Smäshing pumpkins
Leikin lauantaina jenkkiläistä sadonkorjuuta ja kiepsautin kurpitsapiirakan. Tässä resepti! Se on Kodin kuvalehdestä, tietty, kuten about kaikki reseptini aina. En tiedä, miksi. Se lehti on useimmin keittiönpöydällä kai.
Amerikkalainen kurpitsapiirakka
pkt voitaikinaa
400g halloween-kurpitsaa
2 munaa & 1 keltuainen (miksi, oi miksi? eikö vaan kolme munaa kävisi?)
2 dl kuohukermaa
1.5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0.5 tl muskotttipähkinää
0.5 tl neilikkaa
1) Läimi taikina piirakkavuoan pohjalle & reunoille. Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen. (Miksi, oi miksi?) Pistele haarukalla ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia. (Jos tiedät, miten vältyt taikinan valumiselta reunoilta alas, kerro toki…)
2) Lohko kurpitsa kuutioiksi, höyrytä tai keitä (max puoli tuntia), valuta vesi ja soseuta.
3) Vatkaa täytteen muut ainekset keskenään. Heitä kurpitsasosekin sekaan. Kaada taikinan päälle ja paista 175 asteessa 30-40 minuuttia. (Minulla ainakin meni 40 minuuttia.) Anna vetäytyä ja hyytyä.
Tarjoilukaveriksi: sitrunaalla ja sokerilla maustettua kermaviiliä tai kanelikermavaahtoa. Kuulemma. Ei minulla vaan mitään sellaisia ollut.
Tarjosin piirakkaa Heidille ja Terhille. Jämät söivät Sulo (1), John (2) ja hoitaja-Ira. Testiraadin arvio kuului: ”Ihan ku piparitaikinaa voitaikinan päällä!”
Niinpä – jouluisia mausteita aina yhtä lumoavan voitaikinan yllä. Mitäs sitä ihminen muuta. Kurpitsanvihaajillekin maistuu: itse kurpitsan rooli on makupaletissa aikamoisen pieni. Tuo lähinnä pehmoista tekstuuria ja mietoa mössömakua. Hyvää Halloweenin-odotusta kaikille.
kuva: we heart it (oman piiraani väri ei ollut noin tasainen, vaan kanelinäppyläinen)