Leipien kingi
Mikä on Suomen paras leipä? Tämä on iisi: toinen on Ullan Pakarin Junttakakko, mutta koska syön arkileipänä mieluummin rukiisempaa kamaa, ykkönen on lopulta Vilmusen & Vilmusen reikäleipä.
Tämä tuli mieleen, kun testasin männäviikonloppuna kovasti kehutun Livonsaaren leipomon juureen leivotun ruisleivän. Olihan se hyvää, mutta ei kyllä mitään verrattuna Vilmuseen. Palvon tuota isoa, kovaa rinkulaa. Se on paistettu kuoreltaan rapeaksi. Reunat ovat miltei kärtsänneet ja rouskuvat hampaissa. Karsinogeenien suloinen maku…
Vakkariaamupalani on kaksi kunnon siivua Vilmusta ja avokadoa päälle. Avokadoa miltei kokonainen hedelmä eli mielettömät keot. Vähän suolaa ja se on siinä. Parasta. Ikinä. En ole toistaiseksi koskaan kyllästynyt.
Vilmusta & Vilmusta ei tietääkseni saa Helsingistä. Turusta saa ainakin meidän lähikaupasta K-Market Portsasta, monesta isosta K-Marketista ja muistaakseni Wiklundiltakin. Suosittelen.
Ps. Hesarin Ruoka-sivuilla oli äskettäin perusteellinen ja kattava ruisleipätesti. Olisin niiiin halunnnut, että Vilmunen & Vilmunen olisi ollut mukana ja kuulla vaikkapa leipäguru Jaakko Kolmosen mielipiteen siitä. Testiin otettiin kuitenkin vain Helsingissäkin myytäviä leipiä. Sniff. Ikuinen katkeruus. Ihan kuin oma sisko ei oisi päässyt missikisoihin tai jotain.
Pps. Vilmunen & Vilmunen valmistaa lisäksi ainakin ruispatonkia, mutta ainakin omaan makuuni se on ihan kamalaa. Suosittelen siis vain reikäleipää. Paperipussissa. Osta.