Pariisin kaupunginosat: 5e & 6e arrondissement

Laura de Lille

1.-4.kaupunginosien runsailta ostoskortteleilta etelään, eli vasemmalle rannalle siirryttäessä on varauduttava hiukan toisenlaiseen tunnelmaan, josta perinteisempää ostoskatumiljöötä hakeva kävijä ei mitä luultavimmin saa yhä paljon irti – Pariisin viidennen ja kuudennen kaupunginosien lumo ja viehätys kumpuavat tosiasiassa aivan muunlaisista asioista.

Näiden kahden vertaansa vailla olevan kaupunginosan paras anti löytyy pienistä, intiimeistä kirjakaupoista, eläväisistä kahviloista sekä hurmaavista, vanhaa aikaa henkivistä elokuvateattereista. Toisin sanoen kaikista niistä kliseistä, joita meille pahaa-aavistamattomille Pariisi-unelmoijille on uskoteltu vuosikymmen toisensa jälkeen.

Täysin mielenkiinnottomia eivät 5. ja 6. kaupunginosa ostosmatkalle lähtevänkään näkökulmasta katsottuna kuitenkaan ole. Se, mitä täältä löytyy, onkin sitten varsinaista kaupungin parhaimmistoa. Historiallisesti vasemmalla rannalla, ja eritoten näillä alueilla, on porvarillisen intellektuelli maine, eikä ole sattumaa, että jotkut muotitalot kuten Yves Saint Laurent ja Sonia Rykiel ovat halunneet aloittaa taipaleensa nimenomaan täältä. Mitä tulee nykypäivään —  uskaltaisin jopa väittää, että omaleimaisen ilmapiirinsä ansiosta myös tarjonta on toisinaan kaupungin oikeaa rantaa yksilöllisempää sekä mielenkiintoisempaa.

Vaateostoksille suuntaavan kannattaa keskittyä lähinnä 6.kaupunginosaan. Yksi alueen tärpeistä on aivan 6. ja 7.kaupunginosien liittymäkohdassa sijaitseva Pariisin ensimmäinen tavaratalo Le Bon Marché. Oikean rannan kilpailijoihinsa Galeries Lafayetteen ja Printemps'iin verrattuna Le Bon Marché on varsin rauhallinen ja tunnelmallinen tavaratalo. Valtavien turistimassojen puuttuminen, niukempi, mutta täsmällisempi valikoima ja tavaratalossa järjestetyt ilmaisnäyttelyt ovat hyvä syy hypätä joen vasemmalle puolelle.

Toinen mainio vierailukohde on Sonia Rykielin lippulaivamyymälä, jonka kulmilla saattaa törmätä vaikkapa suunnittelijaan itseensä, kuten minä kerran matkallani ruokakauppaan. Nippelitietona kerrottakoon, että iso ja näyttävä myymälä sijaitsee vain kivenheiton päässä merkin ihkaensimmäisestä, vuonna 1964 avatusta putiikista, joka tätä nykyä myy ainoastaan Sonian lastenmallistoa.

Koilliseen siirtyessä yksi kaupunginosan yllättävimmistä kohtaamisista tapahtuu galleriatiloihin sekä ravintoloihin keskittyneellä pikkukadulla, jonka päässä sijaitsee Isabel Marantin piskuinen liike. Vaikkakin aavistuksen verran syrjässä, putiikki on mukava välietappi kohti Seinen rantoja kulkevalle.

Pienoisesta älykkövivahteestaan huolimatta 5. sekä 6.kaupunginosa ovat täydellisiä paikkoja myös rentoon maleksintaan. Rauhalliseen, sunnuntaiaamupäivään suosittelen koko sydämestäni Institut du Monde Araben (1 Rue des Fossés-Saint-Bernard) teehuonetta, mutta jos on aikaa vain yhteen, ehdotan piipahtamista aivan Sorbonnen sekä kaupunginosan kuuluisimpien elokuvateattereiden naapurissa sijaitsevassa Le Reflet'ssä. Tämän ravintola-baarin menussa on jotain ihanan kotikutoista, sen seinät on tapetoitu 40-70-lukujen elokuvajulisteilla ja jopa taustamusiikkikin on haettu samoilta vuosikymmeniltä. Ja mikä parasta – matkaa lähimpään teatteriin on vain muutama hassu metri.

Ostoksille suuntaavaa suosittelen jäämään pois joko Saint-Germain-des-Prés'n (4.linja) tai Sèvres-Babylonen (10. ja 12.linja) metroasemilla.

Le Refletiin löytää helpoiten Clunyn La Sorbonnen (10.linja) metroasemalta.

Loppuvuodesta tai vuoden alusta Parisiin matkaaville tiedoksi: talven alennusmyynnit eivät ala Suomen tyyliin heti joulupyhien jälkeen, vaan tammikuun puolenvälin kieppeillä. Ensi vuoden alennusmyyntien alkamisajankohta on 11.tammikuuta.

Tutustu myös juttusarjan aiempiin osiin.

Kommentit

Aurora Pöntinen

!?!?!?!?!??!?!!!! Alet eivät ala nyt ja heti!?? Ei eiei, oon odottanut niitä vesi kielellä, nimimerkillä huomenna Pariisiin...

Laura Pollari
Laura de Lille

 

No hitsi kun just tänään tajusin, et munhan olis pitänyt muistuttaa sua tästä!

Ranskassa on melko tiukka lainsäädäntö, mitä tulee alennusmyynteihin. Yritykset saavat järjestää alennusmyynnit (soldes) kaksi kertaa vuodessa kahtena tarkoin määriteltynä ajankohtana; 6 viikkoa talvella ja 6 viikkoa kesällä + 2 viikkoa alennusmyyntejä (soldes flottantes) jonain toisena valitsemanaan ajankohtana vuoden mittaan.

Juuri ennen alennusmyyntikautta useimmat merkit pitävät ns. yksityismyyntejä (ventes privées) joilla yritykset kiertävät ovelasti tätä lakikiemuraa, sillä tarjoukset (promotions)  eivät ole kiellettyjä. 

Ventes privées'ssä alennusprosentit ovat aika lailla samaa luokkaa mitä itse alennusmyyntikaudellakin, ja alennustuotteista merkit infoavat etukäteen kanta-asiakkaitaan yleensä kirjeitse tai tekstiviestitse. 

Jos sulla on paljon pokkaa, voit toki tiedustella myyjiltä, mitkä tuotteet ovat "yksityismyynnissä" Ne sitten osoitetaan asiakkaalle yleensä melko diskreetisti. Useimmat merkit tekevät tätä, joten älä heitä missään nimessä kirvestä kaivoon!

Mahtavaa matkaa :)

marra (Ei varmistettu)

Hei! Pakko tulla utelemaan, että seikkailitko tänään Seinäjoen Pukumiehessä? Oon melko varma, että bongasin sut siellä tänään, mutta en kehdannut tulla kyselemään kun en ollut varma :D Olit yli-ihanan näköinen!

Laura Pollari
Laura de Lille

Voi apua! Kyllä se olin minä :)

 

millamainen

Tykkään tosi paljon näistä sun kaupunginosapostauksistasi! On ihana fiilistellä Pariisia ja oikein ahmin nämä joka kerta! Kiitos näistä siis. :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Kiitos itsellesi, Milla!

Mulle tulee loistofiilis, kun kuulen, että näistä on jollekulle iloa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi vitsit se olit sinä! Olit niin paljon pienempi/lyhyempi luonnossa, etten meinannut uskoa :D Jos olisin uskaltanut tulla moikkaamaan, niin olisin kyllä kiittänyt hyvästä blogista, hyvistä Pariisi-vinkeistä ja inspiroivista postauksista. Tuo uusin päivitys missä käsittelit unelmien tavoittelua on mahtava! Tarvittavaa kannustusta kun itsekin olen vasta valmistunut ja yritän löytää sitä oikeaa työtä. Ja itse Pariisissa vaihtovuoden ja työharjoittelujakson viettäneenä haaveilen edelleen, että pääsisin sinne uudestaan pidemmäksi ajaksi. Välillä on niin ikävä, että sydäntä puristaa. Jatkan siis haaveilua ja toivotan sulle vain kaikkea hyvää jatkossa, oot kaiken hyvän kyllä kovalla työllä ansainnut!

Laura Pollari
Laura de Lille

Hahaa! Syytän teitä etelä-pohjanmaalaisia naisia. Te olette kaikki niin pitkiä! Ei paljon mun 168 cm pitkä varteni lämmitä ketään siinä. Kaiken lisäksi mulla oli vielä matalapohjaiset kengät jalassa. Voi hitsi! :)

Kiitos sulle ja mitä parhainta uutta vuotta 2012! :)

 

Kommentoi