Jåuluinen juustokakku
Onko joulujälkkäri vielä hakusessa? Täältä pesee viime hetken kakkuvinkki: ei mitenkään suunnattoman omaperäinen tai mullistava, mutta herkullinen kuitenkin. Resepti on vohkittu Leila Lindholmin Vielä yksi pala! –leipomuskirjasta, joka on pullollaan aivan övereitä herkkuohjeita — sekä suolaista että makeaa.
Leivon harvoin enkä ole sokerihiiri, mutta jouluksi loihdin aina jonkin jälkkärin. Männävuosina se on ollut usein ystävältäni Terhiltä opittu englantilainen hedelmäpiiras brandyvoin (kyllä, minäkin haluan rakastella jo pelkän sanan ”brandyvoi” kanssa aamunkoittoon saakka) kera, toisinaan ricotta-pistaasipiiras tai kastanjasuklaakakku. Tänä vuonna päätin huomioida kihlattuni juustokakkuobsession ja leipoa jouluisen juustokakun.
Koska en tiedä mitään tylsempää kuin reseptien luettelointi, kerron nyt vain, että:
pohja valmistetaan 150 grammasta digestivekeksejä ja 150 grammasta pipareita sekä 125 grammasta voita. Ensin murskataan keksit. Minä teen sen aina mahdollisimman työläästi jollain ankealla puukauhalla hakkaamalla — tehokkaampiakin konsteja on. Kyl te tiedätte. Keksimuussiin sitten sulatettu voi mukaan.
Täytteeseen tulee pari desiä bataattisosetta (keitä sellainen iso, noin puolikiloinen bataatti kuutioina ja soseuta — suolaa vesi kevyesti), inkivääriä, kanelia, kardemummaa, 600 grammaa (joo) Philadelphiaa, 1.5 desilitraa sokeria (mieluiten vaaleaa muscovadoa), neljä luomumunaa, toiset 125 grammaa voita (huhheijaa!), 3 rkl kuohukermaa (en ikinä tajua tämmösiä minimääriä: kolme ruokalusikallista, miks? Lorauta nyt jotenkin sitä sinne.). Mörssää nämä kaikki ihan sileäksi soosiksi keskenään.
Taputtele pohja-ainekset irtopohjavuoan pohjalle. (Hieno lause.) Paista ensin pelkkää pohjaa 10 minsaa uunin alatasolla 200 asteessa. Kaada sitten täyte päälle. Paista max. tunti samoissa asteissa, kliksauta uuni pois päältä ja anna muhia jälkilämmössä vaikkapa puoli tuntia.
Lusikka käteen, avot. Ja esitän vielä uskaliaan väitteen, että kyllä tämä maistuu joulun jälkeenkin. Vielä ehtii.