei ole ikinä ollut näin vaikeaa.

Itsensä työllistävän henkilön arki on kaukana simppelistä. Toisin kuin vakaana päivätyöläisenä, palveluntarjojana työ ja sen tulokset ovat jatkuvan arvioinnin alaisena. Toisinaan keikat peruuntuvat viime hetkellä tai varmana nakkina pidetty asiakas tarjoaa yllättäen eioota. Silloin optimististen laskelmien valossa suunniteltu reppureissu aurinkoon on unohdettava suorilta. 

Toinen kinkkinen, joskin ennakkoon hyvin tiedostamani asia, on töiden sattumanvaraisuus. Jos asiakas soittaa haluavansa tavata tunnin päästä ja en ole Helsingissä, keikka menee sivusuun. Päivätyöaikoina vietin jokaisen vapaapäiväni tien päällä. Niitä oli vuodessa yhteensä 14. Freelancerinä uskaltaisin lähteä matkalle korkeintaan pidennetyksi viikonlopuksi. Eihän sitä koskaan tiedä, mikä työtilaisuus saattaa muuten mennä ohi. Se lisää lomailuun omanlaisensa ulottuvuuden.

Joulukuun lopussa tuli taas vähän yllätyksiä, kun säännöllisenä pitämäni työkeikka muuttui yhtäkkiä epäsäännölliseksi. Takapakki synnytti pienen paniikin. Parin päivän löllymisen jälkeen ajatus onneksi kirkastui. Päätin, että voin joko:

a) surkutella tilannetta ja jähmettyä paikoilleni puhelimen ääreen

tai b) ottaa riskin ja lähteä nauttimaan sivuun menneen työtilaisuuden tuomasta vapaudesta.

Ajattelin kallistua jälkimmäisen puoleen, koska yolo.

Freelance-karkulaista ensisijaisesti kiinnostavia kaupunkeja? Riika, Berliini ja tietenkin vanha kunnon Köpis. Tai oikeastaan mikä tahansa luova taukopaikka, josta löytyy siistiä seuraa, näppäriä kirjoituskahviloita ja taidenäyttelyitä. 

Siispä sinä viikonloppureissaaja, sohvamatkaaja tai kaltaiseni kärvistelevä friikku – paljasta kevään ykköskohteesi!

Vinkkejä otetaan lämpimästi vastaan.

Kommentit

paulahelena
ALUAP

Praha oli ihana mut tänä keväänä kutsuu sen sijaan laivamatkan päässä olevat tukholma, tallinna ja pietari.

Laura Pollari
Laura de Lille

Pietari! :) Se unohtui listata.

JohannaT (Ei varmistettu)

Kaikki neljä on huippuja, Riika, Berliini, Pietari ja Köpis. Mutta mä suuntaan Prahaan nyt keväällä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Krakova ja Krakova! Ihan mieletön paikka!

Annemaris

Yolo indeed. Kaveri kysyi tänään ruokatunnilla, et onks mitää reissuja tiedossa? Nooh onhan niitä, pari keikkamatkaa Tukholmaan ja Amsterdamiin (Nicki Minaj & Taylor Swift, don't judge me). Sit heitin kommentin et vois toukokuussa käydä pyörähtää Jenkeissä... Tulin kotiin ja löysin paketin saapumisilmoituksen postista. Paketista paljastui amerikanäidin joulutervehdys: family Christmas card, Milky Way-suklaata ja Hershey's brownie mixejä. Mietein vaan et oliks toi kohtalon merkki, et nyt buukkaa ne liput ja käy moikkaa isäntäperhettä. Pennsylvanian laitumet kutsuu mua....

Vadelmavene (Ei varmistettu)

Amsterdam! Juuri sieltä palasin ja kohta menen taas. Löytyy noita kaikkia: uusia ja vanhoja kahviloita, taidetta (Rembrandtista nykyaikaan), vintagekauppoja ja sellainen raikas tuulinen ilma, jota hengittäessä ajatuksetkin tuulettuu. Lisäksi hollantilaisten katutyyli on ihan omaa luokkaansa. Kahvilassa istuessa on hauska bongailla muutamia paikallisia trendejä ohikulkijoiden päällä. Mondon Amsterdam-matkaopas on muuten ihan loistava, se mukaan jos lähdet!

helinel
Wings of Desire

Repäisen itseni helmikuuksi irti freelancer arjesta, murehtimatta mahdollisia mahdollisuuksia - aina tulee uusia.  Suuntana Seoul, Etelä-Korea. 

Laura Pollari
Laura de Lille

Iso peukku päätökselle! Ihan loistavaa matkaa :)

Kommentoi