Pariisin kaupunginosat: 5e & 6e arrondissement

1.-4.kaupunginosien runsailta ostoskortteleilta etelään, eli vasemmalle rannalle siirryttäessä on varauduttava hiukan toisenlaiseen tunnelmaan, josta perinteisempää ostoskatumiljöötä hakeva kävijä ei mitä luultavimmin saa yhä paljon irti – Pariisin viidennen ja kuudennen kaupunginosien lumo ja viehätys kumpuavat tosiasiassa aivan muunlaisista asioista.

Näiden kahden vertaansa vailla olevan kaupunginosan paras anti löytyy pienistä, intiimeistä kirjakaupoista, eläväisistä kahviloista sekä hurmaavista, vanhaa aikaa henkivistä elokuvateattereista. Toisin sanoen kaikista niistä kliseistä, joita meille pahaa-aavistamattomille Pariisi-unelmoijille on uskoteltu vuosikymmen toisensa jälkeen.

56arrondissement.jpg

Täysin mielenkiinnottomia eivät 5. ja 6. kaupunginosa ostosmatkalle lähtevänkään näkökulmasta katsottuna kuitenkaan ole. Se, mitä täältä löytyy, onkin sitten varsinaista kaupungin parhaimmistoa. Historiallisesti vasemmalla rannalla, ja eritoten näillä alueilla, on porvarillisen intellektuelli maine, eikä ole sattumaa, että jotkut muotitalot kuten Yves Saint Laurent ja Sonia Rykiel ovat halunneet aloittaa taipaleensa nimenomaan täältä. Mitä tulee nykypäivään —  uskaltaisin jopa väittää, että omaleimaisen ilmapiirinsä ansiosta myös tarjonta on toisinaan kaupungin oikeaa rantaa yksilöllisempää sekä mielenkiintoisempaa.

56kaupat.jpg

Vaateostoksille suuntaavan kannattaa keskittyä lähinnä 6.kaupunginosaan. Yksi alueen tärpeistä on aivan 6. ja 7.kaupunginosien liittymäkohdassa sijaitseva Pariisin ensimmäinen tavaratalo Le Bon Marché. Oikean rannan kilpailijoihinsa Galeries Lafayetteen ja Printemps’iin verrattuna Le Bon Marché on varsin rauhallinen ja tunnelmallinen tavaratalo. Valtavien turistimassojen puuttuminen, niukempi, mutta täsmällisempi valikoima ja tavaratalossa järjestetyt ilmaisnäyttelyt ovat hyvä syy hypätä joen vasemmalle puolelle.

Toinen mainio vierailukohde on Sonia Rykielin lippulaivamyymälä, jonka kulmilla saattaa törmätä vaikkapa suunnittelijaan itseensä, kuten minä kerran matkallani ruokakauppaan. Nippelitietona kerrottakoon, että iso ja näyttävä myymälä sijaitsee vain kivenheiton päässä merkin ihkaensimmäisestä, vuonna 1964 avatusta putiikista, joka tätä nykyä myy ainoastaan Sonian lastenmallistoa.

Koilliseen siirtyessä yksi kaupunginosan yllättävimmistä kohtaamisista tapahtuu galleriatiloihin sekä ravintoloihin keskittyneellä pikkukadulla, jonka päässä sijaitsee Isabel Marantin piskuinen liike. Vaikkakin aavistuksen verran syrjässä, putiikki on mukava välietappi kohti Seinen rantoja kulkevalle.

56ravintola.jpg

Pienoisesta älykkövivahteestaan huolimatta 5. sekä 6.kaupunginosa ovat täydellisiä paikkoja myös rentoon maleksintaan. Rauhalliseen, sunnuntaiaamupäivään suosittelen koko sydämestäni Institut du Monde Araben (1 Rue des Fossés-Saint-Bernard) teehuonetta, mutta jos on aikaa vain yhteen, ehdotan piipahtamista aivan Sorbonnen sekä kaupunginosan kuuluisimpien elokuvateattereiden naapurissa sijaitsevassa Le Reflet’ssä. Tämän ravintola-baarin menussa on jotain ihanan kotikutoista, sen seinät on tapetoitu 40-70-lukujen elokuvajulisteilla ja jopa taustamusiikkikin on haettu samoilta vuosikymmeniltä. Ja mikä parasta – matkaa lähimpään teatteriin on vain muutama hassu metri.

naintannepaasee.jpg

Ostoksille suuntaavaa suosittelen jäämään pois joko Saint-Germain-des-Prés’n (4.linja) tai Sèvres-Babylonen (10. ja 12.linja) metroasemilla.

Le Refletiin löytää helpoiten Clunyn La Sorbonnen (10.linja) metroasemalta.

pssst.jpg

Loppuvuodesta tai vuoden alusta Parisiin matkaaville tiedoksi: talven alennusmyynnit eivät ala Suomen tyyliin heti joulupyhien jälkeen, vaan tammikuun puolenvälin kieppeillä. Ensi vuoden alennusmyyntien alkamisajankohta on 11.tammikuuta.

Tutustu myös juttusarjan aiempiin osiin.

Kommentit (8)
  1. Hahaa! Syytän teitä etelä-pohjanmaalaisia naisia. Te olette kaikki niin pitkiä! Ei paljon mun 168 cm pitkä varteni lämmitä ketään siinä. Kaiken lisäksi mulla oli vielä matalapohjaiset kengät jalassa. Voi hitsi! 🙂

    Kiitos sulle ja mitä parhainta uutta vuotta 2012! 🙂

     

  2. Voi vitsit se olit sinä! Olit niin paljon pienempi/lyhyempi luonnossa, etten meinannut uskoa 😀 Jos olisin uskaltanut tulla moikkaamaan, niin olisin kyllä kiittänyt hyvästä blogista, hyvistä Pariisi-vinkeistä ja inspiroivista postauksista. Tuo uusin päivitys missä käsittelit unelmien tavoittelua on mahtava! Tarvittavaa kannustusta kun itsekin olen vasta valmistunut ja yritän löytää sitä oikeaa työtä. Ja itse Pariisissa vaihtovuoden ja työharjoittelujakson viettäneenä haaveilen edelleen, että pääsisin sinne uudestaan pidemmäksi ajaksi. Välillä on niin ikävä, että sydäntä puristaa. Jatkan siis haaveilua ja toivotan sulle vain kaikkea hyvää jatkossa, oot kaiken hyvän kyllä kovalla työllä ansainnut!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *