Hapuilevia ajatuksia

Laura de Lille

Katsoin eilen Guatemalasta kertovan dokumentin.

Dokkarin sisällöllä ei ollut mitään tekemistä vaatteiden kanssa, mutta silmäni alkoivat harhailla paikallisten pukineisiin jo ensiminuuteilla. Ihmekös tuo – pätkässä vilahdelleet perinteiset guatemalalaiset naisten asut, trajet sekä huipilit, olivat mystisen kauniita. 

Niin upeita, että voisin pukeutua näin vaikka joka päivä:

Komeiden tekstiilien innoittamana aloin tutkia maata muutenkin, ja koen jo vähän matkakuumetta. 

Matkustustiedotteet ja reissusaitit kertovat karua kieltä maan turvallisuudesta, joten kysynkin:

Onko kellään teistä kokemuksia Guatemalasta?

Kiinnostaisi kovasti.

Kuvat: Tom Robinson ja Tina Manley

Kommentit

Varpu (Ei varmistettu)

Heippa! Ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta suosittelen vilkaisemaan seuraavaa blogia :) http://www.suuntanamaailma.com/category/guatemala/

Laura Pollari
Laura de Lille

Jee! Kiitti Varpu :-)

Suuntana maailma (Ei varmistettu) http://www.suuntanamaailma.com/

Moikka, tämäpäs hassu sattuma! Olin juuri tulossa kommentoimaan, että vietimme viime vuonna pariviikkoisen Guatemalassa, Antiguassa ja Lago de Atitlanin ympärisössä, mutta Varpu ehtikin linkkaamaan blogimme ensin :)

Me jännitimme etukäteen kovasti Guatemalaan matkustamista juurikin tuon matkustustiedotteen takia, mutta päätimme kuitenkin ottaa riskin. Meillä ei lopulta ollut mitään ongelmia ja kaikki olivat todella ystävällisiä meitä kohtaan. Paikalliset kyllä varoittelivat meitä, että Guatemalassa ei kannata liikkua pimeällä, etenkään yksin, ja tätä neuvoa noudatimme. Vinkiksi antaisin, että kannattaa kysäistä hotellin työntekijöiltä alueen turvallisuustilanteesta, sillä heillä on paikallisina yleensä paras ja viimeisin tieto. Pari kertaa meille mm. merkattiin karttaan alueet, joita suositeltiin välttämään (myös päiväsaikaan). Eli tietynlaista varovaisuutta kannattaa harrastaa, mutta kyllä Guatemala on ehdottomasti tutustumisen arvoinen maa. Ja naisten vaatteet ovat todellakin upeita!

Ps. Kiva, että sain vihdoin "hyvän syyn" jättää kommentin, sillä olen ollut vakkarilukijasi Ranskan ajoista lähtien :)

Suvi

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.kapua.fi/kapua-guatemala/

Ystävä oli tuolla mukana, antaa tosiaan vähän erilaista perspektiiviä Guatemalaan matkustamiseen!
Kestävä kehitys ja kuluttaminen kulkeekin sun postauksissa kivasti mukana, mutta mitä sä ajattelet tällaisista ihmisiä koskevista, "sosiaalisista" hyväntekeväisyystoimijoista? Eli jos saisit valita vaikka kolme kohdetta, jonka vuoksi tekisit itse työtä/antaisit rahaa, niin mitä ne mahdollisesti olisivat?

Vierailija (Ei varmistettu)

Vietin muutama vuosi sitten pari kuukautta Guatemalassa, ja suosittelen maata täydestä sydämestä, sillä juuri sydämeen se maa menee.

Riitta

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana, ihana maa! Aiempien kommentoijien tapaan suosittelen lämpimästi matkustamista. Olin Guatemalassa 2010, joten en osaa sanoa tämän hetkisestä turvallisuustilanteesta, mutta jos on common sense matkassa niin varmasti menee hienosti :) Espanjan hallitseminen tekee matkustamisesta helpompaa ja hauskempaa, mutta ilmankin pärjää.
Aurora

Venlakarpalo

Olin Guatemalassa, Antiguan kaupungissa, vuonna 2009. Oma reissuni painottui eräänlaisiin kansaivälisiin kokouksiin, joten ympärinsä reissailu jäi vähiin verrattuna siihen, että olin reissussa n. kaksi ja puoli viikkoa. Kaikkialla oli kuitenkin kauniita maisemia, kauniita kankaita ja kauniita ihmisiä. Tuoksuvia toreja ja ravintoloita riitti myös. Antiguan kaupungissa turismi on monelle paikalliselle välttämätön elinkeino, joten hekin pitävät turistien puolia ja turvallisuutta yllä. Iltaisin oli toki turvallisempaa liikkua kaverin kanssa kuin yksin, varsinkin naisten. Itse en puhu yhtään espanjaa, joten senkin puolesta sain välillä turvautua ystävien apuun, sillä aina ei englannilla pärjännyt.

Sitten vielä vähän vaatteista... Tutustuin 11-vuotiaana Guatemalalaiseen tyttöön, jonka kanssa vaihdoimme maittemme ns. kansallispuvut. Asuun kuuluva hame on vyötärön ympärille kiedottava kangas, ja menee siksi yhä päälleni. Samoin asuun kuuluva hartiahuivi on käytössä pari kertaa kesässä!

PiiaM (Ei varmistettu) http://piiamyller.wordpress.com/

JÄRJETTÖMÄN upeata!!!!

Sailis (Ei varmistettu)

Mä matkasin 2010 Guatemalan poikki Belizeen ja siitä asti olen itekkin miettinyt että joskus sinne pitäisi päästä oikein ajan kanssa. Mähän en puhunut juuri sanaakaan espanjaa ja ois kyllä pitänyt. Yövyin Guatemala Cityssa ja Floresissa (Tikalin mayaraunioitten lähellä) ja yksikään matkalla tapaamistani lokaaleista ei puhunut enkkua. Kyllähän sitä viittomakielelläkin pärjäsi, mutta suosittelen kyllä opiskelemaan kieltä ennen kuin menet :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Laura!
Muiden kommentoijien tavoin voin suositella Guatemalaa matkakohteena taydesta sydamestani. Olen asunut maassa talla eraa nyt reilun vuoden, joten omakohtaista kokemusta loytyy paljonkin. Nain akkiseltaan en osaa sanoa paljon muuta kuin, etta maalaisjarkea kayttamalla parjaa melko pitkalle. En kiella, etteiko taalla olisi vaarallisempaa kuin esim Suomessa, mutta en antaisi uutisten ja matkailutiedotteiden pelottaa liikaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen maa! Vastaan mielellani, jos sinulla on tarkempia kysymyksia. :)

- J

Solmuja

Oih ihania nuo perinnevaatteet!! Itselläkin on softspot guatemalalaiseen kulttuuriin ja haaveissa on joskus sinne matkustaminen.

Tässä on muuten mielenkiintoinen artikkeli tuosta Bangladeshin tilanteesta - jos et ole vielä ehtinyt lukaisemaan...

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2013/05/03/satoja-kuolleita-kova-hinta-halvoista-t-paidoista/20136259/12

 

Laura Pollari
Laura de Lille

Suvi, voi apua! Teidän blogi on ihan mahtava! Varpun kommentin jälkeen selailin sitä ihan kieli poskella. Keep up the good work, ja kiitti vielä kommentista! :)

Vierailija, kiitti linkistä! Nyt seuraa varmaan kamala (?) tunnustus, mutta kaikista hyväntekeväisyysprojekteista mua kiinnostavat tällä hetkellä eniten luonnonsuojelu ja eläinten olojen parantaminen. Mitä humanitaariseen apuun tulee, lähtisin mieluiten itse vapaaehtoistyöhön lahjoitusten sijaan, jos ja kun mahdollisuus tulee. Tällä hetkellä se ei oikein ole realistista (opintolainat painavat vielä moooonta vuotta päälle.) Kielten opetus lapsille olisi unelmavapaaehtoistyö!

Riitta, kiitos lämpimästä kommentista. Tällaiset kannustavat! :)

Venlakarpalo, mikä ihana kommentti, kiitos! Sulla oli siis kaveri Guatemalasta! :) Vieläkö olette yhteydessä? Espanja olisi kyllä pakollinen opeteltava, jos tuonne osaan maailmaa halajaa. Olisi nimittäin kiva lähteä pidemmällekin Etelä-Amerikan turneelle!

PiiaM, niin mustakin! :)

Sailis, millaisia kokemuksia sait muuten Belizestä? Olin alunperin lähdössä sinne jouluksi, mutta karuhkot matkustustiedotteet saivat perääntymään. Joo ja espanja opetteluun! :)

J, kiitti kommentista! Saanko kysyä, missäpäin maata asut? Isossa vai pienessä kaupungissa? Jamaikalla matkustaessani ainakin huomasin, että pienen kylän elämänmeno oli todellakin suhteellisen turvallista siinä missä pääkaupungissa Kingstonissa olis oikeasti voinut käydä huonosti. Olisi kiinnostanut tietää, onko Guatemalassa samoin? 

Lillian, toinen Guatemala-fani ilmoittautuu - huippua! 

Olen lukenut kyseiseen keissiin liittyen muutaman artikkelin, ja siitä voisi sanoa kyllä paljonkin. Paljon enemmän, mitä tähän tekstikenttään voi raapustaa. Arvelisin, että monelta jäävät tällaiset uutiset kuulematta, tai sitten niille ollaan vain sokeita. Vai voiko 5 euron/dollarin hintalapusta vielä joku oikeasti päätellä, että tuotteen valmistuksessa ei olla riistetty joko ihmistä tai luontoa, tai molempia? Surullisinta on, että tällaista on päässyt tapahtumaan silkan rahallisen voiton tavoittelun tai yltäkylläisen länsimaalaisen elämäntavan takia. En myöskään ihan äkkiseltään nää, että länsimaiset kuluttajat alkaisivat boikotoida maailman suurimpia ketjuliikkeitä edes tällaisen kamalan onnettomuuden takia - vaikka niin pitäisi kyllä olla.

Kommentoi