Yksinäisistä hetkistä

Kuluneella viikolla juutuin kotiin.

 

Tein töitä kotoa, söin lounaani kotona. Siivosin talon, lakkasin varpaankynnet ja katsoin kaksi elokuvaa. 

Ensimmäiset kaksi päivää olin täysin pihalla maailman menosta. Ihmisten ilmoilla kävin vasta keskiviikkona maidonhakureissulla korttelissani sijaitsevassa minimarketissa. Loppuviikosta uskaltauduin pyöräreissulle, ja perjantaina söin jo ulkona. Katselin vähän ihmisiä ja hiljalleen syttyviä jouluvaloja.

 

Viikon verran olin todella yksin.

Viiden ja puolen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen luulisi, että siihen olisi jo tottunut – yksinoloon. Eipäs vaan. 

 

Joskus se pelottaa, joskus ei. Yleensä vähän nurinkurisella tavalla. 19-vuotiaana, juuri Pariisiin muuttaneena naisenalkuna se ei hurjistuttanut yhtään – vaikken puhunut kieltä, enkä tuntenut ristin sielua kuukausiin. Yksinäisyydestä tuli niin tavallista, että se alkoi tuntua kotoiselta. Oli pienet suunnitelmat ja sitäkin piskuisemmat ilot. Oli kiva käydä yksin ruokakaupassa, ottaa valokuvia ja katsella taivasta jääkylmän yksiön kattoikkunasta. Löytää ystäviä tuntemattomista, sattumanvaraisista ohikulkijoista. Antaa sattua ja tapahtua. 

Elämäntilanne oli uusi ja jännittävä, mutta pelottanut se ei yhtään.

 

Syksyisin se iskee joskus. Kaipuu varmaan paikkaan tuttujen kasvojen keskelle. Oman kielen ja kulttuurin pariin. Sitten se menee taas ohi. Miljoonakaupunki on varmasti yksinäisin paikka, jossa asua, ja tuntuu, että olen saanut oppia yksin olemisesta aitiopaikalla. Se tulee kaupan päälle, kun valitsee elämäntyylikseen juurettoman ajelehtimisen.

Vaikka rohkeutta löytyykin takataskusta, on ainakin yksi asia, jota pelkään vielä naurettavan paljon: yksin matkustamista. Sanotaan, että ihminen on sinut itsensä kanssa vasta silloin, kun yksinolosta tulee täysin luonnollista. Niinpä vasta siinä vaiheessa, kun reppureissaan huoletta vierailla mailla, ainoana seuranani laukkaava mielikuvitus, tiedän saaneeni erävoiton.

 

Ja se päivä koittaa vielä.

 

Muistutuksena kauniista, yksinäisistä hetkistä listasin itselleni asioita, joita en haluaisi jakaa kenenkään muun kanssa:

photo-43.jpg

Viipyilevä illallinen lempikasvisravintolassa. Ohi kulkevien ihmisten katselu, keittiöstä tulviva ruoan tuoksu ja aina täysi kahvikuppi.

photo-26.jpg

Pitkät, oivalluksentäyteiset pyörämatkat kotikaupungissa. Kera kypärän, bien sûr.

img_0876.jpg

Manhattanin taivaanranta, leppoisasti keinuva East River ja hiljaiset hetket omassa salapaikassa. Tänne ei ketä tahansa viedä.

 

Mitä te teette yksinäisinä hetkinä?

 

Kommentit (11)
  1. Yksin oleminen ja yksinäisyys on eri asioita. Yksin on kiva tehdä monia juttuja, mutta yksinäisyys on pahinta elämässä. Yksinäisyyttä on se kun on tuttuja joiden kanssa viettää aikaa, mutta aito kiinnostus ja toisesta välittäminen puuttuu, koska ihmissuhde ei ole vielä syventynyt tai ei koskaan tule syventymään. Yksinäisyyttä on se, kun itsellä ei ole tekemistä ja kaipaisi juttuseuraa, mutta kaikilla muilla on kiireitä ja heihin ei saa yhteyttä.

    Oletteko koskaan olleet ihan yksin yksinäisiä tekemättä mitään? Siivoamatta, kävelemättä, lukematta, piirtämättä tai soittamatta kenellekään. Ajatellen vain miltä tuntuu olla muista eristyksissä. Siitä minä tulen mökkihöperöksi.

  2. Kirjoitit hyvin ja kauniisti yksinäisyydestä. Haluaisin kuitenkin täydentää, että ihminen voi olla täysin yksin myös omassa syntymä- ja kotikaupungissaan. Oma kamppailuni yksinäisyyden kanssa alkoi pitkän parisuhteeni loppumisen myötä viisi vuotta sitten. On minulla kavereita kyllä, mutta ei sellaisia joiden kanssa olisin tekemisissä päivittäin. Prosessi on ollut todella pitkä, mutta vihdoinkin yksin oleminen alkaa tuntua ihan ok:lta, eikä sitä oikein voi kutsua enää ’yksinäisyydeksi’. Seuraava askel yksin olemisen pelon voittamisessa onkin sitten yksin matkustaminen ja juhlapyhien vietto yksin. Mainittakoon vielä, että ulkoa päin tuleva paine olla sosiaalinen tekee varmasti näistäkin asioista pelottavampia. (Kumpi pelottaa enemmän, juhannuksen vietto yksin, vai kaikille tutuille kertominen, että viettää juhannuksen yksin?)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *