Freelancerin vapaus

IMG_5451.jpg

IMG_5448.jpg

animalfriends.jpg

IMG_5599.jpg

No iskihän se sieltä, matkustuslevottomuus. Oli jo varmaan aikakin  nopea laskutoimitus paljasti, että olen pysynyt paikoillani melko lailla puoli vuotta.

Syy? Uusi elämäntyyli tai pikemminkin työskentelytyyli.

Kun aloitin freelancerin työt viime syksynä, ajattelin voittaneeni jonkin sortin työpaikkaloton. Hihkuin voivani suunnitella omat työpäiväni ja tietenkin sen, koska pidän lomaa ja matkustelen. Viimeisen kanssa olin äärimmäisen väärässä.

Totuus on, että vapaalle vaihtaminen ei ole ikinä ollut näin vaikeaa.

Itsensä työllistävän henkilön arki on kaukana simppelistä. Toisin kuin vakaana päivätyöläisenä, palveluntarjojana työ ja sen tulokset ovat jatkuvan arvioinnin alaisena. Toisinaan keikat peruuntuvat viime hetkellä tai varmana nakkina pidetty asiakas tarjoaa yllättäen eioota. Silloin optimististen laskelmien valossa suunniteltu reppureissu aurinkoon on unohdettava suorilta. 

Toinen kinkkinen, joskin ennakkoon hyvin tiedostamani asia, on töiden sattumanvaraisuus. Jos asiakas soittaa haluavansa tavata tunnin päästä ja en ole Helsingissä, keikka menee sivusuun. Päivätyöaikoina vietin jokaisen vapaapäiväni tien päällä. Niitä oli vuodessa yhteensä 14. Freelancerinä uskaltaisin lähteä matkalle korkeintaan pidennetyksi viikonlopuksi. Eihän sitä koskaan tiedä, mikä työtilaisuus saattaa muuten mennä ohi. Se lisää lomailuun omanlaisensa ulottuvuuden.

Joulukuun lopussa tuli taas vähän yllätyksiä, kun säännöllisenä pitämäni työkeikka muuttui yhtäkkiä epäsäännölliseksi. Takapakki synnytti pienen paniikin. Parin päivän löllymisen jälkeen ajatus onneksi kirkastui. Päätin, että voin joko:

a) surkutella tilannetta ja jähmettyä paikoilleni puhelimen ääreen

tai b) ottaa riskin ja lähteä nauttimaan sivuun menneen työtilaisuuden tuomasta vapaudesta.

Ajattelin kallistua jälkimmäisen puoleen, koska yolo.

Freelance-karkulaista ensisijaisesti kiinnostavia kaupunkeja? Riika, Berliini ja tietenkin vanha kunnon Köpis. Tai oikeastaan mikä tahansa luova taukopaikka, josta löytyy siistiä seuraa, näppäriä kirjoituskahviloita ja taidenäyttelyitä. 

Siispä sinä viikonloppureissaaja, sohvamatkaaja tai kaltaiseni kärvistelevä friikku  paljasta kevään ykköskohteesi!

Vinkkejä otetaan lämpimästi vastaan.

Kommentit (8)
  1. Repäisen itseni helmikuuksi irti freelancer arjesta, murehtimatta mahdollisia mahdollisuuksia – aina tulee uusia.  Suuntana Seoul, Etelä-Korea. 

    1. Iso peukku päätökselle! Ihan loistavaa matkaa 🙂

  2. Vadelmavene
    10.1.2015, 07:39

    Amsterdam! Juuri sieltä palasin ja kohta menen taas. Löytyy noita kaikkia: uusia ja vanhoja kahviloita, taidetta (Rembrandtista nykyaikaan), vintagekauppoja ja sellainen raikas tuulinen ilma, jota hengittäessä ajatuksetkin tuulettuu. Lisäksi hollantilaisten katutyyli on ihan omaa luokkaansa. Kahvilassa istuessa on hauska bongailla muutamia paikallisia trendejä ohikulkijoiden päällä. Mondon Amsterdam-matkaopas on muuten ihan loistava, se mukaan jos lähdet!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *