Onko muoti pinnallista?

Hihittelin ääneen, kun lukaisin toissailtana minimalistimuodistaan tunnetun APC:n perustajan Jean Touitoun haastattelun.

Touitoun mukaan moni vaatteista, epämukavista trendeistä ja kivuliaista kengistä, kiinnostunut toimii kuin Tukholman syndroomainen: kidnappaajan roolissa vain häärii ihannoitu vaatesuunnittelija.

Miehellä saattaa olla pointtinsa.

Mutta entäs jos into pukeutumiseen ei olekaan trendien palvontaa? Onko tyylistään kiinnostunut automaattisesti pinnallinen ihminen?

Jos trendit edustavat omanlaistaan kulutusluksusta, pukeutumiselta ei voi välttyä kukaan. Vaatteet  näyttivät ne kuinka hyviltä tai nuhjuisilta tahansa  ovat tosiasiassa ruoan kaltainen perustarve.

Eikä se esteettinen kiinnostuskaan mitään pirun puuhaa ole.

Sen todistaa Women in Clothes, alkusyksystä ilmestynyt mielenkiintoinen kirjaprojekti, joka avaa yli 600 naisen ajatuksia tyylistä ja pukeutumisesta. Kirjassa aihetta puidaan muistojen, tarinoiden ja identiteettikysymysten keinoin.

Untitled-3.jpg

Lopputulos on sarja valokuvia, esseitä, keskusteluita ja tarkkoja tyylihuomioita.

Kirjan luvataan osoittavan hellyyttävällä tavalla, että tyyli on paljon pintapuolisia villityksiä ihmeellisempää, puhuttelevampaa ja monimuotoisempaa. Ja ennen kaikkea henkilökohtaisempaa.

Sillä vaikka kuinka välillä materia-ahdistaa, ei tulisi kysymykseenkään, että luopuisin lahjaksi saamastani neuleesta, tunnearvokkaasta mekosta tai siitä räikeänpunaisesta tunikasta, josta olen vouhkannut jo vuosia. Nehän ilmentävät identiteettiäni  tyyppinä ja näin ollen myös pukeutujana.

Kirja lupaa freesin lähestysmistavan aiheeseen, josta on tehty  osittain syystäkin  kirosanan kaltainen. Niin houkuttelevaa, että se menee ainakin itselläni tilaukseen.

Ja mikä kunkuinta: kirja ei myy yhtikäs mitään.

Mitä mieltä sinä olet  onko kaikki muoti pinnallista?

Kommentit (6)
  1. Tyyli ja muoti ovat eri asioita. Sosiologi ja filosofi Zygmunt Bauman on kirjoittanut paljon identiteetistä ja kulutuksesta ja esimerkiksi siitä kuinka identiteettiä ilmennetään kuluttamalla ja pukeutumisella.

    1. Kaksi eri asiaa, jotka kulkevat tiukasti käsi kädessä. Toimiihan muoti (eli vaatteet, ei trendit) välinearvona koko tyylin käsitteen olemassaololle.

      Pitääkin perehtyä Zygmunt Baumanin teksteihin, kiitos! 

  2. Onhan se muoti päällisin puolin joskus aika pinnallista, mutta paljon juttuja löytyy myös pinnan alta: Vastaus kokonaisuudessaan täällä http://www.lily.fi/blogit/hashtag-abuser/vanha-muoti-ilmio! Ja toinen kirjavinkki sulle ja muille! 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *