Ulkomaille asumaan? Näin se käy!

Laura de Lille

Unelmissa on se hyvä puoli, että niitä ei ole koskaan liian myöhäistä toteuttaa.

Se, mikä toimii saumattomasti teoriassa, vaatii kuitenkin usein skarppeja käytännön järjesteltyjä. Ulkomailla asuminen saattaa siintää monen unelmissa, mutta neuvojen ja kannustuksen puutteessa tuttu ja turvallinen elinympäristö ja rutiinit vievät salakavalan voiton.

Jotta yhdensuuntaisen lentolipun ostaminen ei tuntuisi niin päättömältä, kasasin omat, seikkailukynnystä madaltavat neuvoni yhteen. Lue ja tee perässä!

Ajatus nykyisen elämän taakse jättämisestä, oli kyse sitten opiskeluista, vakituisesta työpaikasta tai sosiaalisista piireistä, voi olla ahdistava. Tässä hyvät uutiset: hyviä kouluja ja kiinnostavia koulutusohjelmia löytyy pilvin pimein Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Työmahdollisuudet alasta riippuen saattavat olla jopa paremmat mitä kotimaassa. Uusia ihmisiä tapaa, kunhan uskaltaa avata suunsa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tätäkään ei sovi unohtaa: vanhat ystävät eivät katoa taikasauvan iskusta sillä välin kun sinä jonotat lentoaseman check-in-tiskillä.

Muuttaminen ei ole lopullista. Maitojuna palvelee, ja asuinpaikkaa voi aina vaihtaa.

Kun olet vakuuttanut itsesi, päätä mikä maa tai kaupunki kiehtoo sinua eniten. Jos et tiedä, kysele itseltäsi, mitä vierasta kieltä jaksaisit kuunnella päivästä toiseen tai millaisista mukavuuksista olet valmis luopumaan.  Ota selvää - lue kirjoja, osta lehtiä, selaa keskustelupalstoja.  Listaa plussat ja miinukset, ole utelias ja unelmoi.

Minä sanon lähde. Ja nyt vain muuttoa suunnittelemaan!

Olet ottanut selvää oppilaitoksista, tutkinut työpaikkailmoituksia ja etsinyt kuumeisesti asuntoa.

Mikäli suuntaat EU-maahan ja sinun ei tarvitse hakea viisumia uuteen asuinpaikkaasi, onnittele itseäsi. Olet jo lähes puolimatkassa.

En aio valehdella: helpoin tie ulkomaille vie koulun kautta. Muista, että monien maiden julkisiin yliopistoihin pääsee opiskelemaan huomattavasti koto-Suomea helpommin. Jos et ole varma kiinnostaako sinua koko tutkinnon suorittaminen vieraassa maassa ja vieraalla kielellä, etene yhden lukukauden tai vuoden taktiikalla. Pelkäätkö erehtyväsi? Mikään ei ole peruuttamatonta ja kaikesta oppii. Keksin sata huonompaa tapaa kuluttaa elämänsä kuin elämänkatsomuksensa ja tietoutensa avartaminen.

Entäs sitten asunto? Asunnon etsiminen Suomesta käsin voi olla haastavaa, mutta älä murehdi. Netissä on lukuisia sivustoja, joilla yksityishenkilöt tarjoavat asuntojaan vuokralle lyhyiksi sekä pitemmiksi ajanjaksoiksi, ja kimppakämppäkin voi olla vielä kaupungin tuntemattomalle ulkomaalaiselle kiva ratkaisu. Jos luottamuspula iskee, ota yhteyttä paikalliseen asunnonvälitystoimistoon. Kerran maksettavan könttäsumman maksamalla säästät paljon aikaa ja vaivaa.

Muista, että maasta riippuen saatat joutua luopumaan seuraavista asioista: tuplaikkunat ja hissi (asuntosihan sijaitsee kerrostalon kuudennessa kerroksessa) sekä toisinaan myös, no, järjestäsi. Byrokratian myllerryksessä saatat tuntea hetkittäisiä pistoja ja hengenahdistusta, mutta älä huoli. Kun parvekkeeltasi näkyy vilisevä pariisilaiskatu, jonka leipomosta saa jumalaista patonkia eurolla, hetkellinen stressi ja harmaat hiukset eivät tunnu enää missään (ja kaupasta saa aina hiusväriä.)

Nyt se tylsin osuus: pieni paperisota on täytyy käydä Suomenkin päässä. Hoida asiat kuntoon Kelan kanssa ja tee muuttoilmoitus. Jos lähdet vain lyhyelle, parin kuukauden pyrähdykselle, hanki matkavakuutus tai eurooppalainen sairasvakuutuskortti.  Ota selvää terveydenhuoltoon liittyvistä asioista kohdemaassa.

Toisen maan sosiaaliturvan piiriin (jos sellainen on!) pääseminen saattaa olla hidasta – käy ennen lähtöäsi lääkärintarkastuksessa ja hammaslääkärissä. Näin vältät fiaskot.

Tyhmä, mutta ah, niin hyödyllinen kysymys. Ellei käytössäsi ole muuttofirman palveluita, pakkaa mukaan vain kaikista hyödyllisin. Toisin sanoen: niin paljon kuin lentoyhtiösi sallii ja jaksat itse kätösilläsi kantaa. Yksi iso matkalaukku ja täyteen ahdettu käsimatkatavara (tai vaihtoehtoisesti ainoastaan yksi näistä!) ei ole paljon, muista se, että tässä on lähdetty seikkailemaan, ei raahaamaan pianoa toiselle puolella maapalloa. Säilö muu omaisuutesi perheesi tai ystäviesi luokse jemmaan, ja täydennä tarvittaessa varastojasi seuraavalla Suomen-matkallasi. Jos haluat välttämättä mukaasi kirjoja tai muuta tilaa vievää omaisuutta, lähetä ne postitse ja lunasta paikan päällä.

Jos et tiedä, mitä pakata, mieti itseksesi mikä olisi sekä hyödyllistä että tunnearvoltaan arvokasta: vaikeimpina hetkinä oma rakas muumi-muki tai mummon kutomat villasukat saattavat pelastaa paljon.

Hymyile leveästi. Teit sen! Nyt seuraa paras osuus: nauti uudesta kodistasi ja ympäristöstäsi, ihmisistä sekä kielestä. Jälkimmäisestä et ymmärrä vielä tuon taivaallista, mutta tämän takiahan sinä ulkomaille lähditkin – rikkoaksesi rutiinit ja kokeaksesi jotain uutta. Tutustu uuteen kaupunkiisi iltakävelyillä tai hanki pyörä ja seikkaile sitä kartan kanssa ristiin rastiin. Käy uudessa lähiruokakaupassasi ja osta ruokia, mitä et ole vielä aikaisemmin kokeillut. Käy näyttelyissä, keikoilla ja esityksissä. Etsi käsiisi paikallinen koulu, joka tarjoaa kieliopetusta – sieltä löydät kenties jopa ensimmäiset ystäväsi.

Alkuhuuman häivyttyä koti-ikävä saattaa iskeä, mutta älä anna sen lannistaa. Tunne menee ohi, ja salmiakkia saa tilattua tätä nykyä jopa koti-ovelleen asti Suomi-nettikaupasta. Ja tiedättekö mitä? Parhaimmassa tapauksessa tunne ei häviä ollenkaan.

Siis menkää ja toteuttakaa, hyvät ihmiset! Roìsìn Murphykin sen tietää: the time is now.  

Kommentit

A. Sinivaara
Onnenpäivä

...ja se Yhdysvaltoihin muuttaminen ei ehkä ole aivan niin yksinkertaista kuin ex-missi Pia Pakarinen antaa ymmärtää täällä.

Laura Pollari
Laura de Lille

Hahaa! Kiitti lisäyksestä :)

sensaatio

Tosi hyvä ja inspiroiva juttu, luo uskoa siihen että muutto ulkomaille on loppujen lopuksi hyvä idea :)

MariaR

Tosi hyvä juttu! Sanoisin ihan samaa innokkaille, lähde

Koulun kautta on takuulla helpoin. Sen perusteella mitä olen itse kokeillut ja kantapään kautta oppinut (lukiovaihto, yliopistovaihto, kielikurssi, au pair ja nyt työpaikka), on työpaikan etsiminen kovin homma. Etenkin, jos lähtee EU:n ulkopuolelle voi työ- ja oleskeluluparumba olla melkoinen savotta ja ottaa päähän matkan varrella monta kertaa. Mutta loppujen lopuksi, kun kaikki pienet käytännön järjestelyt on hoidettu (ei ne oikeasti ole kuin hoitaa) ja olet uudessa maassa, on se todellakin kaiken sen arvoista. Muistan kuinka mietin etukäteen, etten jaksaisi millään taas muuttaa tavaroita omasta kodista, hoitaa paperisotaa jne jne, mutta nyt se kaikki tuntuu pieneltä ja vähäpätöiseltä, kun on täällä ja voi olla iloinen siitä, että on tehnyt jotain unelmiensa eteen.

Tsemppiä, kyllä se onnistuu ja kyllä se on hyvä idea! :)

Nita (Ei varmistettu)

Muistan edelleen sen hetken kun päätin että lähden, vaikka jo kahden välivuoden jälkeen moni tuomitsi päätökseni. Olinhan juuri päässyt sisään yliopistoon, jonka pääsykokeisiin olin panostanut viimeiset pari kuukautta kokopäiväisesti. Mutta vielä terävämmin muista sen hetken kun päätin, etten palaa takaisin. Äiti piti mykkäkoulua pari viikkoa ja paras ystäväni loukkaantui syvästi. Onneksi isi ymmärsi ja tuki minua.

Hetkeäkään en ole katunut että lähdin. Vaikka elämä on toisinaan rankkaa ilman omaa perhettä, silti hymyilen nykyisin enemmän kuin ennen. Ja vaikka päätökseni aikanaan järkytti osaa rakkaista ihmisistäni, tänä päivänä ei heistä kukaan voisi olla onnellisempi puolestani. Elän omaa pientä unelmaani ja ensi syksynä toivottavasti toteutuu seuraava.

Uskalla lähteä! Jo pieni hetki poissa omista ympyröistä voi avartaa maailmaasi. Jos ei muuten, niin opit arvostamaan enemmän mitä sinulla jo on ja uskallat jatkossakin tavoitella unelmiasi (:

P.S. Mun isi on vaan ihanin! Tänä aamuna keittiönpöydällä odotti iso paketti Suomesta, jonka sisältä löytyi muun muassa Pikku Myy -joulukalenteri, Elovenan pikapuuroa, lempparipurkkaa sekä uusimmat Olivia, Trendi ja Gloria <3

Stazzy
Stazzy

Tästä aiheesta ei ole koskaan liikaa tekstiä <3

Laura Pollari
Laura de Lille

sensaatio, tietenkin on! Kokeilla ainakin kannattaa :)

Mariar, kiitos paljon positiivisesta kommentistasi! Kyllä se vaan niin on, että kaikki työ ja rumba maksavat itsensä takaisin korkojen kera mitä näihin tulee :)

Nita, ihanaa! Olen niin onnellinen puolestasi :) Minne lähdit loppujen lopuksi? (Ja mikä siinä tosiaan onkaan, että isät vaan on ihan parhaita?!)

Stazzy, olen niin samaa mieltä! :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun on nyt pakko kysyä tuosta kela-jutusta kun olen muualtakin lukenut että muuttaessa piti kela-kortti palauttaa. Onko tämä joku uusi sääntö? En ole koskaan luopunut kela-kortista vaikka asuin lapsena 3 eri maassa ja 2000-luvun alussa muutin ruotsiin. Kukaan ei ole sitä edes kysellyt vaikka vakituisesti pois Suomesta muutinkin, ja sain Ruotsissa uuden sosiaaliturvatunnuksen..

Ainakin ennen se oli niin että vasta 5 vuotta yhtäjaksoisesti ulkomailla asunut tippuu kelan piiristä pois, mutta jos tulet 6 kuukaudeksi suomeen pääset taas takaisin systeemiin.

Ulkomaille lähtö on nimittäin mielessä taas ja olenkin metsästänyt kuumeisesti töitä. Olisi hyvä tietää kaikista "muutoksista" ennen kuin mahdollisesti lähden :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Hei! Käsittääkseni tämä on tapauskohtaista. Kuten yksi Lontooseen muuttanut lukija täällä aikaisemmin kommentoikin, esimerkiksi hän ei joutunut palauttamaan korttia vaikka ulkomaille muuttikin. 

Multa vain kysyttiin onko muutto lyhyt- vai pitkäaikainen, ja kun en palaamisajankohtaa tarkemmin määritellyt, kortti pyydettiin palauttamaan.

Pitäisi varmaan tarkistaa asia Kelalta, eikä arpoa täällä itsekseen, mutta ilmeisesti tämä on vähän tilanteesta (ja tuurista?) riippuvainen juttu :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Pääsääntönä voidaan pitää, että niin kauan, kuin oleskeluasi ulkomailla voidaan pitää ns. väliaikaisena, kuulut suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Kuitenkin enintään 5 vuotta (viimeksi sain tällaiset terveiset Kelasta). Väliaikaiseksi oleskeluksi lasketaan mm. mikäli olet ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä työntekijänä tai työntekijän perheenjäsen. Tärkeää on siis se, että pystyt osoittamaan, että olet palaamassa Suomeen. Muutoin velvollisuus sosiaalihuollosta lykätään sen uuden, vakituisen asuinmaan kontolle.

MariaR

Mulle sanottiin viimeksi, että alle vuoden muutoissa pysyy (lähes) automaattisesti Suomen sosiaaliturvan piirissä ja vaikka sen sosiaaliturvan nyt menettäisikin (menetin kerran ja jouduin  Tanskan samanmoisen suojiin) ei sen pitäisi olla ongelma ja palatessa riittää, kun ilmoittaa olevansa taas Suomen maaperällä.

Laura Pollari
Laura de Lille

A.Sinivaara & MariaR, kiitos hurjasti näistä selvennyksistä! :)

 

Stazzy
Stazzy

Ja joka tapauksessa, kun/jos muuttaa EU-maahan työskentelemään, siirtyy automaagisesti kohdemaan sosiaaliturvaan.  Tai tarkemmin ottaen, menettää Suomen sos.turvan työskentelyn ajaksi. Vaikka työkeikka olisi lyhytaikainenkin. Aiheuttaa ongelmia kesätöiden kohdalla.

Mutta ei minuakaan ole pyydetty palauttamaan kela-korttia, jossain laatikossa se vieläkin lojuu.

Stazzy
Stazzy

Floodaan vielä, sillä Kelan sivulla asia sanotaan varsin selkeästi:

"Ulkomaille töihin muuttavien oikeus Suomen sosiaaliturvaan määräytyy ulkomailla oleskelun keston mukaan. Pääsääntö on, että jos työskentelet ulkomailla alle vuoden, säilytät oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan. Jos taas työskentelet ulkomailla yli vuoden, menetät useimmissa tapauksissa oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan.

EU/ETA-maihin ja Sveitsiin töihin muuttavien kohdalla kuitenkin poiketaan tilapäisen oleskelun säännöstä, sillä jo lyhytkin työskentely näissä maissa riittää yleensä siirtämään sinut työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. EU-sääntöjen perusteella voit kuulua vain yhden valtion sosiaaliturvan piiriin kerrallaan, ja yleensä tämä maa on se, jossa työskentelet."

heythere (Ei varmistettu)

Hei! Tiedän että tämä on vanha teksti mutta törmäsin tähän nyt. Olen 21-vuotias ilman peruskoulun jälkeistä koulutusta mutta olen nyt hakenut kouluihin. Poikaystäväni asuu Ruotsissa joten koulun jälkeen polttelisi muuttaa sinne. Mistä rahat tähän kaikkeen? Saanko mitään tukea suomesta tai ruotsista? Mitään mahdollisuuksia löytää duuni ilman korkeaa koulutusta?Ahdistaa niin paljon :(

Kommentoi