27 euron haaste

Laura loves

Kuka lähtee viikkoa ennen häitään kahlaamaan kakkaan slummeissa ja väistelemään malariahyttysiä Afrikan sydämeen? Minä, minä, minä! Kun Suomen World Vision tarjosi mahdollisuuden lähteä median edustajana tutustumaan hankealueisiinsa Keniaan, oli pakko suostua, vaikka ajankohta oli vähän haastava. Tiesin, että katuisin hulluna, jollen lähtisi.

Näin jälkeenpäin sanonkin, että onneksi lähdin. Matka oli mullistava ja uskomaton. Reissaan paljon sekä työkseni että vapaa-ajalla, mutta matkat ovat aina mallia kermaperse. Hyviä hotelleja, urbaaneja kohteita, jollei nyt luksusta, niin aina mukavaa. Afrikassa olen käynyt vain Egyptissä. Olkoonkin, että illallinen pilkkopimeässä Saharassa oli unohtumaton elämys, tämä Kenian-matka oli jotakin ihan muuta.

Vierailimme viikon aikana niin kouluissa, terveysklinikalla, Nairobin hurjimmassa slummissa kuin HIV-positiivisten naisten perustamassa turvatalossakin. Emme nähneet ostoskeskuksia, pilvenpiirtäjiä (paitsi horisontissa) tai mitään muutakaan modernia ja kliinistä. Posotimme jeepillä kuoppaisilla teillä, joiden liepeillä käyskenteli uljaita seeproja ja touhukkaita apinoita. Akaasiapuiden siluetit, vehreys ja kenialaisten uskomattomat hymyt tekivät sellaisen vaikutuksen, että jokainen matkaseurueesta vannoi, että tänne on päästävä uudelleen. Osa seurueesta olikin maassa jo miljoonatta kertaa. He tekivät reissusta onnistuneen -- ilman World Visionin valtavan ammattitaitoista henkilökuntaa olisimme tulleet mm. kiväärijengin ryöstämäksi ja varmaan myös delanneet kreisissä liikenteessä. Noin alkajaisiksi. Kiitos, kiitos, kiitos. Mieletön ammattitaito, sosiaalinen äly, kulttuurillinen tuntemus. Arvostan.

Joskus törmää fiksujenkin ihmisten keskuudessa nurinaan siitä, kuinka mä suhtaudun niinku kriittisesti kehitysyhteistyöhön et niinku meneekse apu ees perille, eiks se mee vaan hallinnollisiin kuluihin. Ei siinä mitään, kriittisyys on aina paikallaan, mutta useimmiten tämä sössötys on myös a) ennakkoluuloista mutu-shittiä ja b) ennen kaikkea vaivaton tapa selitellä sitä, ettei tee yhtään mitään auttaakseen. Meidän matkamme ei ollut siloiteltu kiiltokuvamatka, vaan realistinen katsaus siihen, millaista World Visionin työ on ja mitä sillä on saavutettu. Ei ole helppoa, ei, mutta menee perille. (Toki olen itsekin joskus skeptinen: yllätyin matkalla muutamasta yksityiskohdasta, kuten siitä, että virtuaalisen lahjakaupan lahjavuohi ei ole mikään symbolinen summa about vuohen arvoisesta lahjasta, vaan se on aina konkreettinen vuohi. Jos vuohia ei ole joskus tarpeeksi tarjolla, ne ovat "loppu" myös lahjakaupasta. Itse olin tällaisessa tapauksessa ihan valmis katsomaan sormieni lävitse sitä, mihin rahani tarkalleen menee, vuoheen vai kanaan, mutta kyllä tämä homma pelaa ihan pienimpiä detaljeita myöten.) Vaikka jokainen kenialainen slumminuorikaan ei voi olla tuleva presidentti, kohtasimme matkallamme tarpeeksi monta inspiroivaa tositarinaa siitä, miten koulutus ja taloudellinen avustus avaavat ovia toivottomissa oloissa ja siivittävät ties mihin.

Matkan jäljiltä minussa kytee entistäkin voimakkaampi raivo käsittämätöntä "OMAN MAAN ASIAT ENSIN KUNTOON" -fraasia kohtaan. Miksi? Miksi helvetissä? One world, dudet. Sovitaanko, että oman planeetan asiat ensin kuntoon? (Olen ihan valmis syrjimään esim. marsilaisia toistaiseksi. Ellei niillä sitten mene vielä huonommin kuin meillä.) Perspektiivi on kiva asia.

Ai niin, ja mikä se 27 euron haaste oli? Hanki kummilapsi World Visionin kautta (tai vaikka Planin, miten tykkäätkään!). Mikäli olet työssäkäyvä tyyppi, pystyt luultavasti irroittamaan tuon summan kuussa. Pari tuoppia ja kynsilakka. Yes we can. Nauti vaikka itsekkäästi siitä jeesusmaisesta tunteesta, kun luovut jostakin kivasta. Voin luvata, että pientä pihistelyä vastaan tuotat yhdelle lapselle vähintään kymmenenkertaisen määrän onnea. Tapasin nimittäin matkalla myös oman kummilapseni Kipkemoin, jota olen sponssannut (vaikka tuo sponsoroida-verbi vähän karu onkin) vuosikausia, ja kohtaaminen oli järjettömän liikuttava. Tajusin, että outoa kyllä, kyse ei ole edes pelkästä taloudellisesta tuesta: aika rankoissa oloissa kasvavalle lapselle ja perheelle voi olla uskomattoman tärkeää, että joku toisella puolen maailmaa ajattelee ja tsemppaa heitä (aina parempi, jos olet lahjakas rukoilija: kenialaiset rakastavat Jumalaa ja uskonto näkyy heidän elämässään viehättävällä, riemukkaalla tavalla). Pelkkää tsemppiä ei kuitenkaan voi syödä. Joten veny siihen kuukausilahjoitukseenkin.

 

Ja hyvästi, Kenia. Pää on täynnä ideoita sille, miten voisin auttaa lisää. Me kohtaamme vielä.

 

Kommentit

Aura
Hyvä yritys

Jäipä hyvä fiilis tästä kirjoituksesta! Samaa mieltä olen tästä, että "oman planeetan asiat ensin kuntoon". Varsinkin kun nykymaailmassa se mitä minä täällä Suomessa teen, vaikuttaa jonkun toisen elämään jossain hyvin kaukana, kyllä mulla on ihan vakava ja todellinen vastuu yrittää omalta osin parantaa asioita myös siellä jossain kaukana. Ja tuntuisi loogiselta myös auttaa ensimmäiseksi sitä, joka eniten tarvitsee apua, riippumatta sijainnista tai kansallisuudesta.

Olen kuullut myös villiä huhua että joskus lahjaksi ostettu vuohi saattaisi muuttua paikan päällä lampaaksi ;) Ehkä World Visionin vuohet pysyvät aina vuohina, mutta toisaalta enpä itse pistä sitäkään pahaksi, jos joku ostamistani vuohista onkin itse asiassa lammas.

Helmi K
sivulauseita

Super! Arvostan. Ja tartun haasteeseen.

Mia K.
Voi taivas

Luin myös hyvällä mielellä... 

Tuo on sitä tekemistä, mistä itsekin pidän. Meillä on ollut kummilapsia jo reilu toistakymmentä vuotta :) Yksi pääsi lukemaan jo Milanoon hotelli ja ravintola-alaa, toinen yliopistossa, kolmas aloittelee. Silti pidän myös ajatuksesta, että kotimaassakin lapsia autetaan! 

Kiitos että palautit luottamukseni takaisin noihin mainitsemiisi järjestöihin! Takuulla laitan. 

 

Skeptinen (Ei varmistettu)

Olen iloinen että Afrikan maita autetaan mutta siinä vaiheessa kun hyväntekeväisyysjärjestö lennättää todennäköisesti järjestön rahoilla toimittajia/toimittajan paikan päälle Keniaan työmatkalle niin mietityttää väkisinkin että kuinka paljon 27 eurosta saa lapsi kuussa ja kuinka suuri prosentti tuosta menee järjestön ylläpitokuluihin kuten johtajan palkka, mainokset yms.

laurafree
Laura loves

Johan odottelinkin ensimmäistä skeptikkoa paikalle.. Matkaa ei missään nimessä kustantanut hyväntekeväisyysjärjestö (jonka työntekijöillä korkea palkka ei muuten voi olla kovin korkealla prioriteettilistalla, koska niissä eivät suuret rahat pyöri), vaan se toteutettiin Ulkoministeriön stipendillä.

Ja on tietysti täysin tutkittua, että toimittajan tarjoama näkyvyys järjestölle kustantaa matkan moninkertaisesti takaisin uusina kummeina ja lahjoittajina. Ei sinne muuten ketään lennätettäisi edes UM:n rahoilla.

Hyväntekeväisyystyötä sen verran tehneenä voin sanoa että tälläiset valittajat eivät ole koskaan ottaneet oikeasti selvää järjestökohtaisista järjestökuluista (monilla järjestöillä ne on eurotarkasti internetissä), vaan valittavat ihan vaan levittääkseen negatiivista energiaa. Siis kyseessä on "kuulin joskus jostain sanan x ja lisäsin omassa päässäni tarinaan lisää huonoa"-syndrooma. .

 

Hihii tiesin jostain syystä jo otsikon luettuani että sillä tarkoitetaan kummilasta. Itselläni ei tuohon rahamäärään ole varaa mutta UNICEFille menee 12 e kuussa :)

Eeva K (Ei varmistettu)

Kävin itse viime vuonna ensimmäistä kertaa Keniassa ja reissusta jäi kipinä tutustua paremmin maanosaan nimeltä Afrikka.
Suomalais-kenialaista yritysyhteistyötä voi tukea ostamalla Mifukon tuotteita, jotka työllistävät sekä suunnittelijat Suomessa että käsityöläiset Keniassa.
http://www.mifuko.fi/fi

Toinen matalankynnyksen tapa tehdä kehitysyhteistyötä on antaa mikrolainoja Kivan kautta. Hyvin konkreettista.
http://www.kiva.org/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.