Turun parhaat sämpylät, top 3

Laura loves

Kahvila, toinen kotini. Kahvila, elinehtoni. Kahvila, päivittäinen hengailupaikkani. Ja kyllähän Turussa kahviloita on. Tässä on vain yksi ongelma: en ole sokerihiiri. En hae kahvilasta latteni rinnalle kakkua tai leivosta tai muuta leivonnaista, vaan sämpylää. Täytettyä leipää. Nääs. Aina.

Se ei ole helppoa, kun ei tyydy mihin tahansa. Merkinnän otsakkeessa esiintyvä "Top 3" on nimittäin harhaanjohtava termi: se antaa ymmärtää, että hyviä sämpylöitä on Turun kahviloissa enemmänkin kuin kolme - niitä ei ole. Kuulostaa kamalalta ja masentavalta, ja sitä se onkin. Olen kattavan vuosien kartoituksen tuloksena päätynyt siihen, että Turun kahviloista löytyy tasan kolme hyvää sämpylää. Ne kyllä ovatkin helvetin hyviä. Ja tässä ne ovat!

1) Robert's Coffee (Kauppiaskatu): Tomaatti-mozzarella-ciabatta

Tylsää hehkuttaa ketjukahvilan tuotetta, mutta tämä on ai-van sai-raan hy-vä. Rapeakuorinen, törkeällä määrällä suolahiutaleita ja öljyä aateloitu ciabatttasämpylä. Pestoa, tomskua, mozzarellaa. Ihan täydellinen. Lempitäytteeni anyway, mutta kyllä senkin voi mokata huonolla leivällä.

2) Kirjakahvila (Brinkkalan piha): Seitansämpylä

Okei, tämän äärellä istun juuri nyt - ja siitä postauksen idea. Suhtauduin tänään seitankaiffariin epäilevästi, kun sämpylä ei ollutkaan hyväksi todettua ciabattaa vaan vähän pullaisan näköistä patonkia (voi että, sen ankeus paistaa kauas tästä tosi tyylikkäästä kuvastakin). Öljyä on kuitenkin tarpeeksi, jolloin bulkkipatonkikin muuttuu mehevämmäksi. Tämä on vegaaninen: välissä tomaattia, jotakin ihanaa öljyä ja törkeän koukuttavaa, ohuiksi siivuiksi leikattua, rapeanmakeaaa seitania. Syntinen, maistuvainen. Kualen.

3) Café Sirius (pääkirjasto): Tomaatti-mozzarellaruisleipä

Kuten sanottua, täyte on suosikkini. Tämän välissä on vain teelusikalinen pestoa ja lisäksi reippahasti margariinia. Leipä on joku perusruispuikula, mutta rasvan määrä mehevöittää sen. Tomskua ja mozzaa löytää harvoin ruisleipäin välistä, siinä kiinnostavuus. Tämän syön näistä useimmiten, koska kirjasto on ihan työhuoneen vieressä ja vakkarilounas/-aamiaispaikka.

 

Niin mieluusti kuulisin nyt soraääniä ja saisin kanssakaupunkilaisilta tiedon jostakin ihanasta sämpylästä, jonka olemassaolosta en tiedä. Oi, onko heitä?

On tosi typerää, että hyvät kahvit ja hyvät leivät sijaitsevat eri paikoissa. Kirjaston kahvilasta saa italialaisomistuksesta huolimatta karseaa lattea. Café Artin latte taas on tunnetusti taivaallinen, mutta suolaisten syötävien valikoima kehno. Haen usein aamulatten Wiklundin aulasta W Delistä (vai mikä onkaan), ja se on yllättävän hyvä. Mutta ei kukaan halua tankata aamiaiseksi golfpallon kokoista halloumi-viikunacrostinia (vihaiseksi tulee vaan!). Liian fiinit valikoimat.

Elämä ensimmäisen maailman kahviloissa, ongelmallista.

Paitsi nyt. Seitania kitaan ja orgastista voihkintaa.

Kommentit

Oo (Ei varmistettu)

Mites Latte Cafe, oletko heidän tarjontaansa tykästynyt? Muistan että tosi hyviä toasteja sieltä ainakin saa.

laurafree
Laura loves

Ai niin! No mähän välttelen sitä, kun siellä joutuu puhumaan aina puoli tuntia sen omistajan kanssa. Ja sitten en uskalla tilata siltä liitutaululistalta, koska siinä on aina tuhat vaihtoehtoa ja musta vaikuttaa, että niitä raaka-aineita ei oikeasti koskaan ole siellä. Joskus taisin kyllä siellä syödä jonkun ihanan toastin, mutta viimeisin muistikuvani on silti ala-arvoinen bagelbuffet. Mutta on siis kyllä mahdollista, että joku heikäläisten tuote kuuluisi listalle...

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä on hyvä ja informatiivinen merkintä, kiitos.

ananasa (Ei varmistettu)

Jos suolaiset piirakat kelpaavat, niin Golden Cafesta saa ihan törkeän hyvää sinihomejuusto-pähkinäpiirasta. Ja Kauppatorin Einossa (se musta auto) on aika hyviä graavilohileipiä.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Mulla on paha fiksaatio tonnikalaan. Olen monesti yrittänyt tehdä sitä samaa mönjää mitä oli Picnicin tonnikalapatongeissa ja tonnikalapanineissa (joita kumpiakaan ei tunnu enää saavan mistään). Brahe Cafessa on kans ihania tonnikalaleipiä, mutta ne ovat törkeän kalliita. 6€ yhdestä leivästä!

laurafree
Laura loves

Piti sanomani, että suolaiset piirakat ovat eri genre! Niitähän saa hyviä aika monestakin paikasta, mutta kun usein etsin aamiaista/lounasta, ja musta piirakka on enemmän sellainen "herkku" tai siis iltapäiväteen kaveri tms. Golden Cafe, mikä se edes on! Pitänee googlata.

En tykkää siitä Cafe Brahen leivästä, mutta oon kyllä syönyt kyseisen tonnikalaleivän pariin otteeseen joskus aikoinaan. Ei se huonointa kastiakaan oo! Nimim. Minäkö nirso..

Picnicin tonnikalapatongista tykkäsin joskus 20-vuotiaana, mutta olen alkanut vihata sitäkin. Enkä tykkää siitä patongista. 

ananasa (Ei varmistettu)

Golden Cafe on Kauppiaskadulla suunnilleen Bossaa vastapäätä, ihan pieni ja symppis paikka. http://www.kahvilagoldencafe.fi/

laurafree
Laura loves

Ai se! Olen ollut siellä vain kerran elämässäni. Se on jotenkin syrjässä mun reitiltä. Täytyy testata, piiras kuulostaa kyllä hyvältä!

Lauri Hoo (Ei varmistettu)

En normaalisti lue tällaisia mättöherutuksia, koska nälkiinnyn kateudesta, mutta Kiasman övericroissantin ääreltä kyllä juu. Mozzarella, aa-men.

W/ love from me 2 you

Eikö se Artin sämpylä missä on mozzarellaa, tomaattia sekä tuoreena että aurinkokuivattuna, pestoa, sipulia jne. ole hyvä? Mun mielestä se on ollut yksi parhaita leipäsiä, eli pullahiirenä "sorrun" usein siihen kun Artissa käyn..

Niin..ja oot parin viikon aikana tullut useamman kerran mua vastaan ja aina meinaan moikata..ja sit muistan, että enhän mä sua tunne...eihän silloin kuulu moikata siis.. :)

laurafree
Laura loves

No voi että, miksen mä nyt muista, mikä siinä on vikana. Jotain siinä on vikana! :D Oisko se leipä? Meen ehkä heti huomenna tsekkaamaan ja raportoin. Koska jos siellä olisi joku taivaallinen leipä, en koskaan kävisi missään muualla.

Oho! Jännittävää! Bongasin tällä viikolla jonkun, joka selvästi meinasi moikata, olitkohan se sinä vai ootkohan sä salamyhkäisempi? 

Heidi Pee (Ei varmistettu)

Cafe Latten viikuna-vuohenjuusto-jotain-toast ftw! Ja 5cm paksu viipale banaanikakkua jossa on 2dl sulatettua voita päällä - kelpaa kyllä sokerikarttajallekin, oo-oo-ooh.

W/ love from me 2 you

Se leipä ei kyllä ainakaan oo rapsakkaa..tai voisi olla ainakin mun makuun rapeempi...no, jään odottamaan raporttia (Tarttee kyllä mennä itse syömään sellainen..en oo aikoihin käynyt ja alkoi himottamaan kun oikein mietin mitä siinä olikaan sisällä..).

Ja kyllä mulla taisi naama nykiä kun suu yritti pakolla kääntyä huutamaan heipat.. Tuomiokirkon kohdalla Hämeenkadulla tultiin vastaan tässä joku aamupäivä..mä työnsin vaunuja..

Seregi
Sekaisin Seregistä

Juuri tänään oli brunssilla puhetta Golden Cafesta. Ne kuulema leipoo joka päivä omat leipänsä

Vierailija Marja (Ei varmistettu)

Robert'sin leipää en ole testannut, mutta muuten kuulostaa tutulta. Liiankin tutulta. Puolessa välissä raskauttani sain kerran raivoitkut aikaiseksi, kun Turussa ei vaan osata tehdä hyviä leipiä. Kirjaston ja Kirjakahvilan leivät kyllä pelastaa, mutta vaihtelua olis kiva saada. Kirjiksen hummusreissari on kyllä vielä enemmän mun mieleen, vaikka onkin pakattu elmukelmuun (MIKSI?), se vaan on aina hyvä.

Ja se Latten vuohenjuustotoast on hyvä, mutta eihän toast ole yhtään sama kuin täytetty leipä.

laurafree
Laura loves

Niin, toast ei oo tosiaan sama asia. Ei se oo niin täyttäväkään kuin täytetty leipä. Toast on vähän niinku piirakka: herkkupala. (Mutta siis varmasti se Latten toasti on ihana, ja muistaakseni olen joskus sen syönytkin.)

Seuraavaksi testaan sen hummusreissarin! Mutta muovi - niin, miksi! Eikö se Artin leipäkin oo ehkä muovissa? Siksi olen sitä varmaan vierastanut. Se ei edes ole kelmussa, vaan sellaisessa pussissa, josta tulee mielikuva että se on tullut jostakin tehtaasta viikko sitten.

W/ love from me 2 you

Tosiaan Artin leipä on pussissa..täytyykin seuraavan kerran kysyä miksi?

KaisaFromKirjis (Ei varmistettu)

Kiitos kehuista seitansämpylää kohtaan! On erityisen mukava kuulla että itseleipomiani sämpylöitä arvostetaan; niiden tekeminen on kuitenkin aika homma! Tällä kertaa olet kuitenkin sattunut Kirjikseen sellaisena päivänä kun on jouduttu turvautumaan valmispatonkeihin.

Reissarimysteerin vastaus on tosi yksinkertanen: ne leivät ei pysy mitenkään kasassa, jos ne laittaa vitriiniin ilman sitä muovia. :( Ikävää, mutta totta.

laurafree
Laura loves

Oi, onko ne ite leivottu! Hallelujaa, aivan mahtava koostumus! Sämpylän pisteet kohosivat entisestään!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kauppistyttönä olen aina jotenkin vierastanut kaikkea humaania (juu, tiedän, noloa), mutta niin monelta taholta olen kuullut Kirjakahvilan kehuja, että on ihan pakko uskaltaa sisään asti!

-Anna

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.