Maailman ympäri +40 asteessa

Kuinka usein mietit, mistä vaatteesi oikeasti tulevat?

maailmanympari2.jpg

Farkut: Suurimpia farkkujen valmistajamaita ovat Turkki sekä Maghrebin alue, eli Tunisia ja Marokko. Suurin osa isoimmista ja tunnetuimmista farkkubrändeistä teetättävät farkkunsa juuri näissä maissa. Ja mikä yllättävää, sama tehdas saattaa yhtä hyvin tehdä Leviksiä ja Dieseliä.

Trikootuotteet: Vaikka Aasian maat ovat tätä nykyä mestareita yhdellä jos toisella vaatetuotannon osa-alueella, tämän mantereen suurin bravuuri ovat edelleen trikootuotteet. Miksi? Aasian mailla on kapasiteetti suureenkin sarjatuotantoon. Ja basicejahan ovat kauppojen hyllyt pullollaan! Toisekseen, trikootuotteiden valmistus vaatii yksinkertaisemmat koneet ja vähemmän tietotaitoisen työvoiman. Erityisesti Kiina on ottanut viime vuosina suuria harppauksia. Muistisääntönä siis tämä: mitä palikammasta (ja edullisemmasta!) tuotteesta kyse, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se tulee Bangladeshista. 

Paljon käsityötä vaativat vaatteet: Ostitko käsinommellun paljettitopin? Se saattaa hyvinkin tulla Intiasta. Ensi kerralla, kun törmäät ns. suuremman muotitalon kimalleluomukseen, jonka etiketissa lukee suurilla kirjaimilla ”handcrafted” tai ”fait main”, kurkkaa huviksesi mistä se on peräisin. Koska no, käsintehty vaate Ranskassa ei nyt vaan ihan ole sama asia kuin intialaisen minimipalkkaisen työntekijän kasaan kokoama tekele.

Hermès-huivit: Tässä yksi hyvä esimerkki siitä, ettei Made in-lappuihin ole aina luottamista. Merkin kuuluisat carré-huivit ova todisteena tästä. Vaikka niiden etiketti huutaa Made in Francea, ne kootaan suurimmaksi osaksi Madagascarissa ja vasta viimeistely hoidetaan Ranskan maaperällä. 300 euros well spent, sanon minä!

Nahkatuotteet: Suurin osa high end-merkkien nahkatuotteista tulee edelleen Italiasta: laukut, nahkatakit ja kengät ovat edelleen italialaisten suurin ylpeyden aihe. Italia on muuten yksi niistä harvoista länsimaista, joilla on edelleen kukoistava, oma vaateteollisuus. Syy? Italia valmistaa paitsi edellämainittujen nahkatuotteiden suurimman osan maailman ns. älykankaista.

Zara ja kumppanit: Yllättävää kyllä, suurin osa Zaran vaatteista valmistetaan edelleen Euroopassa ja yrityksen kotimaassa Espanjassa. Miten Zara sitten voi ylläpitää samoja hintoja kaukomailla tuottavien kilpailijoidensa, kuten H&M:n, kanssa? Zara saa EU-tukia!

 

P.s Pienenä muistutuksena vielä: suurimmilla vaatejäteillä saattaa parhaimmillaan olla satoja (ellei tuhansia) eri alihankkijoita.  Yleispäteviä sääntöjä ei siis oikeasti enää ole!

Kommentit (6)
 1. Pakko kommentoida kun satun tekemään töitä sosiaalisen vastuun parissa muodin saralla. Hyppäsi tuo puunhalaajan kommentti silmiin kun siinä kommentoidaan tuota HM:n eettisyyttä (tai sen puutetta). Hyvin usein törmään tähän kommenttiin että ”no henneshän on semmonen epärehellinen, lapsityövoimaa käyttävä s*atana” vaikka oikeasti ei näin ole. HM on yksi muodin edelläkävijöistä mitä tulee sosiaaliseen vastuuseen ja vaihtoehtoisiin valmistusmateriaaleihin. Se on myös sen verran suuri tekijä noilla markkinoilla että jos HM:n saa oman asiansa taakse, on hyvin todennäköistä että se asia menee eteenpäin. (Meillä muilla on hyvin vähän vaikutusvaltaa loppupeleissä). HM on vain erittäin hyvä esimerkki siitä minkälaiset jäljet vastuullisuuteen liittyvä skandaali voi jättää jälkeensä – ja erittäin hyvä esimerkki miksi jokaisen vaatevalmistajan pitäisi tehdä näille asioille NYT jotain eikä odottaa sitä että ”jos nyt jää kiinni tai jotain ilmenee”. Mitä tulee HM:n laatuun tai kestävyyteen, en ota siihen tässä kantaa.

  Tuo Zara oli yllättävä tieto EU-tuista minulle. Mutta yksi syy halpaan hintatasoon on se että Espanja ja Portugali ovat valitettavan retuperällä mitä tulee työntekijöiden oikeuksiin tekstiilialalla. Näihin vain ei puututa koska yleinen laadunvalvonta (esim. BSCI aloite) ei tarkasta muita kuin ns. riskimaiden tehdasoloja joihin mikään EU-maa ei kuulu. Mikäli näissä maissa tehtäisiin tarkastuksia, on todennäköistä ettei moni tehdas niitä läpäisisi ja lopputulos näissä maissa tuotettujen vaatteiden kova hinnannousu.

  Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta Laura, olisi tosiaan toivottavaa että näistä asioista puhuttaisiin enemmän.

  /Beany

 2. vähän puidenhalailijan vikaa, mutta
  1.7.2011, 13:45

  Kas tässä taas yksi maailmantuskaa aiheuttava asia! On harmillista, että mistään ei voi saada ”eettisiä” vaatteita etenkään, jos ei oikein halua pukeutua käsin huovutettuihin hamppuhousuihin… Olen toki aina valmis sijoittamaan enemmän kuin H&M-hinnan vaatteeseen kestävyyden, laadun ja eettisyyden nimissä, mutta etenkin tuo viimeinen on aina kyseenalaista, esim. vaikka vaate olisikin valmistettu EU:ssa, kankaiden alkuperä voi olla jostain Intian pelloilta. 🙁

  Olisi kiva, jos muissakin muotiblogeissa pohdittaisiin enemmän muotia enemmän eettisestä ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *