Ulkomaille asumaan? Näin se käy!

Unelmissa on se hyvä puoli, että niitä ei ole koskaan liian myöhäistä toteuttaa.

Se, mikä toimii saumattomasti teoriassa, vaatii kuitenkin usein skarppeja käytännön järjesteltyjä. Ulkomailla asuminen saattaa siintää monen unelmissa, mutta neuvojen ja kannustuksen puutteessa tuttu ja turvallinen elinympäristö ja rutiinit vievät salakavalan voiton.

Jotta yhdensuuntaisen lentolipun ostaminen ei tuntuisi niin päättömältä, kasasin omat, seikkailukynnystä madaltavat neuvoni yhteen. Lue ja tee perässä!

vinkit.jpg1.jpg

Ajatus nykyisen elämän taakse jättämisestä, oli kyse sitten opiskeluista, vakituisesta työpaikasta tai sosiaalisista piireistä, voi olla ahdistava. Tässä hyvät uutiset: hyviä kouluja ja kiinnostavia koulutusohjelmia löytyy pilvin pimein Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Työmahdollisuudet alasta riippuen saattavat olla jopa paremmat mitä kotimaassa. Uusia ihmisiä tapaa, kunhan uskaltaa avata suunsa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tätäkään ei sovi unohtaa: vanhat ystävät eivät katoa taikasauvan iskusta sillä välin kun sinä jonotat lentoaseman check-in-tiskillä.

Muuttaminen ei ole lopullista. Maitojuna palvelee, ja asuinpaikkaa voi aina vaihtaa.

Kun olet vakuuttanut itsesi, päätä mikä maa tai kaupunki kiehtoo sinua eniten. Jos et tiedä, kysele itseltäsi, mitä vierasta kieltä jaksaisit kuunnella päivästä toiseen tai millaisista mukavuuksista olet valmis luopumaan.  Ota selvää – lue kirjoja, osta lehtiä, selaa keskustelupalstoja.  Listaa plussat ja miinukset, ole utelias ja unelmoi.

Minä sanon lähde. Ja nyt vain muuttoa suunnittelemaan!

2.jpg

Olet ottanut selvää oppilaitoksista, tutkinut työpaikkailmoituksia ja etsinyt kuumeisesti asuntoa.

Mikäli suuntaat EU-maahan ja sinun ei tarvitse hakea viisumia uuteen asuinpaikkaasi, onnittele itseäsi. Olet jo lähes puolimatkassa.

En aio valehdella: helpoin tie ulkomaille vie koulun kautta. Muista, että monien maiden julkisiin yliopistoihin pääsee opiskelemaan huomattavasti koto-Suomea helpommin. Jos et ole varma kiinnostaako sinua koko tutkinnon suorittaminen vieraassa maassa ja vieraalla kielellä, etene yhden lukukauden tai vuoden taktiikalla. Pelkäätkö erehtyväsi? Mikään ei ole peruuttamatonta ja kaikesta oppii. Keksin sata huonompaa tapaa kuluttaa elämänsä kuin elämänkatsomuksensa ja tietoutensa avartaminen.

Entäs sitten asunto? Asunnon etsiminen Suomesta käsin voi olla haastavaa, mutta älä murehdi. Netissä on lukuisia sivustoja, joilla yksityishenkilöt tarjoavat asuntojaan vuokralle lyhyiksi sekä pitemmiksi ajanjaksoiksi, ja kimppakämppäkin voi olla vielä kaupungin tuntemattomalle ulkomaalaiselle kiva ratkaisu. Jos luottamuspula iskee, ota yhteyttä paikalliseen asunnonvälitystoimistoon. Kerran maksettavan könttäsumman maksamalla säästät paljon aikaa ja vaivaa.

Muista, että maasta riippuen saatat joutua luopumaan seuraavista asioista: tuplaikkunat ja hissi (asuntosihan sijaitsee kerrostalon kuudennessa kerroksessa) sekä toisinaan myös, no, järjestäsi. Byrokratian myllerryksessä saatat tuntea hetkittäisiä pistoja ja hengenahdistusta, mutta älä huoli. Kun parvekkeeltasi näkyy vilisevä pariisilaiskatu, jonka leipomosta saa jumalaista patonkia eurolla, hetkellinen stressi ja harmaat hiukset eivät tunnu enää missään (ja kaupasta saa aina hiusväriä.)

3.jpg

Nyt se tylsin osuus: pieni paperisota on täytyy käydä Suomenkin päässä. Hoida asiat kuntoon Kelan kanssa ja tee muuttoilmoitus. Jos lähdet vain lyhyelle, parin kuukauden pyrähdykselle, hanki matkavakuutus tai eurooppalainen sairasvakuutuskortti.  Ota selvää terveydenhuoltoon liittyvistä asioista kohdemaassa.

Toisen maan sosiaaliturvan piiriin (jos sellainen on!) pääseminen saattaa olla hidasta – käy ennen lähtöäsi lääkärintarkastuksessa ja hammaslääkärissä. Näin vältät fiaskot.

4.jpg

Tyhmä, mutta ah, niin hyödyllinen kysymys. Ellei käytössäsi ole muuttofirman palveluita, pakkaa mukaan vain kaikista hyödyllisin. Toisin sanoen: niin paljon kuin lentoyhtiösi sallii ja jaksat itse kätösilläsi kantaa. Yksi iso matkalaukku ja täyteen ahdettu käsimatkatavara (tai vaihtoehtoisesti ainoastaan yksi näistä!) ei ole paljon, muista se, että tässä on lähdetty seikkailemaan, ei raahaamaan pianoa toiselle puolella maapalloa. Säilö muu omaisuutesi perheesi tai ystäviesi luokse jemmaan, ja täydennä tarvittaessa varastojasi seuraavalla Suomen-matkallasi. Jos haluat välttämättä mukaasi kirjoja tai muuta tilaa vievää omaisuutta, lähetä ne postitse ja lunasta paikan päällä.

Jos et tiedä, mitä pakata, mieti itseksesi mikä olisi sekä hyödyllistä että tunnearvoltaan arvokasta: vaikeimpina hetkinä oma rakas muumi-muki tai mummon kutomat villasukat saattavat pelastaa paljon.

5.jpg

Hymyile leveästi. Teit sen! Nyt seuraa paras osuus: nauti uudesta kodistasi ja ympäristöstäsi, ihmisistä sekä kielestä. Jälkimmäisestä et ymmärrä vielä tuon taivaallista, mutta tämän takiahan sinä ulkomaille lähditkin – rikkoaksesi rutiinit ja kokeaksesi jotain uutta. Tutustu uuteen kaupunkiisi iltakävelyillä tai hanki pyörä ja seikkaile sitä kartan kanssa ristiin rastiin. Käy uudessa lähiruokakaupassasi ja osta ruokia, mitä et ole vielä aikaisemmin kokeillut. Käy näyttelyissä, keikoilla ja esityksissä. Etsi käsiisi paikallinen koulu, joka tarjoaa kieliopetusta – sieltä löydät kenties jopa ensimmäiset ystäväsi.

Alkuhuuman häivyttyä koti-ikävä saattaa iskeä, mutta älä anna sen lannistaa. Tunne menee ohi, ja salmiakkia saa tilattua tätä nykyä jopa koti-ovelleen asti Suomi-nettikaupasta. Ja tiedättekö mitä? Parhaimmassa tapauksessa tunne ei häviä ollenkaan.

Siis menkää ja toteuttakaa, hyvät ihmiset! Roìsìn Murphykin sen tietää: the time is now.  

Kommentit (15)
  1. Hei! Tiedän että tämä on vanha teksti mutta törmäsin tähän nyt. Olen 21-vuotias ilman peruskoulun jälkeistä koulutusta mutta olen nyt hakenut kouluihin. Poikaystäväni asuu Ruotsissa joten koulun jälkeen polttelisi muuttaa sinne. Mistä rahat tähän kaikkeen? Saanko mitään tukea suomesta tai ruotsista? Mitään mahdollisuuksia löytää duuni ilman korkeaa koulutusta?Ahdistaa niin paljon 🙁

  2. Floodaan vielä, sillä Kelan sivulla asia sanotaan varsin selkeästi:

    ”Ulkomaille töihin muuttavien oikeus Suomen sosiaaliturvaan määräytyy ulkomailla oleskelun keston mukaan. Pääsääntö on, että jos työskentelet ulkomailla alle vuoden, säilytät oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan. Jos taas työskentelet ulkomailla yli vuoden, menetät useimmissa tapauksissa oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan.

    EU/ETA-maihin ja Sveitsiin töihin muuttavien kohdalla kuitenkin poiketaan tilapäisen oleskelun säännöstä, sillä jo lyhytkin työskentely näissä maissa riittää yleensä siirtämään sinut työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. EU-sääntöjen perusteella voit kuulua vain yhden valtion sosiaaliturvan piiriin kerrallaan, ja yleensä tämä maa on se, jossa työskentelet.”

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *