Yhteen tullaan, ympäri hustlataan

Laura de Lille

Nyt seuraa rankka paljastus: olen kerännyt elämässäni enemmän huonekaluja kadulta kuin ostanut uutena kaupasta.

Ei sillä, että mulla mitään roskalavapakkomiellettä ois, he-he-hee. Vain siksi, että huonekalujen ja tavaroiden kierrättäminen entisissä asuinpaikoissani hoitui useimmiten jalkakäytävillä.

Miljoonakaupungeissa tarpeettomiksi käyneet tavarat dumpataan kadulle toisten noukittaviksi. New Yorkissa ystävällisimmät jättävät mukaan jopa lapun, josta selviää onko hylätyssä tavarassa jotain vikaa vai toimiiko se moitteettomasti.

Tällä tapaa olen tullut hankkineeksi lukuisia tuoleja, pöytiä ja jopa patjan (reiluuden nimissä tämä tapahtui Pariisin hienostoalueella, öhöm.)

Uusiokäyttöäkin olennaisempaa hommassa on tietenkin säätäminen. Enpäs voi nimittäin kovinkaan useasti kehua kuljettaneeni löytöjä himaan mielikuvitusautollani. Ne kyytsittiin kotiin kantaen, bussissa tai vaikka metrovaunussa, sormet solmussa ja veren maku suussa. 

Helsinkiin muutettuani lupasin lopettaa huonekalukikkailun.

Sitten tapahtui tämä:

Kivat, ilmaiset kierrätyslipastot muutaman kilometrin päässä kotoani, say what! Tavalliseen tapaan tehtävänäni oli ainoastaan hakea ne.

Älkää kysykö, miten sain nämä lopulta määränpäähänsä. Ilta kun meni tiivistettynä näin: kantoapuni teki viime hetken oharit. Puhelinkrediittini sekä akkuni kosahtivat heti kohteeseen saavuttua, enkä voinut soittaa lisäjeesiä paikalle. Lipastonluovuttajamies pudisteli päätään ja yhtä järkyttyneeltä näytti lopulta paikalle saapunut, ystävällisen tuntemattoman avulla tilattu taksikuski.

Erityisesti mieleen painui seuraava rappukäytävässä kantohommien ohessa käyty, itsetutkistelustakin menevä dialogi:

"Niin mitäs sää olitkaan naisias?"

"Oon kirjoittaja."

(hetken hiljaisuus)

"Ja säätäjä."

"No siinä sää oot ainakin tosi hyvä!"

Oikeessa oot, lipastomies. Voit ottaa tytön kaupungista, mutta et elämäntapahustlaajaa tytöstä. 

Sitä paitsi: aika kivat ne on.

Kommentit

saarah
visual diary

<3

What else is there?

Heheh. Oletko koskaan kuljettanut huonekaluja eri maiden välillä? Mietin vaan kun asun nyt itsekin ulkomailla ja täällä on tosiaan noita katumarkkinoita ja vaikka mitä pöytä- ja tuolikaunokaisia lojumassa kaduilla, olis ihanaa saada vietyä niitä suomeen. Onko sulla mitään vinkkejä asiaan liittyen?:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Me tehtiin muutto maiden välillä. Isoimmat huonekalut jätettiin/myytiin pois (sänky, keittiön pöytä, sohva). Mukaan lähti lähinnä elektroniikkaa, astiastot, vaatteet, tekstiilit, patjat, sekä toimistohuonekalut + muuta "pikkutavaraa". Tavaroita ei käsittääkseni juuri pysty muuten ainakaan helposti kuljettamaan maasta toiseen kuin virallisten muuttofirmojen kanssa. Meidän muuton hoiti TravelCargo, tavaraa oli noin 11 kuutiota ja hintaa muutolla (+ tavaroiden pakkauspalvelu, jota suositellaan, kun tavaroita liikutellaan pidempiä matkoja/eri maiden välillä) noin 3500€ muistaakseni. Tavarat siirtyivät maanteitse yhdestä Pohjoismaasta toiseen. Kyseinen firma oli meidän kohdalla halvin ja olen erittäin tyytyväinen palveluun. Muuten tavaroita saa tämän ja muiden vastaavien firmojen kautta kuljetettua meriteitse sekä myös lentäen.

Postittamalla varmaan saa myös joitain yksittäisiä pienempiä kalusteita perille. Muuttofirman palkkaaminen on kuitenkin ehkä se selkein ratkaisu, sillä he kertovat mitä papereita tarvitaan esim. tullia varten (ja tekevät pakkaamisen yhteydessä tavaroista listauksen tullia varten), sekä tulevat piaikan päälle katsomaan tavaroita ennen muuttoa ja arvioivat siten tavaran vaativan tilan (ja antavat tarjouksen sen perusteella). Tavaraa ei tarvitse olla koko kontillista tai rekallista. Firmat yhdistelevät pienempiä satseja yhteen ja siten hinnat eivät nouse aivan älyttömiksi.

What else is there?

Okei tässä olikin jo aika kattavasti, kiitos!

Laura Pollari
Laura de Lille

Oho, kiitti vierailija! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ystäväni sai tuotua ison kasan tavaraa Amsterdamista Helsinkiin kukkakuljetusyrityksen mukana. Ystävällinen kuski nappasi kamat kyytiin ilmaiseksi! Höveliä kuskia voi olla vaikea löytää, mutta kannattaa ainakin pitää silmät auki :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Ai saakeli, kävipä hyvä säkä!

Kauan eläköön kukkakuljetusmiehet :)

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Haa, tuli tästä mieleen kun kaveri kertoi joskus siskostaan joka oli Helsingissä suorittanut kokonaisen muuton metrolla. Ilmeisesti kyse oli vain yhden ihmisen tavaroista eikä esimerkiksi nelihenkisen perheen, mutta kuitenkin. Melkoinen projekti on mahtanut olla. Hienot lipastot!

terttunen (Ei varmistettu)

Kierrätyslöydöt on aina jees. Oli ne sitten kadulta, kirpparilta tai verkosta. Rahaa säästyy muuhun käyttöön ja luonto kiittää kun jätevuori ei kasva eikä tarvitse tuottaa niin paljon uutta tavaraa. Pienessä kaupungissa ei tosin tavaraa kadulta löydy. Mutta onneksi on kaikki kierrätyskaupat.....

Venlakarpalo

Olen samaa mieltä, ettei tommosesta perusolemuksesta pääse eroon kovin helposti. Olen itsekin kantanu kotiin ties minkälaisia huonekaluja ja muita löytöjä kadulta, roskalavoilta ja tutun tutun tutuilta. Kerrankin kuljetettiin iso sohva keskustan läpi toiselle puolelle kaupunkia parin kaverin voimin. Aina kun väsytti, istuttiin vaan hetkeksi alas. Kerran kun tarjolla oli valtava palmu, kipasin hakemaan kottikärryt, joilla sain sen kuljetetuksi kotiini. Palmu sai monta vuotta lisää elinaikaa! Viime viikonloppuna minun piti jättää menemättä Helsingin People's climate march -tapahtumaan, kun olin ohikulkumatkalla käynyt "vaan kurkistamassa" yhdelle roskalavalle. Mukaani tarttui kaksi naulakkoa/hattuhyllyä ja vanha lukittu matkalaukku. Kotona ryhdyttiin tiirikointihommiin ja saatuamme matkalaukun auki, sieltä paljastui muistivihko ja vuoden -89 kalenteri...

Kommentoi