Voiko huonekasvin kuljettaa lentokoneessa?

Lyhyt vastaus: Voi. Yleensä.

Poikaystäväni veli meni tällä viikolla naimisiin Zürichissä, ja poikkikseni lensi paikalle todistamaan kaupungintalon virallista osuutta torstaiaamuna kello 9.30 ja viettämään pitkää viikonloppua kesäisessä Sveitsissä. En itse päässyt juhlimaan, koska luulin, että olisin jo aloittanut uuden työn eikä parin päivän arkivapaata tehnyt mieli ottaa heti alkuun. Ja kun sitten alkoi näyttää siltä, että välillä turhauttavalta tuntuva odotus jatkuu (se alkoi sinä päivänä, kun ostin tämän viikunan), olivat lennot ja majoitus jo hyvinkin hinnoissaan.

Osuudekseni tuoreen avioliiton juhlinnassa jäi siksi se, että annoin poikaystäväni mukaan pienen lahjan hääparille: huonekasvin.

Tätä edelsi vimmainen googlailu ymmärtääkseni, saako multaan istutetun kasvin ottaa lentokoneeseen. Selvisi seuraavaa:

  • EU-maiden (sekä esim. Sveitsin, joka oli minun lahjakasvini määränpää) välillä myös kasvit saavat liikkua pääosin vapaasti, kunhan niissä ei ole tuholaisia tai kasvitauteja. EU:n ulkopuolelta kasvien tuominen on huomattavasti monimutkaisempaa: esimerkiksi sitruspuut ovat tuontikiellossa ja ruukkukasveilta vaaditaan kasvinterveystodistus (Ruokavirasto selittää edellytykset suomeksi.)
  • Kasveja voi kuljettaa ruumassa tai matkustamossa. Molemmissa tapauksissa ne kannattaa pakata kunnolla: ruumaan menevä laukku joutuu kestämään aikamoista hyökytystä, käsimatkatavaroissa taas kannattaa varautua turvatarkastukseen ja siihen, että koko paketin on parasta mahtua istuimen alle.

Poikaystäväni/kuriirini oli varannut lentoliput pelkillä käsimatkatavaroilla, joten päätin pakata kasvin henkilökohtaiseksi tavaraksi (ja toivoa, että lentoyhtiö ei olisi kovin tiukalla tuulella). Suojasin mullan talouspaperilla ja käärin kasvin paperiin. Ja sitten vielä kulpamuoviin, kun sitä sattui olemaan saatavilla. Ja sen jälkeen taas paperiin, jota teippailin koko komeuden ympärille, koska better safe than sorry. Kirjoitin hoito-ohjeet (ja onnittelut) korttiin ja asetin lahjan paperikassiin.

Koristeruukku kulki erillään matkalaukussa paperiin käärittynä.

Miten kasville sitten kävi?

Poikaystäväni raportoi turvatarkastuksen jälkeen: Kasvi läpi turvatarkastuksesta, tosin ehkä vähän kärsineenä, koska turvatarkastuksen työntekijä taputti kovaa paketin päältä. Jouduin sanomaan tiukasti, että mitä sä oikein teet, siellä on huonekasvi?!

My man! <3

Ainoa nillitys tuli portilla, kun käsimatkatavaroita oli liikaa ja kasvipaketti piti mahduttaa reppuun. Itse olisin varmaan itse yrittänyt vielä puhua järkeä henkilökuntaan, koska olisin kyllä arvannut, ettei kasvi varsinaisesti nauti reppukyydistä. Poikkis kuitenkin totteli, ja kasvi kulki selässä majapaikkaan saakka.

Kyselin kasvikuulumisia vielä seuraavana päivänä, kun lahja oli jo annettu hääparille.

Vastaus: No ehkä se vähän oli kärsinyt. Mutta kyllä se selviää. Kasvit selviävät, eikö?

Lisäksi minulle raportoitiin, että lahjansaajat olivat kasvista todella onnellisia ja että vastalahjana ja tuliaisena poikaystäväni veli antoi mukaan tuubillisen hienoja saksalaisia puurohiutaleita. Molemmat ihan huippu-uutisia.

koti piha-ja-puutarha matkat tutoriaalit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *