Pari sanaa ostolakoista

Kun olin pikkuteini, minulla ja kirjekavereillani oli tapana vaihdella itsetehtyjä kaverivihkoja. Tätä kutsuttiin swappailuksi.

Vaihdellaan sitä vieläkin, tosin vaatteita. Tällä viikolla vuorossa on ystävän leopardipaita:

IMG_5580.jpg

Jos rehellisiä ollaan, olen hieman skeptinen vuosi ilman uutta tavaraa -tyylisten haasteiden suhteen.

Pikemminkin kannustan järkeviin ostoksiin ja lainaamaan kavereilta loput. Lyhytkestoista detox-ostolakkoilua hedelmällisempää on pyrkiä tekemään kulutusvalintoja, joilla on oikeasti pitkäkantoinen vaikutus.

Toisin kuin keskusteluissa annetaan usein ymmärtää, merkki, hinta tai edes laatu ei ole lempivaatteen tae. Myös kallis, lähituotantona tehty designvaate voi olla turha tavara, ja hamstraus onnistuu kirppikselläkin. Järkevä vaate tuntuu hyvältä päällä ja on kantajalleen niin mieluinen, että sitä tulee käytettyä pitkään. Fakta on, että jokainen tavara kuluu käytössä, oli se hankittu mistä tahansa.

En ole itse  taustastani huolimatta  ostanut enää pariin-kolmeen vuoteen moniakaan asioita uutena kaupasta. Tekisin kyllä niin, jos tarvitsisin vaikkapa tietynlaiset kengät. Pelkästä mielihalustakin voisin tavaroita hankkia. Tällaisia ostoksia olen huomannut kertyvän vuodessa noin 3-4. Luku ei ole pieni, koska olen leikannut maksukorttini kahtia tai peruuttanut lempinettikauppani uutiskirjeen tilauksen. Se on pieni, koska harkitsen kaiken hintaisia hankintojani pitkään.

Mitä mieltä:

Ostolakot  vastuullisempaa kuluttamista vai lyhytnäköistä kikkailua?

Kommentit (13)
  1. Haastoin itse itseni vastaavaan tempaukseen joitain vuosia sitten. Olin saanut jonkun herätyksen kuluttamisasioissa (shoppailu siihen asti oli ehkä parasta mitä tiesin) ja päätin olla vuoden ilman uusia vaatteita. No eihän siitä mitään tullut, mutta se oli sellainen lähtölaukaus järkevämpään kuluttamiseen. Itse tuppaan tekemään äkillisiä ja radikaalejakin muutoksia tuosta vain, miettimättä, ja lopputulos on milloin mitäkin :D.

    Nyt kun tämä järkevä kuluttaminen on kulkenut ihan arkipäivässä jo monta vuotta tähän haasteeseen vastaaminen on ihan toinen juttu. Olen muuttamassa ulkomaille ja tavaramäärääni pitäisi ennemminkin pienentää kuin lisätä, joten olisin todennäköisesti ollut ostamatta uusia vaatteita joka tapauksessa. Jos jotain koen tarvitsevani, hommaan käytettynä, mutta aikani kuluksi en ajatellut kirpputoreja kiertää.

    Koen kyllä että tälläisistä haasteista on hyötyäkin, mutta shoppailufriikille se voi olla kuin alkoholistille tipaton tammikuu; kun on näyttänyt itselleen ja muille että voi halutessaan kieltäyäkin niin sen jälkeen onkin sitten aika palkita itsensä ihan ruhtinaallisesti :D.

  2. Aloitin vuosi sitten syksyllä vuoden kestävän ostolakon. Olin miettinyt omaa kulutuskäyttäytymistäni jo pidemmän aikaa tätä ennen ja vähentänyt vaatteiden ja kenkien ostamista. Elämäntilanne oli myös muuttunut muutama vuosi aikaisemmin ja opiskelu yliopistolla vaihtunut työelämään, jossa päivän asut koostuivat työmatkapyöräilyyn soveltuvasta urheiluvarustuksesta, työpaikan työvaatteista, treenivaatteista ja kotivaatteista. ”Tavallisia” vaatteita tuli käytettyä varsin vähän aiempaan verrattuna. Tuntui myös kurjalta huomata että muutama vuosi aiemmin ostetut suosikkivaatteet, joita oli osittain säästellyt ja varonut, jotta ne säilyisivät hyvinä pitkään, eivät tuntuneetkaan enää nyt niin ihanilta. Olin myös omaa ostoskäyttäytymistä miettiessäni huomannut monien heräteostosten syntyneen tilanteissa, joissa oli paha mieli ja shoppailu oli keino saada olo paremmaksi.

    Päätin siis kokeilla, miltä tuntuisi olla vuosi ostamatta mitään. Annoin itselleni alusta lähtien luvan 5 vaate/kenkäostokseen vuoden aikana, koska tiesin tarvitsevani uuden talvitakin ja uudet juoksukengät vuoden aikana. Kaupoissa kiertely väheni ehkä hieman, mutta ei menettänyt hauskuuttaan. Katselin ja kokeilin paljon vaatteita, mutta ostohetkellä suurin osa jäi kauppaan, koska ne eivät olleet riittävän erityisiä päästäkseen 5 sallitun ostoksen joukkoon. Muutama vaate jäi myös ostamatta, koska totesin, että vaikka kyseinen vaate oli ihana ja istui hyvin, ei sille olisi käyttöä tämänhetkisessä elämäntilanteessa. Yksikään kauppaan jäänyt vaate ei ole jäänyt kaduttamaan jälkikäteen.

    Vuosi meni nopeasti, ostoksia tuli yhteensä suunnitellut 5 kappaletta ja niistä kaikki ovat olleet lähes päivittäisessä käytössä. Tällä hetkellä saisi taas shoppailla vapaasti, mutta siihen ei ole tullut erityistä tarvetta. Vaatevarasto pieneni vuoden aikana hieman, rahaa säästyi varmasti myös, mutta tärkeintä oli se, miten oma suhtautuminen shoppailuun ja vaatteisiin muuttui.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *