Kunhan teet

2015 on periaatepäätösten vuosi. Toissapäivänä tein taas hyvän sellaisen.

Päätin, että ostaisin rannekellon ja oikean kalenterin. Niiden käyttöä olen vältellyt koko aikuisikäni. Tekosyyni on aina ollut sama: en halua olla tietoinen ajankulusta. En halua suunnitella elämääni liian pitkälle. Ja siksi en hanki kumpaakaan.

Paitsi nyt.

IMG_6359.jpg

Täydellisyydentavoittelu on aina ollut salainen paheeni.

Ruokakaupassa asiointi on kinkkistä, jos en kävele sinne valmiin listan kanssa. Heikoimpina hetkinä en yksinkertaisesti osaa päättää, ottaisiko rypäleitä, juustoa vaiko molempia. Pelkään valita väärin.

Sama pätee kalenterin pitämiseen. Entäs jos suunnitelmani muuttuvat, mieleni muuttuu? Entäs jos kirjoitan huonolla käsialalla? Sitten olisi koko kalenteri pilalla!

Olen onneksi vihdoin ymmärtänyt, miten mielipuolista käytökseni on. Ja juuri siksi tarvitsen kellon ja kalenterin. Haluan ja vaadin olla tietoinen ja suunnitelmallinen omasta elämästäni.

Eilen aloitin kalenterista.

Entinen minäni olisi etsinyt sopivaa päiviä tai jopa monta viikkoa. Tutkinut valikoimia, turhautunut epätäydellisiin vaihtoehtoihin. Pahimmassa tapauksessa koko kalenteri olisi jäänyt ostamatta.

Nykyinen minäni? Kävelee sisään ensimmäiseen näkemäänsä paperikaupaan. Kysyy taskukalenteria. Ei löydy. Täydellisen taskukalenterin sijaan ostaa kaupasta ihan kivan pöytäkalenterin. Käveli ulos kaupasta 15 minuutissa.

Kalenteriani aloin täyttää samoin tein. Kaikki meni mallikkaasti, kunnes tein kirjoitusvirheen. Ärsytti, mutta jatkoin. Ja aion jatkaa koko vuoden.

Valikoivuudesta ja hyvästä mausta voidaan olla monta mieltä, mutta tämä on fakta: täydellisyydentavoittelu on ajanhukkaa. Joskus hyvä passaa.

On hulluutta olla tekemättä suunnitelmia, deittailematta ihan söpöjä tyyppejä tai kokeilematta uusia asioita, koska ne se saattavat mennä pieleen. Ne menevät, jos ovat mennäkseen. Epätäydellisyys ja mokaaminen on vapauttavaa.

Itsensä nolaamisesta puheen ollen:

Tämän postauksen myötä kuulun myös niihin ihmisiin, jotka ammentavat elämäntotuuksiaan urheilumerkkien kulahtaneista iskulauseista.

Naiset  kun Nike sanoo just do it, niin just do it. Kunhan teet. Millään muulla ei ole väliä.

Niin teen minäkin.

Kommentit (7)
 1. kakkukahvit
  31.1.2015, 12:20

  Ptikäaikainen lukijasi ja toinen perfektionisti tässä moi! Samaistuin niin lujaa tuohon täyelelisyyden tavoitteluun, ai että. Olen viime aikoina järjestelmällisesti alkanut opetella siitä pois, mikä on yllättävän vaikeaa, jos se on sisäsyntyisesti ohjelmoitu ominaisuus kuten minulla. Onneksi osaan jo olla itselleni armollisempi. Useimmiten se hyvä on tosiaan tarpeeksi ja todella ok, kaiken ei aina tarvitse olla vimpan päälle. Hyvä me, kyllä tää tästä!

  Ps. Suomen kielen opiskelijana tykkään erityisesti myös siitä, että kirjoitat myös blogipostaustesi otsikot suomeksi! Olisi ollut niin helppoa ja ehkä oletettua otsikoida tämäkin postaus ”Just do it”, mutta onneksi joku vielä jaksaa nähdä vähän vaivaa näissä pienissä asioissa, jotka ovat isoja asioita. 🙂

  1. Kiitos kommentista!

   Täydellisyyden tavoittelun kurjin aspekti on se, että toisinaan asiat jäävät kokonaan tekemättä, koska niistä ei kuitenkaan saa niin täydellisiä kuin haluaisi. Itselläni on aika paljon töitä tehtävänä tämän suhteen. Pienistä asioista on onneksi helppo aloittaa 🙂

 2. Mun aika-ahdistus äityi viime vuonna siihen, että ostin tyhjän viikon ja mallailin päivät sinne omaan tyyliin. Niin, että yhdellä aukeamalla on muutama päivä, ei koko viikkoa. Ajatus viikkojen suorittamisesta on nimittäin vähän ahdistava. Ja kyllä se jotain muutti – omassa päässä. Opettelin tietoisesti elämään ilman viikonloppuja.

  Tänä vuonna taas tein jonkinlaisen uudenvuodenlupauksen: piirrän joka päivän kohdalle jotain sen kummemmin ajattelematta. Tän tarkoitus on herätellä omaa vanhaa piirrustusharrastusta ja luovuutta, ja samalla kalenterista tulee vähemmän jäykkä kapistus. Se on oikeastaan luonnosvihko nyt.

  Eläköön elämänhallinta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *