Sadepäivän piristykseksi: 80-luvun teinileffasuosituksia

Kuulun siihen sakkiin, joka aiheesta innostuttuaan koluaa sen perinpohjin.

Tämä pätee myös harrastukseeni leffoihin.

Oli aika, jolloin en katsonut mitään muita kuin 1970-luvun kauhuelokuvia.

Samaan liriin olen joutunut trillereiden kanssa: kun viime syksynä näin kämppiksen kanssa Piinan, oli sanomattakin selvää, että tuijottaisin Michael Douglasin naamaa (ja muitakin ruumiinosia) koko loppuvuoden. 

Joidenkin genrejen pariin palaan vähintään kerran vuodessa. Yksi koukuttavimmista on 1980-luvun amerikkalaiset teinileffat.

Lapsuudessani sadepäivät olivat videonvuokrauspäiviä, joten täältä pesee  perinteitä kunnioittaen  omat teinileffasuosikkini sateista iltaa piristämään.

Sixteencandles.jpg

1. Sixteen Candles (1984)

Teinikomedia Sixteen Candles kertoo 16-vuotiaasta Samanthasta, joka tulee perheensä ignooraamaksi syntymäpäivänään. Lisäpäänvaivaa aiheuttaa stalkkaava nörtti ja sydämentykytyksiä koulun komein poika, jolla on musta piikkitukka ja punainen urheiluauto. Kokonaisuuden kruunaa Samanthan esittäjä, megasuloinen Molly Ringwald.

Tässä leffa, joka katsotaan pääasiassa maailman parhaan loppukohtauksen takia.

bc.jpg

2. The Breakfast Club (1985)

Klassikkojen klassikko The Breakfast Club on tarina teiniporukasta, joka joutuu viettämään lauantaijälki-istunnon toistensa seurassa.

On prinsessa, urheilija, hikari, emo ja kiintiöhäirikkö. Luvassa tiukkaa teinidialogia, ihmissuhdepohdintaa ja elokuvahistorian epäloogisin loppuhuipennus-muodonmuutos.

skow.jpg

3. Some Kind of Wonderful (1987)

Tummasävyisempi teinidraama Some Kind of Wonderful kertoo ernu-Keithistä, joka haluaa pokata koulun kuumimman misun Amandan. Tehtävä ei ole helppo  ainakaan jos Keithin poikatyttöbestistä Wattsia on uskominen.

Pakkomielteinen Keith ei luovuta, vaan tekee kuten kuka tahansa 18-vuotias lukiolaissälli: järjestää Amandalle ikimuistoiset tärskyt  yliopistosäästönsä yhdessä illassa hassaamalla.

pip.jpg

4. Pretty in Pink (1986)

Kaikkien aikojen tyttöleffa Pretty in Pink on tarina coolista mutta rahattomasta vaihtoehtotyttö Andiestä, joka joutuu koulun rikkaimman pojan Blanen piirittämäksi.

Sitten vähän pussaillaan, soitellaan (lankapuhelimella) ja sekoillaan tietokoneluokassa.

Erilaiset taustat ja sosiaaliset piirit aiheuttavat ongelmia  vaikka Andietä eivät Blanen pellavahousut ja purjehduskengät kamalasti näytäkään pännivän.

Lisämaustetta menoon tuo killeri soundtrack ja Andien paras kaveri, juppivastainen Duckie, joka näyttää aivan 2010-luvun hipsteriltä. Need I say more?

Huikeaa leffailtaa!

 

Kuvat: Paramount Pictures ja Universal Pictures

Kommentit (24)
 1. Breakfast Club!

  Sen kun on nähnyt aikoinaan sopivan herkässä iässä rutisevalta VHS:ltä (ja riittävän monta kertaa), ei koskaan pääse asiasta yli.

 2. oh man, sixteen candles on yksi kaikkien aikojen lempielokuvistani – turha sitä edes hehkuttaa, koska näen että ymmärrät sen viehätyksen. 80-luvun amerikkalaiset teinileffat on myös mulla genre, johon palaan aina uudestaan, (ranskalainen nouvelle vague on toinen).

  1. Joo! Olen ihan koukussa sen loppukohtaukseen (jonka laittaisin tänne, mutta kun spoileri!)

   1980-luvujen Jenkkilässä kuulemma nimettiin lapsia leffojen hahmojen mukaan.

   Lastenhankitaikäiset hoi, miten ois vaikka sisarukset Samantha ja Jake?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *